Kolla att termosen håller värmen innan genom att fylla upp med kokhett vatten - korka och nästa dag kolla hur varm innehållet är - gärna med något så när koll på antalet timmar och en termometer kolla på hur många grader det har sjunkit.
Med glastermosar var termosen antingen helt och höll värmen bra (helst med naturkorks-kork, dagens plastkorkar är riktigt dåliga på att isolera...) eller trasig och allt rann ut mer eller mindre.
med plåttermos kan man ha oturen att det har läckt in luft pga bristfällig tillverkning och det kommit in luft och då är det inte mycket att ha fast de ser hur fräscha som helst.
(vakumet i mellanväggarna ligger ungefär på 1e-5 mBar, dvs 0.00000001 Bar för att få fullgod isolering och det behövs ytterst liten läcka genom någon por i plåten och efter ett antal veckor så kanske vakumet minskat till 1 mBar (0.001 Bar) och trots att det fortfarande ses som väldigt stark vakum så är det nu så mycket luftmolekyler som studsar mellan väggarna och förmedlar värmen att isoleringen är bara dubbelt så bra som om det vore helt luftfyllda väggar - dvs. avsvalningstiden ligger på 1-2 timmar istället för 20 timmar...)
Det finns en sak till som kan förstöra en plåttermos och det är att ha mycket salt mat under lång tid (eller många tillfällen) och även hålla det fuktigt under förvaring (kondens för att man dragit till korken med droppar vatten kvar i termosen) då rostfritt stål typ 18/8 som är vanlig inom kök och mat korriderar när det är satt under dragkraft/sträckning - och det är precis vad som sker i en termos när lufttrycket försöker trycka ihop de vakumsugna väggarna med 1 kg/cm^2 och korrosionen är då ofta av portyp och närmast mikroskopisk stora (man kan ana mörkare fläckar kring por-korrisionen om man tittar noga på en termos som det redan gått hål i - ungefär som prick-rost i en förkromning) - när detta har skett så märker man det genom att utsidan av termosen snabbt blir varm när man häller i kokhet dryck/mat i termosen.
Det här händer i princip aldrig på en glastermos, men å andra sidan så är det ömtåligare för stötar istället...