Varm macka på stormkök

Igår köpte jag en varm macka på ett fik och tänkte den vill jag göra på stormkök.
Bröd troligen surdegsbröd
Pesto
Soltorkade tomater
Brieost
Salami

Till det
Sallad och en dressing typ som rödvin med mer sötma vad det nu kan kallas.

Den smidigaste vägen vore att ta med ett mackjärn typ våffeljärn det brukar bli lyckat.
Men om jag nu vill göra den i ett vanligt trangia hur ska jag på bästa sätt få till sprödheten i brödet och genom värmd macka?

Först steka brödet i smör på båda sidor och sedan på med fyllning. Steka på svagare värme i stekpannan under en gryta för att få till ungsfunktion? Eller pressa mackan med botten på en gryta mot stekpannan? Mycket funderingar i denna gubben!
 
Vi har ett gammalt mackgärn i al, ej elektriskt, jag kör på trangiat. Hur enkelt som helst, ta två formfranskor lägg det du gillar mellan franskorna, värm direkt ovan gaslågan till önskad konsistens. Bödet blir krispigt och osten krämigt. Men mackgärn väger en del men resultatet blir bra.
 
Dressingen låter som balsamvinäger (som brukar vara typ druvjuicekoncentrat blandat med rödvinsvinäger, möjligen reducerad och/eller med tillsats av konsistensgivare).

En klassisk grilled cheese är bara två skivor franska med fyllning emellan som steks, funkar förstås med surdegsbröd också. Skivorna liksom limmas ihop när osten smälter. Frikostigt med smör och låg temperatur (du vill inte att smöret ska bränna) så blir brödet sprött och gyllengult. Proffstips är att bestryka brödskivorna med majonnäs på utsidan innan du steker, då får du snabbt och lätt väldigt fint stekyta.

Knepet är att steka länge så att mackan hinner bli genomvarm. Vill du att den ska pressas ihop kan du lägga något tungt på, eler pressa med stekspaden (eller vad du nu har till hands).
 
Vi gör varma mackor ibland på stormköket, har oftast soppa till. Vi förbereder mackorna hemma. Väl ute kokar vi upp soppan o värmer sedan mackorna i stekpannan på låg värme med soppkastrullen som vikt och varmhållare ovanpå. Inget smör i pannan faktiskt, men det borde bli gott om än "blötare". Största problemet är väl att det blir så gott att alla vill ha många mackor... man blir sittande ganska länge!

Dressingen du talar om är baserad på balsamvinäger och kan köpas i liten plastflaska som balsamico crema eller balsamico cream eller balsamico dressing. Då blir det den lite såsigare dressingen som fastnar bra på salladsblad
 
Det blir ingen riktig tråd på Utsidan om ingen föreslår att du ska tänka om!

Tortilliabröd är väldigt enkelt att lyckas med. Ibland har jag med en bit folie och steker direkt på gaslågan.
Har man eld kan varje person göra sina egna över elden, det blir lite som smores då det gäller att smälta osten innan man bränner brödet!

På bilden vitlöksstekta grönsaker, kantareller, tomatpesto och permesan. Veks dubbel med folien som skymtar i bakgrunden och stektes med fingrarna direkt på gaslågan. Inte bästa metoden, stekpanna underlättar, min poäng är att tortillia är lätt att lyckas med under alla möjliga omständigheter. Obeskrivligt gott :D

fjällpizza.jpg
 
Googla "varm macka stekpanna". Finns massor.
Man får då aldrig vara först med något. Vilket jag inte trodde heller. Grejen är att få de där små tipsen som man missat.

 
Provade med croc monsieur (franska, senap, ost, tomat o skinka). vilket som blev godast.
Smörgåsjärn eller smörsteka i brynt smör i gjutjärnspanna.
Det tar några minuter längre eftersom man behöver steka på bägge sidor när man steker i stekpanna. Men smakmässigt vinner stekpannan.
Smörgåsgrillen står nu oanvänt i skåpet.

Gör den färdiga dubbelmackan, värm smör i stekpannan tills det slutar bubbla och doftar nötaktigt lägg i mackan o stek 5 minuter på vardera sidan.

Funkar kanske med Trangiastekpannan?

/John
 
Provade med croc monsieur (franska, senap, ost, tomat o skinka). vilket som blev godast.
Smörgåsjärn eller smörsteka i brynt smör i gjutjärnspanna.
Det tar några minuter längre eftersom man behöver steka på bägge sidor när man steker i stekpanna. Men smakmässigt vinner stekpannan.
Smörgåsgrillen står nu oanvänt i skåpet.

Gör den färdiga dubbelmackan, värm smör i stekpannan tills det slutar bubbla och doftar nötaktigt lägg i mackan o stek 5 minuter på vardera sidan.

Funkar kanske med Trangiastekpannan?

/John
Tack för tips. Låter mycket trevligt. IMG_20211003_092229.jpg
Googlade på Croc och Arla vill ha med mjölk och ägg.
 
Croque monsieur är en fransk café-rätt.
Brödskivorna var oftast ett par snäpp större än våran formfranska.
I Frankrike var det mest arbetare som åt på kafé, de som hade det bättre ställt åt på restaurang. Kaférätterna är därför rustika och mättande,
/John
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
alaskaaa Måste man ha kök/varm mat? Friluftsmat 91
mikva Varm mjölk i termos? Friluftsmat 22
Virrhönan Hutta dig varm på natten? Friluftsmat 46
pirri Hjälp med potentialen för varm mat utan el eller eld. Friluftsmat 14
Tobbe C Créme fraiche på cashewnötter som fjällmat Friluftsmat 6
camoscio Proviantering på cykeltur Friluftsmat 3
Onesport Tips på turgodis Friluftsmat 12
Limmet Frystorkat på Xxl-rea Friluftsmat 10
HjälpAttVäljaStormkök [Hjälp] Tips på stormkök för 1-2 personer? Friluftsmat 36
Livetiskuggan Alternativ på samma ingredienser Friluftsmat 7
Stordrulen Beef Jerky på Älgkött. Friluftsmat 0
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Lea94 Specialkost på vandringstur Friluftsmat 11
AnteÅ Såg att denna kommer på Lidl (mattork) Friluftsmat 6
aronwidforss Potatisgratäng på spis? Friluftsmat 14
KimmyA Reducerat vin på vandring Friluftsmat 10
danisko Storlek på Excalibur mattork Friluftsmat 4
Anders V Budgett-muurikka på Lidl Friluftsmat 5
Brankenfnatt Recept på torkad middagsmat Friluftsmat 4
Knallarn Vilken är er favoriträtt på fjället/i skogen? Friluftsmat 15
Annicka Veganmat på vandring made easy Friluftsmat 7
joanna Jakten på Seltons kikärtsmjöl Friluftsmat 17
Askel Recept på fryspåsmat Friluftsmat 5
avslutatmedlemskap160620 Priser på mat i STF stugor Friluftsmat 3
nicko_ Problem att hitta recept på gryta av kyckling eller kycklingfärs Friluftsmat 0
Askel Hållbarhet på torkad, vakuumförpackad och sedan fryst Friluftsmat 6
Sk0gsmulle Vandring på Island, frystorkat från Sverige? Eller köpa på plats? Friluftsmat 0
KLAGER Många glömmer att träna på friluftsmatsätning Friluftsmat 7
KGoransson O-ring på gasflaskan? Friluftsmat 5
HELLRIK Frystorkat på KALLT vatten? Går det är äta? Friluftsmat 19
Caminista En typisk maträtt på min fjälltur Friluftsmat 2
disgruntled Tips på små behållare till salt och kryddor? Friluftsmat 32
jokkjim Tips på hållbar förvaring av mat på turen. Friluftsmat 0
såg Mat på vintern Friluftsmat 9
Elvah Bästa mjuka brödet på fjällvandring? Friluftsmat 62
GuloBorealis Lyxmat på fjället Friluftsmat 16
Davva2 Vattenförvaring på vinterturer Friluftsmat 11
Davva2 Lyxmat på vinterturer Friluftsmat 23
ironmountain Tips på lyxig dagstursmat. Friluftsmat 21
Tagetes Tips på websida med ute-mat! Friluftsmat 0
avslutatmedlemskap160620 Hållbarhet på ägg Friluftsmat 22
tomasjo Jakten på Knorr Spaghetteria Friluftsmat 64
lyckegard Vegetariska rätter att tillaga på gaskök Friluftsmat 9
article Angående matlagningen på flerdagars vandring Friluftsmat 14
avslutad160426 Förslag på "Vild" 3-rätters i helgen Friluftsmat 8
I.Morgan Stekar på fjället Friluftsmat 12
joanna Vandrarnas crossover cuisine - gott & praktiskt från hela världen (fyll gärna på!) Friluftsmat 47
sigvardsdotter tillaga potatisgratäng på trangia? Friluftsmat 4
Jocke434 Om du kunde ta med dig kylvaror ut på tur, vad skulle du ta med dig? Friluftsmat 23
RBG Hållbarhet på torkad köttfärs? Friluftsmat 17

Liknande trådar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook