• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Tips på vandring i Finse och skor

Jag ska i september åka till Finse och behöver tips på leder. Är total nybörjare och tänker gå dagsvandringar. Finns det någon som kan tipsa om en lagom svår led att börja med?

En annan sak. Någon som kan rekommendera vilka skor jag ska välja? Jag har ett par Salomon Speedcross trailskor eller ett par högre Solomon Synapse som är lite mer ”vintriga”.

Tack på förhand!
 
Hej!
Om vädret är fint kan du gå upp till Klemsbu och tillbaka till Finse igen. Det är fantastisk utsikt på vissa ställen och du kan även lämna T-stigen och gå upp på någon av topparna för ännu finare utsikt. Det är enkelt att hitta och enkelt att gå, förutom att det går kraftigt uppför på vägen upp. Du kommer att möta en del folk förmodar jag. Finns även övernattningsmöjlighet i Klemsbu, som ägs av hotellet. Men det går utmärkt att gå upp och ner på samma dag.

Du kan också gå bort till Blåisen om du vill se glaciären på nära håll. Finns T-märkt stig. Vandringen är inte speciellt brant varken uppåt eller neråt. Mycket vatten att titta på. Det gör du lätt på en dag. Ta det lugnt och titta noga på alla stora stenar =D

Sen finns ju Rallarvägen. Den är jättefin och lättvandrad. Om det är dåligt väder är det förmodligen det bästa valet du kan göra. Kanske ananrs också! Visserligen en del backar men i övrigt är det lätt att gå, det finns ju en väg att följa! Tåget går numer in i en tunnel vid Finse och kommer ut många kilometer framåt så du kommer inte störas av mycket tågtrafik. Fantastiskt landskap och fantastisk ingengörskonst!

Det är 15km till Hallingskied. Där kan du övernatta på DNT-hytta eller ta tåg tillbaka till Finse (obs alla tåg stannar inte i Hallingskied så kolla det innan!). Rallarvägen fortsätter hela vägen ner till Flåm. Hallingskied tågstation är en mycket speciell station som är en spännande naturupplevelse i sig.

Det finns även en stig som går upp till Kjyrkedori. Det är ett jättefint mål men även riktigt brant och kanske lite svårt samt väl långt så spara det till nästa år och gå Finse-raggsteindalen den vägen.

Det finns massa sten och massa vatten så jag väljer kraftiga skor men smaken är som baken.
 

Logga in