tips på mat.

Hej gott folk, är ny här på utsidan och även inom friluftslivet.
Jag och min son ska vandra kungsleden mellan ammarnäs och hemavan nästa sommar, jag undrar om någon har bra tips på mat. vi ska tälta omkring stugorna och sonen är lite kräsen vad det gäller mat, men vi är överens om att vi ska laga mat varje dag. Jag vet att det finns frystorkat mm, men vad är vettigt att ha som mellanmål om dagarna under vandringen, kan ju vara lite problematiskt med förvaringen av maten.
Måltidsersättning i form av bars? behöver tips.
 
Jag vågar påstå att det finns tjogtals med gamla trådar som tar upp frågan. Sök lite så hittar du massor med olika tips.

Hållbarhetsproblemet kan i grunden lösas på två sätt (eftersom kyl och frys inte är nåt man kan ta med sig): Konservburkar eller torkat. För vandring så är konservburkarna inte det man väljer i första hand eftersom man måste bära på grejerna.

Men torkat behöver inte innebär frystorkat, man kan torka själv eller köpa fördigtorkat som inte är frystorkat.

När det gäller mellanmål finns det nästan lika många varianter som det finns vandrare.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
levde på Kitchen 88 Heat & Eat i två veckor, varierar man lite så skulle man nog kunna äta dem under en längre tid. både priset och smaken är betydligt mycket bättre än torkad skit...

strippa förpackningarna så har du två påsar som inte tar någon större plats, ena med ris och andra med kyckling. fyra eller fem smaker har jag sett i butik!
 
i taco hyllan på större coop, ica, willys osv så hittar du en påse med torkad sojafärs med kryddor, du kan enkelt plocka ihop en rejäl tacomiddag på torkade grejer. sen ta med färdigmixad blandning för att göra bröd i ditt stormkök eller över eld (pinnbröd). en sån måltid tackar nog ingen nej till =)
 
Hur gammal är grabben - hur mycket energi behöver han, hur kinkig är han osv - det är ju lite skillnad på åttaåringar och 15åringar ;)

Mellanmål beror på mycket. Bars är inte någon favorit hos mig, mera nödmat i ruskväder... Finns möjligheten att slå sig ner och ta det lugnt ett tag öppnar sig en värld av möjligheter! När jag vandrade med minsta brorsan som då var 14år och växte något otroligt så åt han gärna en påse nudlar (om det var kallt) eller pulverkräm och knäckesmörgås till "mellis". Olika pulversoppor funkade också bra ex blåbärssoppa, fruktsoppa, varma koppens matsoppor med pasta i osv. En annan av hans favoriter var ölkorvar, håller sig ju bra utanför kylskåpstemp.

När jag vandrat med grabben (när han var två och tre år) har det räckt med en liten smörgås eller så. Men en klar favorit har varit kalla pannkakor, tillagade kvällen innan. Går att göra från pulver så man slipper släpa på alla ingredienser...

Kom gärna med mer info så finns det säkert fler idéer. Ffa vad avser kinkigheten ;)
 
Jag har samma erfarenheter som Karolina - det kan vara stor skillnad på vad som är småbarns- tonårs- och vuxenfavoriter, plus indivdiduella skillnader, så kom gärna med en precisering. En av de allra första aälskligsmellanmålen för våra barn var tjock kallrörd nypon- eller blåbärssoppa med fantasifulla slingor av lika tjock mjölk (blandad på fullfett överdoserat pulver) och massor av ismulade sesamfrökakor. Nu skulle tonårsdottern föraktfullt klassa det hela som "äckligt sött och onyttigt"!. Men hon är indoktrinerad - jag bytte, långsamt men säkert, sesamfrökakorna mot allt större andel sockerfria fullkornsflingor och "riktiga" sesamfrön, omväxlande med solrosfrön, valnötter och hackad mandel ;). Tills en vacker dag själva den söta soppan fick stryka på foten och ersättas av "riktig" mat.
En annan säker favorit under småbarnsåren var riskakor (här körde jag med fullkorn direkt) med tjocka lager jordnötssmör - inte heller något någon av oss kunde tänka sig idag.

Under en period var jag tvungen att varje dag fixa "äppelpaj" (smörfrästa havregryn, farinsocker, kanel, blötlagda torkade äppelklyftor) med vaniljsås (pulver) för att ungarna skulle behaga följa med.

Först flera år senare gick det an med sådant som grovt knäcke och torra korvar, för att inte tala om vuxna konstigheter som parmesanost, torkad parmaskinka, torkade tomater eller kallrört hummouspulver.

Däremot har en påse mandel-russinblandning som godis "on the go" varit ett säkert kort i alla åldrar - inte alls dumt ur näringssynpunkt.

Kan/vill man ta fram köket för att koka upp lite hetvatten (alt. kan tänka sig att bära på en termos), finns det ju mycket mer att välja på - från pulversoppor som man "berikar" med t ex kokosmjölkpulver och couscous (sväller utan kokning i soppvätskan), via en påse färdigblandad hemmatorkad mat, och till trerätters middag ;)
 
hejsan, trevligt..
ett sätt att spara vikt är att ha mat som inte kräver en massa bränsle.
mussli är mer matigt än pasta,
blanda torrmjölk med chokladpulver till musslin.
vissa saker kan man lägga i förblötning.
torka din egen köttfärs.
vitaminbrustabletter funkar som "läsk"
mellisar är bra avbrott för barn, chokladkaka/nötter/bars/russin etc kan vara gott

tänk lite utan för boxen sas.
kom ihåg att du inte får skörbjugg på en vecka.;)

vänligen nils
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips