Paddla kanadensare i Skärgård/Hav

Hej

Är ny på sidan så tänkte slänga i väg en fråga och kolla ifall det är någon som har erfarenhet av att paddla kanadensare i Skärgården eller på öppet vatten, Jag är en ganska van paddlare men har endast paddlat i mindre sjöar och åar.

Hur är kanadensaren i blåst och mindre vågor, nån som vet?

mvh
 
kanske inte en så bra idé...

Kanadensare är bra lastfarkoster som med kunniga paddlare klarar mycket hög sjö och vindar. Bill Mason har gjort någon film om detta bland annat. Med lite ballast och ev ett kapell så fixar man ev vågor. Har själv också både paddlat och seglat kanadensare i Stockholms skärgård som i fors och inlandsvatten - men som alltid gäller färd efter förmåga..

Dock - färder över stora skärgårdsfjärdar är rätt tråkiga och kanandensaren är både vindkänslig som långsam, något som gör att jag numera väljer kajak i havsmiljö om jag inte seglar.

Vänligen/Dag
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Visst går det

Kanadensarens största fördel jmf med kajaken är lastkapaciteten. Perfekt om man vill ha med barn som inte kan paddla själv. Om inte det är kravet skulle jag hellre välja kajak. Den är bättre anpassad för vågor och öppet vatten. Jag har paddlat i skärgård ett flertal gånger, två vuxna, två barn och en veckopackning, med kanadensare.

Följande att tänka på:

Välj helst inte en plattbottnad kanot. Ett lite rundat skrov klarar vågorna bättre. Vågorna är större i skärgården, jämfört med sjö. Det kan komma in stora dyningar. Svep och högt stöd är viktiga paddeldrag. Styrpaddlaren paddlar på lovartsidan snett med vågorna. På läsidan när ni går snett mot vinden. Var beredd på att snabbt kunna vända kanadensaren i en vågdal. Öva manöver innan att ni är samspelta.

Om ni har barn med bör de kunna klara sig själv i båten, ca 3 år och uppåt. Det är inte läge att frampaddlaren plötsligt måste ta hand om en ettåring som absolut vill stå, medan det kommer vågor.

Välj ett område som bjuder på många alternativa vägar beroende på vindriktning och styrka. Undvik stora öppna ytor. Håll er nära land. Läs vind och vågor noggrant och planera er rutt i förväg att ni inte hamnar i ett läge då ni "måste" ta risker som kunde undvikits med bättre väg. Var beredd på säkrare omvägar istället för rakt på. Ett fenomen jag bara sett i skärgården var när vi paddlade bakom en rad av småöar på läsidan. I sunden trängde stora vågor igenom och spred sig i en rastereffekt (likt ljusövningarna i gymnasiefysiken). När dessa vågbågar möts bakom öarna bildades ett obehagligt vågsystem med vågor från olika håll som ibland förstärkte varandra.

Innerskärgård och ut i mellanskärgåden går bra, men glöm ytterskären.

Hoppas jag inte skrämt dig att inte försöka, men paddla med omtanke om din förmåga. Skärgården är inte så förlåtande för misstag som en stilla insjö.

God vind!
Anders
 
Det var ett reportage i Paddling för några år sedan om ett par som paddlade en egenbyggd canadensare Stockholm, Skåne, Göteborg, Göta Kanal, Stockholm. Det tog ett par månader och den lilla sonen blev arg när han inte fick sova i tält längre när de kom hem...

Den artikeln kan ge massor av tips. Det är för gammalt för att finnas med på nya hemsidan men kontakta tidningen eller kola på ett bibliotek.
 
Ställer du frågan på opencanoe.se får du åtskilligt fler svar. Vi har drunknat bland alla kajaker här - inte när vi varit ute i våra kanoter. Packa för flyt, välj rätt form på kanoten och träna vågor, så går det.
 
Varning!

Största faran med en Kanadensare är om man får i en mängd vatten tex båtsvall som skvalpar fram och tillbaka och snabbt gör farkosten som vid bryggan kändes trygg till en vinglig och obehaglig upplevelse.

Eget omdöme gäller som vanligt.

/Kåre
 
Det var ett reportage i Paddling för några år sedan om ett par som paddlade en egenbyggd canadensare Stockholm, Skåne, Göteborg, Göta Kanal, Stockholm. Det tog ett par månader och den lilla sonen blev arg när han inte fick sova i tält längre när de kom hem...

Den artikeln kan ge massor av tips. Det är för gammalt för att finnas med på nya hemsidan men kontakta tidningen eller kola på ett bibliotek.


Hittade reportaget. Det var i Paddling nr. 3-2008. Den danska familjen Nielsen paddlade 2.000 km på 75 dagar med 3-årige Oskar ombord.

Kontakta tidningen:
http://paddling.nu/
 
Paddlaren

eller de som paddlar brukar betyda mer för framkomligheten och sjövärdigheten än farkosten.

Rätt dag och rätt vägval också viktigt.

Jag gillar kanadensarpaddling även om jag mest paddlar olika kajaker. Är man duktig på styrtag (dvs j-tag och kontring) samt stöd går det att paddla tryggt även i rätt besvärlig sjö.

Thure
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips