Valla eller vallningsfritt?

Hej

Jag och min flickvän skall köpa skidor till turåkning (ej spåråkning) och vi är lite kluvna i valet av "vallningsfria" eller om vi skall ha de som har helt plan undersida. Vi undrar också lite om vad dubbelspann är för något?

Jättetacksamma om ni som vet något vill dela med er!

Tack på förhand/ Frippe
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trail Run för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
here we go again..

Detta diskuteras varje vinter i långa trådar, sök gärna efter dem för mer information (eller upprepning).

Vill börja med att säga att "vallningsfritt" är ett mycket missvisande ord då det endast gäller fästet. Ska en skida hållas i bra skick och vara lätt att åka på måste den ändå glidvallas. Detta gäller speciellt nyare skidor med svarta belag. Ett par säsonger på sådana utan glidvalla och man har ett par skidor som mycket ogärna glider.

Hurvida man vill (1) lägga fem minuter på att lägga på det rätta fästet och ha den perfekta kombinationen av glid och fäste varje dag eller om man (2) vill spara dessa fem minuter och ha skapligt fäste för det mesta samt värdelöst fäste på is och konstant dåligt glid är ju bara upp till en själv.
Variant 1 är alltså vallningsbara skidor och variant 2 är "vallningsfritt".

Dubbelspann betyder att skidan har ett parti mitt under foten som är extra styvt. En dubbelspannsskida ska fungera så här:

Du står jämt på båda sidorna: En god bit under foten och några decimeter fram från tån ska gå fri från snön. Under denna fria del ligger fästvallan. Alltså perfekt glid när man står på båda fötterna.

Du står på en fot: Endast en bit av skidan precis under foten är fri från snön. Fäste för vanlig åkning på platten.

Du står på tå och skjuter ifrån: Nu trampas hela skidan ner i snön, dvs den extra styva delen trampas ner. Fäste för uppförsbacke.

På en skida med enkelspann slits vallan jämt under hela fästytan, och det blir snabbt svårt att få det där extra fästet som behövs i uppförsbackar. Dubbelspannet sparar valla och glider lite bättre.
Den stora nackdelen med dubbelspann är att det är svårt att styra dessa skidor utanför spåren då hela skidan ej går att trampa ner i snön. Skidan kommer att wobbla.
 
En bra skida!

Satsa på Åsnes Rago med en SNS bindning typ Salomon Raid - denna kombination är både jag och frun supernöjda med!!
Sen till frågan om valla eller vallningsfritt - vi kör vallningsfritt och tycker det funkar kanon - man jagar ju inte 10delar när man är på tur men slipper kladda med valla tex vid väderomslag.
 
En fördel med vallningsfria turskidor är att du inte behöver ta bort och lägga på ny valla varjegång du skall ta av och på stighudarna.

En ack så viktig detalj enligt mig då jag ofta använder hudarna.

//Jimmy
 
Behøvs ej

duvillno; sa:
En fördel med vallningsfria turskidor är att du inte behöver ta bort och lägga på ny valla varjegång du skall ta av och på stighudarna.

En ack så viktig detalj enligt mig då jag ofta använder hudarna.

//Jimmy

Om man kan tänka sig att lägga på nytt lim någon gång vart annat år så behøver man inte ta bort valla varje gång man sätter¨på hudarna. Jag har aldrig tagit bort vallan (klister eller hård) och har inte haft problem med att hudarna lossnar.

Det är kul att valla... Køp ej vallningsfritt! Glid är a och o inom längdåkning.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips