Vintersim som säkerhetsövning

Testade vintersim för att se vad jag klarar om jag t.ex. skulle behöva simma till land vintertid från kapsejsad/punkterad kajak. Resultatet visar att jag missbedömt sträckan mycket grovt. Gissar att fler gör samma felbedömning, därför statar jag tråden.

Första simturen i en öppning i en isbelagd sjö blev 300 m efter iskanten och den andra 600 m utan att pressa mig hårt. Det hade jag aldrig trott och har svårt att ta in. Nu får jag ”rita om kartan” vad gäller självförtroende, turplanering och strategi när det gäller att lämna kapsejsad båt och simma mot land.

Klädseln vid testet var badshorts och flytväst. Vanliga vinterkläder skulle gissningsvis försämra resultatet och ska kanske tas av i ett skarpt läge?

Mina fysiska förutsättningar är bättre än genomsnittsbefolkningen då jag är stor (långsammare avkylning) och har god arbetsförmåga (stor värmeproduktion). Därför kan inte alla räkna med samma sträckor, det är viktigt att påpeka så att ingen gör en felbedömning.

Diskutera gärna saker som: Verkliga testresultat och hur de skiljer sig från vad testpersonen trodde. Ändrade säkerhetsstrategier utifrån resultatet. Säkra övningar.

Du kan ju åka till Skellefteå o simmar i deras bassäng.
 
Norrbottning: Tack för tipset! Kan fortfarande göra detta på närmare håll. Men vad gör man inte för att få ta ut bilen på långtur! (Det var ett skämt till Norrbottning, förlåt alla bilmotståndare.)

Möjligheten att vintersimma försvinner nu sakta norrut i landet för de som inspirerats av tråden
 
Vissa har väl exceptionella genetiska förutsättningar? Tex den isländske fiskaren som överlevde en olycka och simmade iland, de gjorde t o m en spelfilm om honom.

Om det nu råkar vara så är väl ändå inget att rekommendera att paddla i shorts och flytväst på vintern? 😊 Varför har du inte torrdräkt ändå?
 
Jag skulle inte vilja minska marginalerna med stöd av anekdotiska uppgifter om att enstaka fall har klarat sig länge i kallt vatten. Jag vet själv att det är väldigt olika hur väl man håller funktionen i finger och fötter i kyla, ibland går det utmärkt hela tiden, och andra gången kan det kräva extra åtgärder. är mn genomvarm från början är det mycket lättare än om man redan är kall om hand och fingrar efter ett par timmar på sjön.
Det enda jag lär mig av liknande beskrivningar av att fiskare och skridskoåkare klarat en halvtimme i isvatten är att man kan ha en bra dag. Inte att man kan räkna med det.
 
Moga: Ja, köldtåligheten verkar skilja mycket mellan människor, det märker man ju i vardagslivet. (Kan inte heller släppa tanken på bedriften av bl.a. den danska tjejen som simmade 1,7 km i isvatten vid ett katastrofläge nämnt tidigare i tråden.)

Att paddla för lättklädd vintertid är inget alternativ som du påpekar, för då blir man kall och har ett dåligt utgångsläge som Thure är inne på. Med nuvarande begränsade kunskap får jag ta av kläder om jag märker att de bromsar för mycket vid simning. Får se om det blir något test i framtiden med kläder på, kan görs halvdant sommartid också och ta fram en reduktionsfaktor för hastigheten och bortse från eventuell isolering som blir bonus. Någon simskolelärare här inne kanske har sådana siffror från klädsimningen?

Jag har ingen torrdräkt som fungerar för paddling. Kan bli i framtiden för andra ändamål. Har en varm våtdräkt som jag använt vid de få tillfällen då det behövts för säkerheten. Har inget intresse av att ta onödiga risker. Gillar inte att ta på/av våtdräkten. Paddlar ganska lite vintertid och är inte orolig nära stranden.
 
Spikbjörn: Jag håller med dig. Varnar för individuella variationer i första inlägget. Och tänker inte ta några risker som ligger i närheten av mina uppmätta resultat, det skulle äta upp hela säkerhetsvinsten. Att veta vad jag kan klara kommer dock vara till hjälp för självförtroendet och ett eventuell svårt beslut som att lämna båten.
 
Norrbottning: Tack för tipset! Kan fortfarande göra detta på närmare håll. Men vad gör man inte för att få ta ut bilen på långtur! (Det var ett skämt till Norrbottning, förlåt alla bilmotståndare.)

Möjligheten att vintersimma försvinner nu sakta norrut i landet för de som inspirerats av tråden

Varsågod!
Jag tänkte bara bidra med ett tips och att garanterade möjligheter finns i norr med tanke på hur vintrarna är söder ut numera.

Vet ej din bostadsort! Vad har du möjlighetr där du bor eller inom ett stenkast från där du bor?😊
 
Norrbottning: Jag har möjlighet i närheten av där jag bor.

När isarna går upp (eller sakta lägger sig) blir det ett tillfälle för alla i hela landet, vid olika tidpunkt. (Nu vet jag inte om Skåne alltid får is.)
 
Norrbottning: Jag har möjlighet i närheten av där jag bor.

När isarna går upp (eller sakta lägger sig) blir det ett tillfälle för alla i hela landet, vid olika tidpunkt. (Nu vet jag inte om Skåne alltid får is.)

Ok! Du kan ju alltid bada i s. Östersjön. Blir väl nästan vinterbad.;):)

Nej, det får ni väl inte! Inte bärbar is hela vintern.
Vi har runt 50 cm is i skrivande stund på Kalix älv men det smälter fort när det väl sätter fart.
Folk kör snöskoter, åker skidor o promenerar ute på isen. Det gjorde jag också när jag hade hund och innan jag blev stelopererad i v fotled.:( Numera är jag bara hundvakt åt kompisens hundar när han är på tjänsteresa.

Här är ett foto från Kalix älvens is 201302. :)
Hundbild från Kalix älv.jpg
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Cremytos Säkerhetsövning Angered/Vättlefjäll Säkerhet och räddning 0

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.