Varför fryser jag med dubbla liggunderlag...?

Jag har mer att testa när jag kommer hem, men:
Jag har tidigare använt mig av två "budget"-underlag från Naturkompaniet vintertid, och det har fungerat bra.
Nu behövde jag ett nytt, och köpte ett Thermarest Ridgerest (Solar?).
Med dessa två får jag kalla punkter vid axel och höft/rumpa. Lägger jag några klädesplagg emellan så fungerar det bra. Detta oavsett vilket som är överst/underst av liggunderlagen.
Jag trodde Ridgerest skulle vara varmare än ett ordinärt cellplast?
 
Jag tror inte Ridgerest isolerar bättre, vågformen gör däremot att det känns mjukare. Jag tror t.o.m. att vågformen kan göra det lite kallare, kall luft kan komma in i "kanalerna" som räfflorna bildar.
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Ridgerest bygger på principen att "vecken" bildar små fickor för luften - öppna celler. Syftet är väl att spara bulk och vikt, samt att göra det lite bekvämare att ligga på.

Tyvärr ger det vissa nackdelar också. Främst när det är kallt.
Själva godset är ju för det första bara kring 5 mm tjockt. Blir det punkttryck så försvinner dessa öppna celler då de plattas ut.

En annan effekt är att luft leds in i vecken och in under dig. Sommartid kyls du mest via ledningsförluster till marken, medan luften inte kyler så mycket. Vintertid händer i stort sett det omvända - luften är en stor kylande faktor. Om du dessutom rör sig så pumpar du ut den varma luften ur cellerna och får in kall luft som måste värmas upp igen.

Ytterligare en effekt får du på snö. Snön jobbar sig upp i "vecken", och eftersom godset bara är 5 mm så har du helt plötsligt samma isolering som du hade fått av ett platt liggunderlag på 5 mm.

Jag har ett z-lite. Samma princip, men äggkartongmönster och vikbart (för övrigt perfekt att sitta på när det är ihopvikt). Det gör sig bäst när det är varmare ute och man ligger på ris. På sandig mark får man lite samma effekt som på snö. Sanden fyller upp cellerna och man får ett tunt liggunderlag.

Skitbra liggunderlag som är enorm slitstarka (och barr-säkra) och bekväma, men jag tycker inte att de funkar så bra på vintern. Tyvärr.
 
Alt 1 märkes skum + sommar uppblåsbart
2 ett enkelt skum + uppblås med fyllning
3 2 ev 3 skum om frusen ok med 2 för andra
Enorm skillnad på märkes skum och lågpris i R- värde anv enkl vid brasa tex.
 
Alla skakar nog ej upp sina fina sovsäckar efter kraftig komprimering lite lätt skakning räcker ej om man har mycket dun spec av lägre kvallitet som 650 och 450 DP (jagh har 850 DP gåsdun) , eller tvättar dom med rätt tvättmedel och sedan varsam torktumling,smutsigt dun isolerar ej bra förr fans sovsäckar med fiberfyllning på undersidan och dun ovan kroppen.
På vintern kan en tung stor syntet säck vara bästa alternativet då vått dun av kondens från kroppen( om man ej bar BVL) isolerar dåligt samt alt. på kanot turer.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips