• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Slipställ Zandstra blade

Hej,
Är det någon av er som kör med Zandstra Blade som kan hjälpa mig att hitta rätt slipställ? Verkar vara lite special till den modellen. Vilka slipstenar behövs?

Hälsningar Ola
 
Bra slipställ som passar nästan alla skridskor är relativt dyra. Detta https://www.alvikscykel.se/joha-pro-jig tycker jag är bra.

Troligen är det en sån typ av brynställ du bör välja. Kan vara lite knepigare med enklare varianter på Zandstras skridskor på grund av aluprofilen.

Detta https://www.skateatsea.se/viking-jig-basic är billigare och kanske fungerar?

Brynen finns det många. Foss kan jag rekommendera https://www.skateatsea.se/foss-sharpening-stone?___store=ska_se_en&___from_store=ska_se_cv

Thure
 
Du gör lätt ett eget slipställ, en bottenplatta av ex. spånskiva el. likn. två lister som höjer upp så bindningen går fri. lägg skridskornaupp o ner och ta skruvdragare o dra fast med fyra skruv per skridsko som låser kanterna. Räcker att ta bort en skruv mellan slipningarna.
 
Zandstra Low Jig fungerar bra, kan inte se att det skulle vara bättre eller sämre än något av dom som Thure föreslår så länge man inte behöver höjden som ett par hastighetsskridskor behöver.

Sen borde dom gå att spänna fast med någon enklare variant alternativt en pinne med rätt diameter beroende på bindning men det beror ju lite på hur mycket skridsko där finns kvar framför och bakom bindningen.

/Sven
 
Nackdelen med egen konstruktion med skruvar och lister kan vara att lösningen bara passar ett par skridskor.

Det är lättare att få till stabil fixation i brynstället med skridskor med T-aluprofil.

Zandstras low jig har kritiserats för dålig stabilitet ( jag har inte använt det själv).

Thure
 

Bilagor

Har svårt att se att Zandstra Low Jig skulle ha dålig stabilitet. Dock är den ju inte så tung så den kan ju dansa runt en del om man tar i för mycket. Konstruktionen gör ju dessutom att det inte går att spänna fast skridskorna först i ena änden och sen i andra men man lär sig ganska fort att spänna ömsom fram och ömsom bak tills dess att skridskon sitter som den skall.Tror det är som med mycket annat, en vanesak.
 
Nackdelen med egen konstruktion med skruvar och lister kan vara att lösningen bara passar ett par skridskor.

Det är lättare att få till stabil fixation i brynstället med skridskor med T-aluprofil.


Thure
Tänker inte att det är ett större problem om man gillar att fixa lite själv, går ju att göra flera eller sätta skruvar i olika positioner. mitt ställ passar två olika löshälsskridskor. Skruvar är dessutom lätta att flytta. Men det beror väl på om man gillar att fixa eller vill köpa färdigt. Smaken är som baken......
 
Tack för svar. Har ni tänkt på att denna variant av skridsko inte har T-profil utan V-formad profil? Det blir ingen rät vinkel mellan stödskena och skäret. Det är det som krånglar till det vid val av denna modell.
 
Lite kant finns det ju även om den är V-formad.
Pinne i bindningen fungerar ju alltid
Zandstra - Ving Up borde ju funka men kostar nästan lika mycket som Low Jig, https://www.alewalds.se/ba9025-600.html

Använder man något annat än ett riktigt slipställ så skall man vara noga med att alltid sätta skridskorna likadant vad det gäller höger och vänster då man inte kan garantera att vinkeln mellan platta och skena är exakt 90°
 
Folkslipen

Skulle Zandstra jig low fungera? Inte fullt så dyrt. Varför saluförs Zandstramodeller brett som sen är svåra att hitta sliputrustning till? https://www.alvikscykel.se/zandstra-brynstall

Pikmakarens Folkslipen - hur är den?
Första slipen jag skaffade var en Gnidde men eftersom den bara ta en skena i taget så ändrades radien och de blev konstiga att åka på Så jag fick lämna in för dem att återställa radien för 300kr
Nu har jag en Folkslipen som tar båda skenorna samtidigt
Jag har slipat med den i många år och resultatet blir riktigt bra
Har även med den ute på isen då den också funkar som nödbryne Väger totalt ca 100gram
Såg på deras hemsida att den även passar för dina skridskor
 

Logga in

<% if (false): %> <% endif %>