Mera frågor om brännare och kök.

Jaha, det verkar vara ett outtömligt ämne detta:)
Jag funderar på att införskaffa någon slags multifuel kök men min fråga är *inte* vilket jag ska skaffa utan jag undrar lite mer praktiska saker.

För det första, jag har aldrig använt ett dylikt kök så jag undrar lite om förvärmningsprocesson som folk pratar/skriver om. Tar den lång tid? Använder man samma bränsle eller speciellt bränsle till det?

Är kök av denna typ krångliga att använda/underhålla? Ska man demontera hela köket i beståndsdelar efter varje tur?
Är det känsligt för fukt/smuts/våld?

Behöver man pumpa kontinuerligt?

Kan man köra sin ABU-rök med den typen av kök?

Jag är van vid att använda ett trangia spritkök, där är det ju bara att tuta och köra. Inga rörliga delar eller något annat som kan strula.

Anledningen till att jag vill byta typ av kök är egentligen bara den att jag det känns lite vådligt med spritkök om det skulle trilla omkull, jag kommer nog inom en snar framtid ta med min dotter ett och ett halvt år gammal ut på kortare turer, då vill jag inte använda en öppen spritbrännare.

Jag är inte så intresserad av vikt eller bränsleekonomi eller andra "extrem aspekter" utan jag kommer mest att använda köket när jag åker och flugfiskar, ibland på kalfjäll men för det mesta inom gångavstånd från bilen och ibland med familjen på campingtur.


Tack på förhand.
/tekwiz
 
TekWiz; sa:
För det första, jag har aldrig använt ett dylikt kök så jag undrar lite om förvärmningsprocesson som folk pratar/skriver om. Tar den lång tid? Använder man samma bränsle eller speciellt bränsle till det?

Mitt Nova förvärmer jag med samma bränsle och på sommaren tar det ca en minut. Men glöm inte att stänga kranen när du pumpar upp trycket, det blir då en stor låga med lång brinntid och mycket sot...

TekWiz; sa:
Anledningen till att jag vill byta typ av kök är egentligen bara den att jag det känns lite vådligt med spritkök om det skulle trilla omkull, jag kommer nog inom en snar framtid ta med min dotter ett och ett halvt år gammal ut på kortare turer, då vill jag inte använda en öppen spritbrännare.

Utifrån ditt säkerhetsargument, varför inte en gasbrännare?!
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Barnsäkrast

Om du är rädd för olyckor med småbarn så är det enkelt. tycker jag, Trangia är väl det stabilaste köket som finns? Skaffa en gastillsats om du vill undvika uthälld sprit som flammar upp. Nu tror jag iofs inte att det är så stor risk att hon lyckas sparka omkull Trangiat men gasen är trevligare än T-röd av andra skäk oxå.


Mikael
 
TekWiz; sa:
För det första, jag har aldrig använt ett dylikt kök så jag undrar lite om förvärmningsprocesson som folk pratar/skriver om. Tar den lång tid? Använder man samma bränsle eller speciellt bränsle till det?

Det beror på, det är olika för olika kök. Nån minut tar det väl ungefär.

Behöver man pumpa kontinuerligt?

Inte om köket inte räcker. Trycket är ju för att trycka ut bränslet till brännaren. Så länge det är tryck i tanken så behöver du inte punpa (och hur ofta man måste pumpa beror på storlek på tanken och mängden bränsle i den).
Kan man köra sin ABU-rök med den typen av kök?

Varför skulle man INTE kunna? Ok, kör man på bensin så kanske avgaserna inte är lika ofarliga som de från spritköket så frågan är ju om avgaserna från köket passerar genom röken eller bara utanpå (de SKA väl inte gå genom, men...).

Anledningen till att jag vill byta typ av kök är egentligen bara den att jag det känns lite vådligt med spritkök om det skulle trilla omkull, jag kommer nog inom en snar framtid ta med min dotter ett och ett halvt år gammal ut på kortare turer, då vill jag inte använda en öppen spritbrännare.

Då ska du välja gasol, och inte multibränsle.
 
tack så mycket

Jag får tacka för svaren och råden.
Det verkar som om det blir en gasinsats till Trangian.
Den har ju behandlats utförligt i massor av trådar här.
Jag bara undrade lite om "krånglighetsgraden" med multifuelkök.

/tekwiz
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips