Trekking i Nepal

Jag och några kompisar ska till Nepal i oktober och ska då gå på nån tur 7-10 dar var det tänkt.

Någon som har något bra tips om område, är det bäst att gå i grupp med guide eller klarar man sig på egen hand?
 
ABC

En lämplig tur kan vara att gå till Annapurna Base Camp och tillbaka vilket tar ca. 6-7 dagar. Man kan sedan förlänga turen med någon dag genom att gå via Poon Hill på vägen tillbaka.

Man klarar sig fint utan guide.

/Fredrik
 
Lycka till

Man klarar sig fint utan guide i både everest området och i Annapurna. Glömm dock inte att se upp med vatten och mat. Ett tips kan vara att använda xinix aquacare som vattenrenare, tar död på det mesta och verkar fort!

Tycker dock att 7-10 dagar är lite lite men ni hittar säkert någe bra. OM ni vill gå lite längre turer och är beredda att ofra 2 veckor så ökar utbudet drastiskt på en gång.


Lycka till på turen,
 
guide eller inte?

Hej!

Jag o två polare var i Nepal förra året och gjorde Everest-trekken, den långa varianten från Jiri. Den var helt ok, dock är det tråkigt att det är så enormt turistifierat numer... När vi kom dit så hade vi inte tänkt oss att ha en guide eller bärare utan bara gå leden, hur svårt kan det vara? I alla fall så fick vi ett infall och hyrde en bärare och en guide (delat på tre) och det har jag aldrig ångrat. Förutom att det blir lite trevligare att slippa bära allt man normalt vill ha med sig så ger man ju dessutom en fattig person ett hederligt jobb för en månad!

Andra saker som var enormt givade var att våt guide visade oss mycket mer om kulturen och beteenden än vad man ser som ensamgående trekkare. Vi hälsade t.o.m. på hans familj som bodde en bra bit ifrån leden. Dessutom slipper man bli antastad av alla tiggare, försäljare osv när man går med en infödd (ett faktum som man uppskattar efter ett tag, alla som varit där vet vad jag menar)

/Marcus
 
Tips

Var själv i Nepal i november förra året och gick då Annapurna circel på 15 dagar, men då gick vi bra fort på slutet. Att hyra guide eller inte är den eviga frågan i Nepal. fördelarna är många och den enda nackdelen är om man skulle få en dålig guide vilket kan skapa större problem. Själv gick vi utan guide och det gick väldigt bra, men några som vi träffade hade hyrt en guide som inte var så bra och ett ständigt irritationsmoment.
Om ni beslutar er för att hyra guide så hyr genom en av de större firmorna i Kathmandu eller Pokhara, visserligen troligtvis dyrare men de har bättre guider, men de ger sina guider en bra lön, accebtabla arbetsförhållanden och risken att bli lurad är mindre.
Utemagasinet har haft en artikel om Nepal i nr 6 2000 i vilet man ger förslag på vandringar och adresser till trekking firmor. Lonely Planet har en trekking bok, men det finns bättre.
Ett lästips inför resan är Maurice Herzogs bok om bestigningen av Annapurna. Bättre klättrings bok finns inte. En kompis till mig läste den samtidigt som vi vandrade runt Annapurna, det var jädrigt roligt att kunna läsa om deras besvär och mödor samtidigt som man var i området.

Lycka till! MVH Leif
P.s. Besök Steakhouse i Pokhara för att fylla på depåerna efter vandringen och Alice Thamel, Kathmandu, för bra frukost med utsikt
 
Trekkingbyråer

Ovanstående inlägg talar om vikten att hitta en seriös trekkingbyrå. Jag har två stycken som jag vet är seriösa varav den ena är specialiserade på svenskar och den andra ägs av en dansk firma men drivs av nepaleser. På den danska är det alltid en dansk kille som jobbar så som skandinav är det ett plus om det skulle uppstå några problem!!

Den första jag nämnde är Peak Promotion peak@mos.com.np, jag vet en Viss Göran Kropp anlitar för sina resor ner när han inte cyklar!

Den andra är Highlander Trekking hi-lander@wlink.com.np

De är säkert villliga att svara på frågor om du mailar.

Lycka Till Martin
 
Försäljare osv ?

Du hinner inte med Mount Everest base camp på den korta tiden.
Kanske om du flyger upp?

Jag uttsattes inte för en enda tiggare eller försäljare vad jag minns.

Jag var där 96 när Göran Kropp gjorde sitt första toppförsök i typ maj.

mvh
 
kostnad?

Jag bara undrar vad det är för ungefärlig kostnad att vandra någon utav dessa lederna?
Vi talar då utan guide.
 
Det beror på

Räkna med att du behöhver 100-150 kronor per person och nattt till boende och mat uppe i bergen om du inte skall köpa vatten, vilket man inte skall göra då det antingen är i pet flaskor som bara slängs, eller så är det kokt och då bidrager man till urhuggning av skog och det finns inte mycket kvar på vissa ställen!.
Använd vattenrenare, tabletter eller dylikt

Sedan tillkommer avgift för parken som är beroende på var du vandrar men om du inte skall till en Restricted Area, då du dessutom måste ha guide så räkna med ungefär 150-300 kronor om jag inte minns fel

Sedan är det resa till start punkt, skall du till Everest så är det buss till Jiri + 7 dagars extra vandring(rekommenderas) eller så kan du flyga till Lukla och då är det runt 1500 kronor tror jag

Summa sumarum---Billig semester

Jag var i Nepal fem veckor i April-Maj och totalt med alles även inräknat mat, boende i Katmandu + flyg till Nepal plus vaccination + mm så var det 17000 kronor som försvann


Lycka till
 
Priser

Att bo och leva i Nepal är billigt. Jag var där en månad och spenderade inte många kr, några tusen på sin höjd. Ett tips är att ta med sig dollar i olika valörer, betalar man hotellkostnader, guider och avgifter i dollar kan man komma undan billigt.
Man klarar sig bra på 100 kr per dag uppe i bergen, lägg till 10kr och man har råd att njuta av läsk och snickers till lunch. Vatten är ingen ide att köpa då det finns gott om kranar i varje by, efter ett tag vänjer man sig vid bismak av klor och jod som vattenreningen ger. Spar dina pengar men framför allt på Nepals miljö. Om man är kinkig vad det gäller smaker kan man köpa silvernitrat, här i sverige, vilket renar lika bra men ger ingen bismak , något dyrare dock. Att bo i Kathmandu är också billigt, glöm inte att pruta eftersom första priset är väl tilltaget. Räkna med 50kr natten för hyfsat bra rum med varmvatten.
Kostnaden för parkavgifter tror jag ligger runt 300kr, jag betalade mer då jag var tvungen att ge en liten extra gåva till personalen eftersom de hade stängt när jag kom dit. Så kolla öppettider. Enklare sätt är att lösa det genom trekking byrån, men då blir det dyrare och risk att få en guide på halsen. ACAP kontoret ligger på Tridevi Marg, utanför stadsdelen Thamel, i eller i närheten av ett stort shoppingcenter.

Hälsningar Leif
 
Neutralisering av bismak från vattenrening

När jod- och klortabletterna verkat klart (10-30 min) brukar jag slänga i en liten bit av en C-vitaminbrustablett (antioxidationsmedel) så försvinner den dåliga smaken nästan helt och hållet. Obs att efter C-vitaminet är istoppat slutar den desinfekterande verkan hos både klor och jod, så det är säkrast att inte vara för ivrig.

Har hört att klortabletter tar död på det mesta, dock inte protozoer (Giardia, ...). Jod tar också död på det mesta, fast inte amöbor... Är man hypokondriker och åker till Nepal är det säkrast att ta ett piller av varje. (Hört på berget, ej läst i någon bok.)

/Rasmus
 
Finns bättre än Jod

Kolla in detta. Det fungerar mycket bra i Nepal och har ett par fördelar.

Verkar snabbt = någon minut!!!!!!!!
Tar död på det som skall dö
Smakar inte
Luktar inte
Väger inget
Lätt att handskas med

http://www.xinix.com

Martin
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Magnus H Forbud mot solo trekking i Nepal Trekking 34
Janelov Trekking i Nepal mellan Juni-Juli Trekking 18
Sophia55 Trekking i Nepal/Tibet Trekking 14
Paddy_boy Sällskap för återbesök för trekking i Nepal Trekking 1
Pjolle Trekking runt nepal, utrustning? Trekking 6
mo9jan Trekking Nepal. Trekking 3
eleonorruth Trekking i Nepal Trekking 0
Mattias.Johansson Trekking - Nepal Trekking 4
Undine Gaiters mot ormbett (och fästingar) Trekking 22
Olander Hjälp att identifiera berg i Himalaya! Trekking 6
Selrot Tips/förslag överpronerande trekking&jogga Trekking 0
Hanna G Trekking på Phi Phi Öarna Trekking 0
mc.akova_seznam.cz Company - October Sweden trekking Trekking 1
marmit Fantastisk vandring i Korsikas höga berg Trekking 3
Davva2 1 års trekking/äventyr vad skulle du välja att göra? Trekking 25
henkealf Trekking på Cypern? Trekking 1
refugjat trekking between Abisko and Nikkaloukta Trekking 13
veni Trekking i New Zealand Trekking 0
Chrabban Billig Trekking i Europa Trekking 12
Yoka Garmin 62s Trekking Trekking 8
johanm01 Trekking i närheten av Mendosa Trekking 0
Kilo Lima Frågor ang trekking Trekking 3
frimanniska Vandra genom Japan Trekking 16
Gerrit Trekking mt Kenya Trekking 0
E9climbing Trekking i Pakistan Latok/K2 Base Camp Juli 2010 Trekking 0
helena.w Trekking januari, någon som har tips på bra leder? Trekking 2
7sjunger Trekking mitten av november, tips? Trekking 1
johanna Törnquist Trekking Mt Cook Nya Zeeland Trekking 1
trekker44 Trekking i Patagonien, Argentina Trekking 11
trekker44 Trekking i Kanada Trekking 3
Bulingen Trekking i södraThailand (Phuket)? Trekking 2
Gregory Everest base camp trekking Trekking 1
wooliudo anyone interested trekking in svalbard? Trekking 0
YNWA Vattenrening vid trekking i Afrika Trekking 3
oeriksson Djungel-trekking i Malaysia (4d/3n) omkring 20 mars? Trekking 0
AnniePalstam Trekking i Chile? Trekking 0
mo9jan Trekking Peaks Trekking 0
mariadahlstrom Hiking, trekking ? Trekking 7
Sarala Trekking för nybörjare! Trekking 0
peter469 Trekking for dummies Trekking 27
grodanbolle Trekking i Syd-Ost Asien. Trekking 11
montanaemma Mount Everest BC trekking hösten 2005? Trekking 12
amontan Trekking i Pyreneerna Trekking 6
hnylander Trekking i Bariloche Trekking 3
Marco polo Atlasbergen trekking/ klättring Trekking 3
JennyF Trekking i Bangladesh, Burma, Indien Trekking 10
krippa81 Utrustning för Trekking i Sydamerika!!! Trekking 1
fredric_verklig.se Trekking i Sydamerika Trekking 5
palsmus Trekking Peaks i Buhtan? Trekking 2
Jeppe555 everest-trekking Trekking 4

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.