Sångforsen Idre

Läste detta i Nordisk Familjebok på runeberg.org:
Ofvanför Idresjön har Storån sänkt sig 350 m. och bildat flera fall, bl. a. Sångforsen (16,3 m. fallhöjd) och Klingforsen (5,6 m. fallhöjd).
Sångforsen, fall i Östra Dalälfven (Storån), Särna socken, har en fallhöjd af 16,s m. på en längd af 564 m., hvaraf forsens nedersta del, genom en 4-8 m. bred klyfta, faller 12 m. på endast 137 m. längd. Den industriella medelvattenmängden beräknas till 5,e kbm. per sek., 913 hkr. Såsom beläget på Idre och Gröfveldalens kronoparker tillhör forsen staten och har ej tagits i anspråk för någon drift.
Klingforsen känner jag till, men Sångforsen har jag aldrig hört talas om. Är det en turbin där nuförtiden, eller finns det fortfarande någon fors?
 
Blev lite nyfiken och tittade på fastighetskartan. Utan någon vidare lokalkännedom - kan det vara Sognriset som avses? (Ett par km norrut från grövelnäset.)

Bevarandeplanen för Storån-Österdalälven anger att sträckan till stor del är oreglerad. (www.w.lst.se/natura2000 ->fastställda bevarandeplaner)
 
Du verkar ha rätt i att sång = sogn.

Här finns en notis om Sångforsen. Det står att traktens folk kallar det Sångstupet. Om man googlar på Sognstupet får man en del träffar.

Jag antar att Sångforsen = Sångstupet = Sognstupet.
 
Forsen finns

Jag har skrivit så här på min hemsida: "Mycket vacker fors i Storån ca 15 km norr om Idre by. Storån kläms här ihop till bara några meters bredd mellan branta klippor. Kom ihåg att klipporna kan vara mycket hala om de är våta. Rastplats med parkering på höger sida om vägen när man kommer från Idre, forsen ligger nedanför/bakom och syns inte därifrån".

Några bilder från förra våren finns här: http://www.gardsio.se/Varbilder.htm (4-6:e bilden uppifrån) Observera att det är under vårflod så vattenståndet är högt.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
gunillaalrot Toaletter i Idre Naturområden 17

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.