Tips på bultade multipitch i Norge.

Hej!
Skulle tacksamt ta emot tips på gärna helbultade multipitch eller åtminstone multipitchleder med mix och bultade standplatser i Norge. Graderna 5-7. Gärna i syd eller mellannorge.

Hälsningar
Jocke
 
Som vanligt är svaret Nissedal... Gone with the weed, relativt lätt, Feuervogel, lite svårare. Och mycket annat. Men det kommer att handla om sva, om det är bultat du vill ha! Inte så "sportigt" alltså.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Jag tycker nog det kan vara "sportiga" avstånd mellan bultarna på en del håll i Nissedal. Men vad som uppfattas som sportigt beror ju på vilken marginal man har till ledens svårigheter samt på den egna mentala styrkan.
 
Eresfjord, inte långt ifrån Romsdalen har en hel del leder som säkras med bult, eller i alla fall huvudsakligen med bult. Det är i huvudsak svaklättring som gäller här.

http://eresfjord.no/klatring_i_eresfjord/litt_om_rutene_/

Det finns en förare so dock verkar vara slutsåld för tillfälllet.

En av lederna är en helbultad 15 reporstur i grad 7-. Det finns även en helbultad 10 repors grad 7 tur mm.

Har varit dit två gånger och gillar stället.
 
Nissedal har jag tittat lite på och det verkar som de flesta gillar det. Runoutsen på vissa ställen verkar långa runt 10 meter har jag hört Eresfjorden verkar ju också spännande. Högre än nissedal av antalet replängder att dömma.

Ös gärna på med flera tips!
 
Att runoutsen i Nissedal är 10 meter är väl knappast ett problem då det alltid finns typ två bultar vid varje krux? I alla fall vid de lederna jag har kört. Finns ju en helbultad 5+, 110m, i området också, Harry Pothead?
 
Att runoutsen i Nissedal är 10 meter är väl knappast ett problem då det alltid finns typ två bultar vid varje krux? I alla fall vid de lederna jag har kört. Finns ju en helbultad 5+, 110m, i området också, Harry Pothead?

Langefjell är det typ tvärtom, bultarna är först efter kruxen med feta runouts där man potentiellt kan göra 30m faktor två fall på vissa ställen, de flesta leder där är riktigt kasst säkrade om man jämför m tex gone with the weed på haugefjell. Lite synd eftersom langefjell har så långa och fina leder. Harry pothead är välsäkrad och helbultad om jag inte minns fel. Det där tycker jag skiljer sig enormt mellan de olika klipporna och lederna. Gone with the weed har väl ett par repor som är trad om jag inte minns fel?
 
Stämmer, gone with the weed är mixad, feuervogel oxå.

Sva är sva och visst kan det bli glest, men jag upplever också att kruxen ofta är tätbultade. På langfjell har jag bara gjort en tur, den kändes ok men var nog ganska nyskapad.
 
BB i Norskafjäll

Enstaka med bb stand finns även i Lofoten dock inget helbultat ,tack och lov!
Ersfjord har helbultat men inte alls samma klippkvalitet som tex Nizzedal. Det ejju inte granit utan nått annat bös. Men trevligt ändå.
Även i Romsdal finns långa leder som är mix med ganska mkt bb samt bb stand tex på Hornaksla, Mongejura. Dock inte som Ersfjord som säkert är Norges mest bultade plats för multi.

Enstaka leder i södra Norge tex Hallingdal(tex Flåklypa 5+)
,Skogshorn(Oops I did´t again 5+),
Andersnatten (Andersnatten 2000 ,7-, Sorte stripa 7)har ngr helbultade linjer.
I övrigt som sagt flera i Nissedal samt inte att förglömma Setesdalen.
I Setesdal finns oxå område med "genuss bultning" , tyvärr, men mestadels är leder med rejäla run-outs även där.

Märk väl att NTK uttalat sig om spårlös färdsel och fördömt bb i fjälltrakterna!
Vilket också vi i Sverige gjort och bör följa.
Ändå har det alltså bb skett ganska vidlyftigt och utan att någon gör något åt det.

Naturligtvis hade vi inte haft leder på dom stora kompakta svabergen i söder om det helt förbjöds så det är kanske på sin plats att det är tillåtet på dessa.
Eftersom jag oxå gillar sva så får man acceptera detta även om man inte gillar bb i övrigt.
Numer har jag själv tillåtit mig sätta upp mix leder tex i Nissedal och Bohuslän.
Är bb satta där ingen annan möjlighet finnes och satta med lagom intervall (sva ska pirra lite) samt korrekt i övrigt så är det ju bra.Om leden dessutom är gjord "ground-up" så brukar den följa naturliga stråk och formationer.

Dom gamla tidiga tyska pionjärerna i tex Setesdal o Nissedal följde dessa regler och följden blev fantastiskt fina klassiska leder. Möjligen lite sparsmakat säkrade men det var ju handknackat.
Endel leder komplement bb i efterhand av 1a bestigarna för att göras säkrare,såsom jag själv gör för att nån(!) skulle vilja repetera ,mestadels.

Sedan ett tiotal år har tyvärr ffa ngr norska klättrare gått i mitt tycke över gränsen och bb väldigt hårt och på ett sätt som inte har med multipitch i fjäll att göra.
Man har firat uppifrån mestadels ,ej tagit hänsyn till andra existerande leder eller andras standplatser. Ej följt naturlig linje.BB för tätt och satt bb där annat kan placeras.
Tråkig utveckling och som jag hoppas fortsatt blir sällsynt.
Och i såfall må det kanske va hänt med enstaka av dessa.
För visst är det just dessa leder som klättras mest i tex Nissedal, de lätta och mest bultade( typ Harry Potthead).

Både Nisse o Setesdalsförarna försöker hjälpa till med en allvarlighets gradering E1 till E4, så där kan man ju få indikation på hur bra eller dåligt en led bedömts vara säkrad.
Bedömningen kan ju sedan diskuteras ,precis som med grader.
Men kolla detta så går ni inte på en helnit.
Tiden är ju sådan, med allt bult klippande, man klarar inte eller orkar inte lägga kil längre eller gå ut några meter mellan säkringar.
Men det är ju ändå fjäll!
Hoppas äventyrs klättringen bevaras bättre framöver.
Blir det för mycket får man väl åtgärda det värsta själv ,när det nu inte finns nån klubb i Norge som tar ansvar.

Oj, sorry om det blev lite mycket etik snack.
Hoppas det gav lite ändå /JO
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips