Tips på bra finbryne sökes

Arkansas Bryne

"Ett sedimenterat bryne från staten Arkansas i USA, finns i fem grovlekar. Bergarten kallas novaculite och har brutits i mer än 100 år. Brynet arbetar långsamt, speciell olja ett måste. En vit (hård) arkansassten ger en slät, vass egg, lämplig för allround- eller träarbete. Billigt - håller många år men deformeras sakta men säker"

Källa: Fällkniven

Mvh troswe
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trail Run för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Enligt denna sida så anses arkansas stenar vara oljestenar, men de funkar lika bra med vatten. Hårdheten är 6,5 mohs (= 69 RC). Den vita stenen är dock alltför hård för att funka med köksknivar, men funkar bra för diverse träverktyg.
/Niklas
 
Den vita stenen är dock alltför hård för att funka med köksknivar, men funkar bra för diverse träverktyg.
Det här uttalandet måste du trots allt förklara Niklas ;).

Varför skulle en hård sten inte funka på köksknivar som ju av tradition och praktikalitet är tillverkade i de hårdaste och högst legerade stålsorterna? Är det inte så att du blandar ihop strävhet med hårdhet?

~Paul~
 
Det här uttalandet måste du trots allt förklara Niklas ;).

Varför skulle en hård sten inte funka på köksknivar som ju av tradition och praktikalitet är tillverkade i de hårdaste och högst legerade stålsorterna? Är det inte så att du blandar ihop strävhet med hårdhet?

~Paul~

Ja det kan jag lätt förklara med att det är taget från denna sida :

"Hard Arkansas is a very fine stone much liked by wood carvers and other craftsmen working in wood, but is really too fine to be practical for use with kitchen knives. Hard Translucent Arkansas is the top of the line and quite expensive".

Men för att återgå till huvudfrågan, är den vita hårda Norton Arkansas-stenen ett lämpligt slipstensval efter slipning med ett fint Norton India och före stigling med det autosolbehandlade läderbrynet? Eller är det bättre att lägga pengarna på en finare vattensten (ca 4000-8000 grit) eller något keramiskt bryne?
/Niklas
 
"Hard Arkansas is a very fine stone much liked by wood carvers and other craftsmen working in wood, but is really too fine to be practical for use with kitchen knives. Hard Translucent Arkansas is the top of the line and quite expensive".

Men för att återgå till huvudfrågan, är den vita hårda Norton Arkansas-stenen ett lämpligt slipstensval efter slipning med ett fint Norton India och före stigling med det autosolbehandlade läderbrynet? Eller är det bättre att lägga pengarna på en finare vattensten (ca 4000-8000 grit) eller något keramiskt bryne?
/Niklas
Jag är säker på att du har missförstått texten Niklas.

Fritt översatt står det:
"Hårda arkansasstenar är väldigt finkorniga och därför mycket omtyckta av snickare och andra hantverkare som sysslar med trä, men alldeles för finkorniga för att på ett praktiskt sätt kunna användas i samband med köksknivar.

De hårda, genomskinliga arkansasstenarna är de allra bästa och (därför) tämligen dyra."


Så står det. Varken mer eller mindre ;).

I artikeln anser man således att denna typ av sten är olämplig i köket inte för att den är för hård, utan för att den är för finkornig!! Att den är hård är endast en biprodukt.

Tvärtom så eftersträvar man så hårda stenar som möjligt i samband med köksknivar eftersom dessa allra oftast är tillverkade med blad i rostfritt stål. Rostfritt stål innehåller inte allt för sällan en väsentlig andel krom-, molybden-, och vanadinkarbider vilka är avsevärt hårdare än de stackars arkansasstenar som vi behandlar här.

Skall man vara helt krass så duger egentligen bara diamant och syntetisk safir när man handskas med hårda rostfria och högt legerade blad. Visst går det att få ett sådant blad vasst även med hjälp av naturstenar men det kommer att ta evigheter och dessutom får du vara beredd att byta sten ofta. Den kommer nämligen att bli uppäten på ganska kort tid ;).

Några siffror att tänka på. Ett högt härdat blad har en HRC på ca 60-65. Kromkarbider är 66-68, molybdenkarbider 72-77, volframkarbider 72-77 och vanadinkarbider (de hårdaste av alla) 82-84 HRC.

Ett bryne i arkansaskvalité ligger på ca 65-67 HRC. Du kan därför tänka dig vad ett blad i Uddeholm Vancron 40 skulle kunna göra med ett sådant bryne. Vancron 40 innehåller 8,5% vanadin räknat på matrisens viktprocent på järnbas!

När det gäller din andra fråga, dvs vilka strävheter man bör satsa på svarar jag följdaktligen: Det beror på vilket stål du ämnar att slipa/bryna. Går m a o inte svara generellt på den frågan..

~Paul~
 
Det här uttalandet måste du trots allt förklara Niklas ;).

Varför skulle en hård sten inte funka på köksknivar som ju av tradition och praktikalitet är tillverkade i de hårdaste och högst legerade stålsorterna? Är det inte så att du blandar ihop strävhet med hårdhet?

~Paul~

Snabb fråga; Är strävhet i denna kontext detsamma som korn/grit?
/Richard
 
Jag är säker på att du har missförstått texten Niklas.

Fritt översatt står det:
"Hårda arkansasstenar är väldigt finkorniga och därför mycket omtyckta av snickare och andra hantverkare som sysslar med trä, men alldeles för finkorniga för att på ett praktiskt sätt kunna användas i samband med köksknivar.

De hårda, genomskinliga arkansasstenarna är de allra bästa och (därför) tämligen dyra."


Så står det. Varken mer eller mindre ;).

I artikeln anser man således att denna typ av sten är olämplig i köket inte för att den är för hård, utan för att den är för finkornig!! Att den är hård är endast en biprodukt.

Tvärtom så eftersträvar man så hårda stenar som möjligt i samband med köksknivar eftersom dessa allra oftast är tillverkade med blad i rostfritt stål. Rostfritt stål innehåller inte allt för sällan en väsentlig andel krom-, molybden-, och vanadinkarbider vilka är avsevärt hårdare än de stackars arkansasstenar som vi behandlar här.

Skall man vara helt krass så duger egentligen bara diamant och syntetisk safir när man handskas med hårda rostfria och högt legerade blad. Visst går det att få ett sådant blad vasst även med hjälp av naturstenar men det kommer att ta evigheter och dessutom får du vara beredd att byta sten ofta. Den kommer nämligen att bli uppäten på ganska kort tid ;).

Några siffror att tänka på. Ett högt härdat blad har en HRC på ca 60-65. Kromkarbider är 66-68, molybdenkarbider 72-77, volframkarbider 72-77 och vanadinkarbider (de hårdaste av alla) 82-84 HRC.

Ett bryne i arkansaskvalité ligger på ca 65-67 HRC. Du kan därför tänka dig vad ett blad i Uddeholm Vancron 40 skulle kunna göra med ett sådant bryne. Vancron 40 innehåller 8,5% vanadin räknat på matrisens viktprocent på järnbas!

När det gäller din andra fråga, dvs vilka strävheter man bör satsa på svarar jag följdaktligen: Det beror på vilket stål du ämnar att slipa/bryna. Går m a o inte svara generellt på den frågan..

~Paul~

Idag är det mest hulta/mora-knivar (kolstål + rostfritt), vedyxor och äldre köksknivar från Ikea startbox + Nilsjohan som brynet ska användas till.
/Niklas
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips