Nyttan av kniv i fjällen?

Verkar finnas minst 3 typer av friluftstyper. De som aldrig verkar verkar behöva kniv, de som behöver nån typ av kniv till att skära med och de som inriktar sitt friluftsutövande sitt friluftsliv mot aktiviteter som låter dem använda favoritvektyget så ofta som möjligt. Typ 2 förstår både typ 1 och 3 medan 1or och 3or är från olika solsystem och inte förstår den andra alls. Jag är en 3a och förstår att man kan vara en 2a och klara sig medan 1or bara gör mig förstummad, ett naturens under på samma sätt som sengångare i jungeln eller lämlar under skaren.

Bosse
 
Fantastiskt formulerat, Bosse! Jag sällar mig nog till din teoribildning. Har varit lite mer typ 2 men rör mig mot typ 1 allt mer(fjällvandring!). Mina försök att nå typ 3:eek:r har varit hopplösa:

Intressant att kniven berör så pass! Tänk om vandringsstaven fick sådan status.
 
På fjället behöver jag kniv till att skära typ ost och korv. En skalkniv i egengjord slida är perfekt och lätt.
 
Roligt exempel med vandringsstaven. Jag tror minsann att det finns flera typer av användare av vandringsstav också.
De som aldrig skulle bry sig om att ta med en vandringsstav oavsett vandring eftersom att den väger. Kanske går det att hitta en pinne om det behövs annars får man väl krypa.
De som tänker efter och tar med en vandringsstav om de exempelvis skall vada mycket.
De som alltid har med vandringsstav eller förslagsvis även två hög tekniska walking stavar, Man hittar all möjlig användning för dessa stavar för att berättiga deras existens alltifrån tanken om att knän inte håller utan stavar till att det behövs för att resa upp tältet som saknar andra stänger.

Konstigt nog diskuteras inte detta speciellt livligt.

Själv har jag som sagt alltid med kniv. Till vardags, på fest, I skog och mark samt kalfjäll. Tar mig kanske en fundering på vilken kniv med inriktning på att den inte ska vara större än nödvändigt. Förmodligen troligare att jag skulle glömma sovsäck eller tält hemma än kniven. Faktum är ibland att jag lämnar tält hemma för att slippa bära vilket hittills aldrig hänt mig med kniven. Mitt fjäll och skogs liv är ganska mycket inriktat mot jakt och fiske, fjällvandring med fisk inslag, jag rör mig mer i bruksfjället än turistfjället och ofta i närheten av skogsranden eller på risfjäll vilket gör att jag eldar ofta. Kniven valde att följa med mig överallt tidigare i livet än detta friluftsliv utvecklades så vad vet man ....

Samma fråga kan gälla kåsor, elddon kikare eller you name it smågrejor som väger men är kul att ha.
Av typen: kåsan är tung. Jag äter frystorkat ur påsen och dricker mitt vatten ur handen. Eller. Jag vill absolut inte dricka kaffe ur något annat än min Lasse Pirakkåsa som jag är ofta av farsan. Eller. Jag har inte med mig några tändstickor det kan bli skogsbrand. Eller. Jag har med mig både tändstickor Bensindriven Zippo-tändare och samt eldstål från Neverlost.

Själv är jag typen som alltid har med kåsa. Ibland vik kåsa av plast och ibland träkåsan jag fått av farsan. Jag har alltid med mig så jag kan elda men inskränker mig till vanliga tändstickor och inget mer. Jag har ofta med mig kikare men det är en pytteliten zeiss oftast om jag ska bära.

Vart vill jag då komma med allt detta kåserande. Åt var vandrare sin egen frihet. Har man redan försökt att bli kniv nörd men inte lyckats samt redan gjort fjällvandring Utan kniv och fått det att fungera så har man förmodligen redan hittat sin egen salighet och kan få förbliva vi denna. Eftersom jag nu ändå är inte typ tre människa vad gäller knivar så blir mitt råd ändå ta med åtminstonde Victorinox classic med sax knivblad skruvmejsel allmän petare samt pincett till otroligt liten vikt. Stoppa även den lilla kniven i fickan dagligen så bygger ni upp ett behov som tillslut gör det är till typ två kniv användare som gör att vi tillslut känns som om vi kommer från samma solsystem.

Bosse
 
Ja, min nagelsax får nog hård konkurrens av den där fällkniven du tipsade om...

Drog in vandringsstaven, för jag tycker det har haft en så markant positiv påverkan på mitt vandrande - både säkerhet och komfort. Men inga av mina bekanta hade studsat till om jag lämnat dessa hemma.

Kniven har något slags symbol/signalvärde som attraherar. Har mött fler än en kompis som varit ganska intresserade av vildmarksknivar trots att de inte varit mycket till praktiserande friluftsmänniska. Men så är det väl kanske med många andra prylar generellt också...man kan ju exempelvis samla på allt möjligt trots att det inte har något bruksvärde alls.

Tack för alla olika input i samtalet! Allt från bjärv till allmän knivkastning - det förgyllde.
 
Ytterligare en konkurrent till din nagelsax kan vara leatherman PS4 eller leatherman micra, båda är klart dyrare något tyngre stabilare byggda pytte små knivar. PS4 har fördelen att även innehålla en liten tång. Är man någorlunda fast i nyporna kan man lyfta kastruller på triangiat med tången. Alla dessa tre mini knivar går att bära i en lättviktshake I ett band kring halsen om man så vill. Har blivit ett sätt för mig att ha kniv sedan jag började färdas på vatten upplåsbar kanot. Man vill som inte att kniven ska komma inärheten utav skrovet. Även kanon- när man flygfiskar att ta kniven kring halsen. Eller kanske framförallt saxen kring halsen i båda fallen .

Bosse
 
Knivigt...

...ämne. Jag gillar knivar och har ett gosseaktigt förhållningssätt till dem, om någon förstår vad jag menar. Senaste tillskottet är en Person-kniv som är både lätt, snygg (på ett klassiskt sätt) och bra till att både rensa fisk och tälja pinnar med.

Men ärligt talat följer kniv oftast bara med på låglandsturer och i fjället får det på sin höjd bli en Helle Nying om det inte ska fiskas. På vintern kan det hända att en längre samehuggare följer med, mest för möjligheten att hantera lite större klabbar och även skära snöblock. Men oftast får bara multiverktyget vara med då, lite trist men det är ju praktiskt och fungerar för att fixa med vinterprylar som skidbindningar, pulkor och fotogenkök.

En sak som alltid följer med ut dock är kameran med minst en extra glugg :)...den skulle jag aldrig ens fundera på att lämna hemma. Och kameran är nästan generande onyttig, kan bara användas för en sak som dessutom inte alls ökar säkerheten eller är en förutsättning för färd i vildmarken...

//J
 
Väldigt ofta kniven inte blir använd i fjällmiljö,då jag brukar ha maten skuren i lämpliga bitar redan hemma,men aldrig att jag skulle vara utan fällkniv,det känns naket.
Att i skogen ha med en riktig kniv.dvs en "same"kniv med handsmitt blad och vackert skaft avpassad för min hand är lika självklart.
Och det där med "knivförbud på stan",det gäller inte här.
 
Längs någorlunda vältrafikerade fjälleder ser jag inga större användningsområden för kniv. Själv tar jag med mig en lättviktad fällkniv (26g) för att öpnna eventuella förpackningar, korta av fransiga skosnören och liknande.

Har alltid haft 1-2 tillfällen per vandringsvecka där kniven varit användbar och där frånvaro av kniv hade varit jobbigt men absolut inte omöjligt att hantera.

Tänker vidare att man om det skiter sig ofta kan ha anvädning för kniv, oavsett om det handlar om att göra bandage av kläder lite enklare/snabbare, få upp en eld eller något annat.

Kniven är ju otroligt mångsidig. Men jag ser den inte som en total nödvändighet om man nu rör sig i områden där mer folk och eventuell hjälp sällan är särskilt långt bort.
 
Va? Vara utan kniv? Nä för mig aldrig. Det tillhör som en slags rituell och rationell del av allt jag tar med mig. Användbar till allt jag inte behöver. Användbar till allt jag behöver. Därute i det annorlunda, i det som inte är civilisation så är kniven ett slags kommunikation med det där jag lämnat. Ett slags grottfolkets sista radioförbindelse. Att lämna den och det där moderna påfundet i forma av en kompass... Lämna det hemma frivilligt ? Nä jag gör inte det. Andra får göra det. Inte jag.
 
Senast ändrad:
vanans makt

Jag har nog inte varit utan kniv många dagar sedan jag fick min första i femårsåldern. Därför skulle jag inte heller göra en fjälltur utan kniv. För mig är kniven ett oumbärligt verktyg. Jag är van vid att lösa nästan alla problem med en kniv eller ett fickverktyg. Lite som, att för den som har en hammare ser alla problem ut som en spik.
Däremot ser jag inte kniven vare sig som ett vapen eller som en macho-grej. När jag växte upp, var det bara skurkar som knivades. ( På film). Att dra kniv i ett slagsmål var att erkänna att man hade fel och att man var en usling. Det sitter kvar, det man lärde sig som liten.
/John
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
nilsj Kniv i bältet? Utrustning allmänt 57
holetaker Efterlyser kniv Utrustning allmänt 0
niklasus Rädda gammal rostig kniv (Solinger) Utrustning allmänt 12
stjärtove Köpråd kniv Utrustning allmänt 45
GARZA Bryna/slipa kniv Utrustning allmänt 2
MrFox Val av kniv Utrustning allmänt 32
thompalompa Vilken kniv Utrustning allmänt 24
Hattmakaren Vad motiverar överlevnadskniv eller annan kniv i fjällen? Utrustning allmänt 865
neverno Ojsan inte blir det nån Fällkniven för mig! Utrustning allmänt 53
erito Vad har jag köpt för kniv? Utrustning allmänt 7
FlyerSword Hjälp med val av kniv till Frun Utrustning allmänt 7
salvion Önskar råd om skötsel av kniv Utrustning allmänt 7
UnderEnTarp Vad är detta för kniv? Utrustning allmänt 6
Parzz Slipa kniv Utrustning allmänt 74
Jones Vilken kniv till min tjej? Utrustning allmänt 40
salvion Råd: Ryggsäck, Kniv och Camping/Fält-kök Utrustning allmänt 17
cliffisen Snygg svensk kniv/knivmakare Utrustning allmänt 11
Chrille999 Bröderna Jönsson kniv Utrustning allmänt 0
utenoobie göra min första kniv. Utrustning allmänt 16
Riddleo Att välja kniv Utrustning allmänt 3
Tung Sten Mora Bushcraft Utrustning allmänt 24
Niklasx Stor kniv Utrustning allmänt 32
cake Vad ska jag välja för kniv till min vän? Utrustning allmänt 25
Calski Hjälp att välja kniv. Utrustning allmänt 88
Pathag Fångrem till kniv Utrustning allmänt 2
popunonkok Slipa/Vässa kniv utan kunskaper? Utrustning allmänt 58
Onesport Vem räddar min kniv? Utrustning allmänt 24
Bark76 Kniv att tälja med? Utrustning allmänt 23
Jackiie Vad behövs för att slipa sin kniv? Utrustning allmänt 102
majjen Vacker kniv Utrustning allmänt 3
Klas123 Kniv underhållning Utrustning allmänt 32
pamplemousse Vem harRandall Kniv/Knivar Utrustning allmänt 0
nikbar73 Kniv KG Knutsson? Utrustning allmänt 9
glenn o.c. kniv istället för yxa Utrustning allmänt 34
niklaz Slipa kniv Utrustning allmänt 32
greendanger Slipning av kniv med keramiskt blad? Utrustning allmänt 12
bash Dags för ny kniv, men vilken??? Utrustning allmänt 14
qvick vilken kniv med konservöppnare? Utrustning allmänt 19
Rapps Kniv frågor Utrustning allmänt 12
marja kniv användning Utrustning allmänt 116
flanell din favorit kniv under 100:- Utrustning allmänt 41
wima Lång kniv - mission impossible Utrustning allmänt 18
wallyvirginia Att smida sig en kniv.. Utrustning allmänt 3
Mattias1981 Kort kniv... ?? Utrustning allmänt 106
seved1 Ny kniv Utrustning allmänt 19
flanell Att hugga med kniv -Aja baja...!!?? Utrustning allmänt 78
seved1 Forum kniv Utrustning allmänt 1064
marja ett inlägg i kniv debatten Utrustning allmänt 1
seved1 En Nessmuk kniv Utrustning allmänt 10
Octopussy Hjälp med att hitta en Kniv! Utrustning allmänt 12

Liknande trådar


Lager på lager – klä dig rätt

Så anpassar du dina kläder till väderförhållanden och fysisk aktivitet.