Tatrabergen Slovakien med barn

Tusen tack alla!

Blir nog höga Tatra då! :D Linbaner går ju från flera orter om jag fattat det rätt, men ingen som är bra utgångspunkt för vandring (eller är det bara om man åker helt till toppen det inte är bra/tillåtet?) En ort med linbana hade väl vart bra "bas". Skalnaté Pleso - tråkig vandring om vi tar linbanan upp dit?

Jasna - det är låga Tatra?

Låter som Slovakien ändå bäst, jasså dyrare boende där? Fjällstation funkar inte 1 hel vecka ekonomiskt, så B&B eller hyra stuga/hus får det nog bli.

Kontantkort mobil - går det till abonnenmang-mobil?

Jag har inte körkort, så inga bilturer. Cykelturer i bergen blir det nog ej heller, då barnen ej gjort sådant (tyvärr, vi bor stategiskt hopplöst i Gbg..). Men cykla på lätta ställen kan vi (Barnsadel 8-åring??).
Hästtur kanske kan vara kul omväxling!

Jajjamän, kultur ska vi givetvis uppleva, finns ju massa borgar, slott (ruiner)! Vilka vi nu åker nära vet jag inte än.

Vi åker inte högsäsong som sagt, utan vill åka i juni, mitten/slutet.

Var ligger "stugan vid den gröna sjön"? ;)

MVH
Marie
 
Kanske inte realistiskt med bas längre ner... En bas högre upp (hur högt?) bättre, för vi är ju ovana vandrare men vill ändå uppleva mkt. Är enda alternativet en Fjällstation då?
 
(...) En ort med linbana hade väl vart bra "bas". Skalnaté Pleso - tråkig vandring om vi tar linbanan upp dit?
Leden som passerar Skalnaté Pleso är "Tatranská Magistrala", som i princip följer med nivåkurvorna halvvägs uppe på bergskedjans södra bas, huvudsakligen inne i dvärgtallbältet (med lite upp-och-ner mellan 1400-1600 möh och ett par pass på 1800-1900 möh). Man går alltså hela tiden "på skrå", med utsikt åt samma håll (i o f s storslagen) över Poprad-slätten, men ser i stort sett inget av alla de häftiga berg och dalar, som finns alldeles intill, men skyms av backen man traverserar.
Som du ser på kartan, finns det leder från "Magistrala" in i dalarna i det egentliga bergsmassivet, och detta är väldigt vackra turer - men de börjar en resp. 1,5 timmes väg bort från Skalnaté Pleso, och med barn blir det nog för tufft och långtråkigt att inom en dag ta sig så långt in/upp att det blir intressant, och sen hela transportsträckan tillbaka.

Vill du absolut bo nere i någon av byarna, så är nog Starý Smokovec ett mer strategiskt val än Lomnica - där finns en bergbana, som inte är så dyr, och vars toppstation är utgångspunkt för fler fina och rimligt långa dagsturer. Man kan traska hela eller en del av vägen upp på en närliggande utsiktstopp (Slavkovský Štít), och någon halvtimmes väg bort börjar en fin led in i bergsmassivet (Vel'ká Studená Dolina).
Andra dagar kan ni åka en bit bort med smalspårvägen till Lomnica resp. Štrbské Pleso, och ta resp. linbana där.

Men det kan inte hjälpas, att det blir med transportsträckor och svårare att hinna till de riktigt spännande delarna, än om ni bor på en fjällstuga uppe i bergsmassivet.
Jasna - det är låga Tatra?
Ja - den betydligt lägre och "rundare" bergskedjan söder om den vida Poprad-slätten.
Var ligger "stugan vid den gröna sjön"? ;)
På slovakiska "Chata pri Zelenom plese" - du hittar den på kartan, om du följer den rödmarkerade "Magistrala"-leden norrut från Skalnaté Pleso (ruta 4 från höger / 6 uppifrån). Vackert belägen (och går att cykla till), men avsevärt längre bort från någon punkt med allmänna kommunikationer (i detta fall buss) än Popradské Pleso.
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.