Värmeskydd under kastrull?

Har köpt ett litet gasolkök, Primus Mimer Stove och rostfria kastruller

Det är tunn botten i dessa kastruller och har läst någonstans att man kan "klippa" till en metallskiva, som man lägger under kastrullen för att sprida värmen lite mera

Hur stor skall skivan vara? Är det något mindre än kastrullbotten?
Spelar det någon roll vilket material som används (rostfritt, aluminium eller järn)?
 
Mimer har en ganska rejäl bred gasolbrännare redan från början så problemen bör vara mindre än andra brännare med litet duch-munstycke och svetslåga i en punkt mitt under grytan.

Gasbrännare i sig ger betydligt mer spridd värmen än när grytan placeras på en elplatta med typiskt 2 eller 3 fingernagel stora hotspots där metallen går emot varandra.

Sätter du en mellanplatta i metall mellan brännaren och grytan så får du samma effekt som att köra på en elplatta då redan efter ett par eldningar så är det så buckligt att beröringspunkterna är bara 2-3 ställen i fingernagel.storlek mellan mellanplatta och gryta och det hela blir också väldigt ineffektivt eftersom mellanplattan måste nästan hållas rödglödande innan nämnvärt med värme går över till grytan - dvs. hög gasförbrukning och långsam reaktion om du vill dra upp och ned med värmen.

Jag skulle råda dig att lära dig att använda köket utan mellanplattor - möjligen att byta grytorna till lite bättre anpassade sådana

---

Valet av rostfritt är kanske inte det bästa (om man inte kan hitta grytor som också har en påpressad aluminiumskiva under - sådana fanns förr från bl.a IKEA men idag skall grytorna fungera med induktions-spisar och beläggningen är istället ganska dålig värmeledande ferromagnetiskt stål så den typen av RF-grytor med påpressad aluminiumskiva har mer eller mindre försvunnit. Kan man få tag på gamla klassiska RF-grytor från 60 och 70-tal med kopparskodd botten så prova med dem.

Mycket är nog att du inte är van att laga mat över gas om du kommer från elspis-världen och helt enkelt drar på alldeles för mycket.

Har man väl lärt sig laga mat på gaskök så vill man inte byta tillbaka igen och kommer att sukta efter gaskök även hemmavid...
 
Har inte provat gasköket och att laga mat i kastrullerna än, men det kommer
Kastrullerna är av modellen friluft/lättvikt, med extra tunn botten
Har förstått att man får vara lite försiktig med värmen, så att det inte bränner
Aha - så den lågan sprider ut sig lite mera, det var ju bra
Tackar - då hoppar jag över metallplattan
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips