• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Underställ

Jag planerar nu det sista för min sommar vandring. Den börjar i Katterat den 17 juli, pågår i ca 14 veckor och passerar genom Padjelanta och Sarek. Under den här perioden får man räkna med både varma och kalla dagar/nätter.

Min vanliga klädsel är polyester t-shirt och zip-off byxor, tidigt på morgonen och sent på kvällen brukar jag även använda fleecejacka. Vid regn använder jag endast t-shirt, kalsonger och regnkläder.

Understället har alltid följt på de tre senaste längre fjällvandringarna men jag har aldrig använt det. Jag sover alltid i tält i endast t-shirt, kalsonger och har aldrig känt mig frusen och nej jag är inte hårdhudad.

Det känns som självklart att man skall ta med ett underställ för att vara på den säkra sidan. Men samtidigt känns det onödigt eftersom jag aldrig känt mig frusen under natten eller dagen med mitt nuvarande klädsystem. Är det en "dum chansning" att lämna det hemma i år?
 
Jag har alltid ett underställ i Merinoull med som jag sover i, både för att skydda sovsäcken men även bekvämt om man måste en tur ut ur tältet mitt i natten;)
Skulle det bli riktigt kallt och blåsigt någon dag har jag alltid understället till hands om det behövs.
Normalt dagtid på vandring använder jag merino t-shirts på överkroppen ihop med en lite bekvämt skuren flanellskjorta. Blir det ritigt varmt och i kraftiga stigningar utan allt för mycket mygg, kör jag bara merino t-shirt.
 
Egentligen låter det rätt onödigt: om det skulle bli kallt på natten är det ju inget som hindrar att du kryper ner i sovsäcken med zipoff-byxor och fleecetröja på (helst med sovsäckslakan i säcken, då). Vandra i långkalsonger vet jag ingen som gör, men det kanske kan uppstå ett behov?

Det sagt så brukar jag själv alltid ha underställsbrallor och en extra tshirt (jag vandrar i underställströjan) med mig i ryggan, delvis för att jag gillar att ha ett rent ombyte att sova i. Det är också praktiskt att ha lite rena plagg att glida runt i på fjällstationer. Ett mys-kit helt enkelt, som inte bygger så mycket vikt.

Underställsbyxor är f.ö obligatoriskt att ha med för deltagare i Fjällräven Classic SE, så det finns väl någon slags poäng.
 

Logga in