Runes

Gör egna. Hur lätt som helst =)

2dl socker
2dl sirap
2dl grädde (går bra med Oatly iMat för mjölkfria kakor)

Koka knäck på detta (koka till 125 grader för sommarbruk, och något lägre för vinterbruk).

Häll smeten/knäcken över 14dl havregryn/müsli och rör om fort och ordentligt innan det stelnar för mycket. Havregryn har mest långsamma kolhydrater, men fruktmüsli är svårslaget vad det gäller smak =)

Bred ut på oljat bakplåtspapper och kavla/tryck ut till en jämntjock "matta". Jag brukar ha en non-stick-kavel (trä är nog dumt) som jag oljar in. Solrosolja har jag använt, men det fungerar nog med andra oljor också.

Skär sedan bitar (24st blir lagom på satsen ovan) innan de blir för hårda. Pizzaskärare funkar bra.

Låt svalna, och slutligen smörjer man samtliga kakor med olja. Oljan torkar sedan in, men gör att knäcken inte blir kladdig och fastnar i allt.

Förpacka individuellt med smörgåspapper eller lägg alla kakor i burk .


Arbetsinsatsen är minimal, men det tar ju ganska lång tid att koka knäcken. Jag använder en kastrull med super-keramisk beläggning (Gastromax med Biotan-beläggning, ca 25cm i diameter), så jag lämnar bara knäcken och rör om var tionde minut. Växlar mellan 2an och 3an (6 lägen totalt) på spisen.
Det har aldrig bränt fast =)

EDIT:
Detta är Runes originalrecept. Jag har inte stulit det, han har själv publicerat det på ett forum ;)

EDIT2:
När jag använde f-müsli gold fruit från Axa räknade jag fram följande:
Energiinnehållet för hela satsen = 3950kcal.
Per bit (24 bitar) = 165kcal
Energitäthet = 324kcal/100g

/Tomas
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Tips

Bra att man kan göra själv och tack för receptet. Men frågan kvarstår och jag uppskattade enkelheten med färdig förpackning trots möjligen lite högre pris.

De kändes som en produkt jag litade på i kvalité. Inget konstigt utan bara rena råvaror.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips