• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

om Första Hjälpen och utrustning.

Det skrivs inte mycke om första hjälpen?

på fjället är det bra att kunna L-ABC som står för
L=lisvaligt läge A=adning B=blödning C=chock.

det är bra att ha en liten sjukvårdsutrustning i packning och den bör innehålla dessa prylar:

2 1:förband, 2 elast binda, plåster, tejp, sax, försvarets hudsalva, Compeed,

förstås ha du med dig första förband i höger benficka.

jag själv tycker att fösta hjälpen är ett bra kunnande på fjäll, skog och sjö.
 
Första förband

Släng även ner lite sårtvätts servetter, panodil/iprem motsv, noskapin, curadon, travello, Ibumetin, (tändstickor), penna och papper, nål och tråd, elastoplast, myggolja på våtservett och fickminne om L-ABC. Själva väskan ska vara "Etui Holmström" från SACCI.
Mvh Per
 
Bra initiativ

Nej du har rätt Torgny, det skrivs inte så mycket om första hjälpen, trots att det är ett område som varje frilufsare måste ha åtmistone grundläggande kunskaper i. Vi får väl hoppas att den här tråden blir början till en ändring på det.

Per, vilket pillertrillare du verkar vara då :) Visst är det bra med piller, men måtta är bra även där. Ett gäng allround värk/febertabletter tycker jag duger bra, till normala turer (möjligtvis inte till Everest-bestigningar). Sedan är det en definitionsfråga om myggmedel skall ingå i Förstahjälpenväskan, så pass aggresiva brukar myggorna inte vara :) Skämt åsido, innehållet i en förstahjälpenkudde beror på typ av tur. Men den utrustning Torgny föreslog är nog en bra grund. Pers tillägg med sårtvättssavetter tycker jag är viktigt. De kan användas till annan hygien också.... För att få ett bra innehåll kan man slå ett öga i vad de färdiga kuddarna/väskorna innehåller och sedan göra avdrag och tillägg utifrån egna efarenheter, tycke och smak.

Placering av förstaförbandet då? Ja, grundregeln är ju lättillgängligt, men jag uppskattar inte att ha den slängande i byxfickan, om den ens skulle gå ned där. Nej topplocket, eller en bra placerad sidoficka på ryggan kanske. Eller så kompletterar man det hela med ytterligare ett extra typ militärens första förband, som man har mycket lätt tillgängligt, ex i benfickan och resterande kan man ha i packningen. Ett skavsår eller liknande blir knappast akut. På tal om dessa, jag skulle behöva komplettera med just de militära förstaförbanden. Var får man tag på dem? Jag har sökt på ÖB utan resultat.

Sedan tycker jag nog att förstahjälpen egentligen är så pass viktigt område att alla frilufsare borde utbilda sig i detta. Det finns kurser att gå och/eller bra och intressant läsning inom området. Tex. Kardiologförbundet (tror jag de heter) eller röda korset brukar hålla kurser i hjärt och lungräddning. Eftersom det är dina kompisars säkerhet du äventyrar om du inte kan dina saker så är det nog dags att lära sig ett och annat.

Ha det säkert där ute/
Micke
[Ändrat av brandmansmicke 2001-07-12 kl 21:18]
 
Första hjälpen

Ja lite mycket piller blev det. Du behöver inte alla. Du kan välja mellan Panodil och Iprem, Curadon och Ibumitin.Travello har jag aldrig använt och det går ju att ersätta med kol. Den är dock smidigt och löser ofta jobbiga problem smidigt. Noskapin hade jag inte från början men det har jag haft stor nytta av. Det är mot rethosta och jag ger det på kvällen så att man ska kunna sova. Vår etui-väska används av FJS mm.
Mvh Per
 
Tips!

Anledningen till att första förbandet ALLTID ska ligga i vänster benficka är att det är en godtagen standard inom många yrkesgrupper.Meningen är att du skall ha tillgång till TVÅ förband i händelse av olycka, om du själv skadar dig så skall inte "samariten" behöva leta efter förbandet! Sårtvättservetter är bra,men oftast så går det lika bra med tvål och vatten (absolut bäst på färska sår). Just till första hjälpen duger det oftast med en vanlig "cederohts blodstoppare" samt en "scout-näsduk".För övrigt så tror jag att det är blodstopparen du är ute efter när du skriver om försvarets första förband! Även akla har en liknande produkt men med mer elastisk binda. Vilken man väljer har nog mest med vanan att göra, aklas påstås vara bättre eftersom det är mindre risk att dra åt för hårt men jag som är van vid cederohts tycker den är lättare att hantera. Slutligen en fråga för er att klura på: På vilken sida lägger man en gravid kvinna i framstupa sidoläge? Svar kommer nästa vecka......
 
Rätt, det kan vara bra att göra så OM personerna är tränade i det handhavandet och OM alla har en benficka på byxorna (mina TNF byxor saknar helt benfickor men är ändå det bästa jag har använt) :) Det viktigaste är att gruppen är överens.

Den gravida kvinnan var faktiskt en svår nöt, inte direkt något som tas upp på de kurser man går. Ser fram emot ett svar. Motfråga; skall en höggravid kvinna utsätta sig för svåra friluftsaktiviteter?

Om det nu är Cederots blodstoppare jag är söker, var får jag tag i dem? Är apoteket det enda stället att köpa sådant på (de brukar ju ta ut megaöverpriser på allt).

/Micke
 
Första hjälpen

Hmm gravida kvinnor? Är dålig på gravida kvinnor men generellt så bör men ligga på höger sida för att lättare kunna tömma magen. Kanske är det en kuggfråga och hon ska ligga på rygg med någon som håller i hakan hela tiden, men jag skulle lägga henne på högersida. försvaret har som standard första förband i höger benficka.
Försvarets förstaförband är en linda med kompress och extra kompress för tryckförband.Försvartes förstaförband är lite för komprimerat.
Cederoths är bättre med en bra elastisk linda. Ha med dig en Cederoth stor och litenblodstoppare (den lilla är för fingrar och hand) en sax, en elastisklinda, plåster, några meter tejp och sårtvåttsservetter och kompresser att tvätta med.
Hemma och om jag kan använder jag tvål och vatten och skrubbar.
Mvh Per
 
FSSL och annat.

Hej på er,

Apoteket är inte ensamma att ta ut "megaöverpriser". Förbands materiel är skitdyrt överallt, såvida man inte har möjligt att låna från staten.

Jag har aldrig hört att det finns en sida som skulle föredras vid framstupasidoläge. Vad som är avgörande är hur terrängen ser ut och om person har synbara skador som kan förvärras vid felplacering. Poängen med FSSL är för att slippa sitta brevid och hålla fria luftvägar samt att slippa kasta runt personen om han skulle bli kräkig.
Personer som ligger på marken blir kalla och det är ju inte kul, inte ens om man är medvetslös. Få något under personen (liggunderlag, jacka...) och om finns det möjlighet, även något över.

Visst kan det vara bra med ett M.A.S.H i ryggan men behövs det?
Saker kan ju ha flera användningsområden, kan inte låta reservstumporna ligga i topplocket? Vips så har vi ett förstaförband.

Lär er grunderna och när ni väl står där, fundera på möjligheterna och improvisera.

Glöm inte att öva!

Magnus, som i övrigt håller med brandmansmicke.
 
Men om man vill lära sig mer då?????

Hej

Funderar en hel del kring det här med första hjälpen och sånt och har gått en massa kurser, går i regel en till två varje år och har gjort det sedan jag var 15 (nu 23). Men under några olika tillfällen har jag varit ute då det verkligen hänt saker men dock ej livshotande. i vintras var jag bland annat med om en kille som vid isklättring slog upp en rejälspricka i hakan som man på sjukhus antagligen sytt eller limmat på en sjuka. Nu var vi ju långt ifrån allt sånt så det fick bli att hålla ihop sprickan ett tag och tejpa. (Det tog ca 45 min - 1 timme) Fast sen var han uppe och klättrade igen. Min stora undran är var jag får lära mig lite mer om sårbehandling , vidare kurser i benbrott och mer om sjukdommar även små obetydliga saker kan bli allvarilga om man inte bryr sig om dem(fick lite grunder om sjukdommar med PADI RescuDiver). Var inne på ett sjukhus men de kunde inte tillgodose mina önskemål tyvärr och jag har inte rktigt tid att börja utbilda mig till sjuksköterska bara för att jag vistas i naturen med folk till vardags.
Övrigt så nåt som jag märkt glöms bort särskilt av oss killar är att det kan vara jättebra med några tamponger i Förstafarbandskittet. Är man ute några dagar kan kvinnors menscyckel störas och de får mens ganska oväntat. Men man måste ju också prioritera, kunde man skulle man väl ta med sig ett helt sjukhus ut men det går ju inte.

//Martin
 
Tänka själv

Se där, ovan har vi ett exempel på hur det kan bli om man använder sig av underförstådda regler istället för att tänka själv. Jag talar om placeringen av första förbandet. En person är tränad att leta i höger ficka den andra i vänster. Båda kanske är vana vid reglerna och ifrågasätter därför inte något (det brukar ju inte behövas), utan förutsätter att samma regler gäller. Skilladen märks först vid ett nödläge.

Regler kan vara bra OM alla är inne på samma linje. Jag föredrar att man tänker själv. Detsamma gäller påhittigheten kring att ta hand om en skadad, precis som Martin har sagt ovan. Påhittighet och kreativt tänkande kommer man långt med. Men självklart får varje grupp för sig bestämma hur förstahjälpen utförs, utrustning förvaras, etc. Det som fungerar för en grupp funkar kanske inte för en annan.

Tamponger har jag aldrig tänkt på, men kanske du har rätt. Bra att vara förberedd. Tampongerna duger säkert som presskudde till ett tryckförband också.

För att svara på Martins fråga om information om sjukdomar så finns det många typer av lexikon som man kan läsa i. Vissa av dessa får du nog söka upp på ett bibliotek, andra finns på nätet. Jag letade lite grann.

http://www.netdoktor.se/sjukdomar/
http://test.primavi.com/avd_MedicalLink/
http://www.receptfritt.astra.se/html/ordbok/ordbok.html
http://www.mic.ki.se/Diseases/swepat.html
http://www.sos.se/mars/staflik.htm

Det vara bara några som jag hittade första minuten. Det finns säkert många många fler. Hoppas att det är till någon hjälp.

/Micke
 
Boktips!

Hejsan!!

Tänkte ge tips på ett par bra källor när det gäller grundläggande information om sår/benbrott mm.
Medicinsk grundkurs böcker, finns i några olika utgåvor, mycket lättlästa och går att få tag på på vissa bibliotek...även akutsjukvård på skadeplats är en intressant och lättförstådd bok, kan dock ej komma på författaren...Man kan aldrig lära sej för mycket om sakdor...och ska man vara ute i skog och mark så är det toppen att kunna utföra lite enkel akutsjukvård!!

Håller med brandmansmicke...på sunt förnuft och kreativitet kommer man långt!!

Man ska göra så lite som möjligt, så bra som möjligt, och så snabbt som möjligt...

S.
 
Han heter....

...Curt Malmsten, han som har skrivit om aktutsjukvård på skadeplats. Bra bok, skriven av en kunnig person (han är både läkare och Brandingenjör).
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
Maelstrom Förpackning till första hjälpen Utrustning allmänt 7
Adelanteeee Välja första hjälpen kit - lifesystems Utrustning allmänt 37
Mleander Första hjälpen-kit, Vad tycker du? Utrustning allmänt 25
flying_dutch vad ska ett första hjälpen apotek innehålla? Utrustning allmänt 52
seobserver Vem var först? Utrustning allmänt 0
Bondmoran Första utrustningen Utrustning allmänt 44
Johank987 Investeringar för första vandringen. Är jag rätt ute? Utrustning allmänt 20
utenoobie göra min första kniv. Utrustning allmänt 16
avslutad140527 Min första ryggsäck Utrustning allmänt 3
graylingman Första intryck av Spyderco Sharpmaker Utrustning allmänt 12
Elvah Verktyg och första förband vid fjällvandning Utrustning allmänt 60
nyxo första kniven från scratch Utrustning allmänt 13
seved1 Min första av den här modellen Utrustning allmänt 26
avslut0908 Första förband Utrustning allmänt 15
qvick första vandringen? Utrustning allmänt 8
Staffan Andersson Vinterns första... Utrustning allmänt 4
Jerja Vem blir först upp på nordtoppen Utrustning allmänt 5
walkerboh Första förband Utrustning allmänt 3
Black Jim Hjälp mig med yxan, snälla! Utrustning allmänt 20
Kanotolle Termos hjälp Utrustning allmänt 6
swmp Hjälp i sko och kängdjungeln - samt hur håller man fötterna torra? Utrustning allmänt 36
Taszh Hjälp identifiera jacka/plagg Utrustning allmänt 4
KFOR Någon som kan hjälpa mig? Utrustning allmänt 2
Bondmoran Hjälp med laddare Utrustning allmänt 32
FlyerSword Hjälp med val av kniv till Frun Utrustning allmänt 7
salvion Hjälp att tyda sovsäcks tålighet? Utrustning allmänt 3
landizz Hjälp med utrustning för nybörjare Utrustning allmänt 11
Sverker G Hjälp med sovsäck och liggunderlag Utrustning allmänt 5
Tobbelar Hjälp! Helags 40Liter Utrustning allmänt 3
Argusgranskare Hjälp med Bergans Powerframe Utrustning allmänt 1
Gäddfärs Hjälp att välja en bra byxa och dagstursrygga! Utrustning allmänt 6
PojkeniSkogen Lite hjälp och tips för en nybörjare Utrustning allmänt 9
osiriz Hjälp en nybörjare med tips på utrustning Utrustning allmänt 6
Calski Hjälp att välja kniv. Utrustning allmänt 88
naturlovisa Vandrings/reseryggsäck, hjälp mig! Utrustning allmänt 3
MrAlexander dålig på att plaera... hjälp mig hitta vad som saknas. Utrustning allmänt 9
kanis Öronsnäckor till musikspelare går ofta sönder. HJÄLP! Utrustning allmänt 15
henjon Hjälp med knivprojekt Utrustning allmänt 8
mile0003 Storleksval på Lundhagskängor (Syncro), hjälp mig. Utrustning allmänt 20
Nallo94 hjälp med suunto vector Utrustning allmänt 2
martinnilsson Hjälp! Vilken tillverkare har gjort denna ryggsäck? Utrustning allmänt 3
nilami Hjälp med känga! Utrustning allmänt 4
hypnosaa Hjälp med utrustning för tältcamping med barn Utrustning allmänt 21
h.g Hjälp mig avsluta mitt knivbygge !!! Utrustning allmänt 17
Tartu Ryggsäckar, hjälp? Utrustning allmänt 4
Giva Hjälp med packlista! Utrustning allmänt 0
Octopussy Hjälp med att hitta en Kniv! Utrustning allmänt 12
MadIce Petzl Dou hjälp!? Utrustning allmänt 3
mo9jan Hjälp! Var hyra snöskor? Utrustning allmänt 2
Geäst Skulle behöva hjälp med ett par läckande kängor Utrustning allmänt 8

Liknande trådar

Logga in

Tips!