Lunch till lång Sarektur

Jag tänkte vandra sarek i 13-14 dagar i sommar tillsammans med en kompis. Tidigare har vi bara ätit varmakoppen och knäckebröd med mjukost till lunch men har insett att vi behöver mer kalorier. Vi vill gärna äta varm mat som är så lätt som möjligt och som kräver så lite tid och gas. Så någon form av egna lufttorkade matpåsar. Vi vill gärna inte lägga ner pengar på den dyra friluftsmaten utan göra egen. Vad har ni för recept som kan funka utan att vi ska bära ihjäl oss och att maten verkligen förvälls ordentligt? Jag har erfarenhet av att egen torkad mat tar mycket längre tid att bli mjuk och måste kokas längre.
Tacksam för all hjälp!
 
Bara fantasin sätter gränser, man kan ju i princip laga vad som helst på egentorkad mat. Jag känner inte igen mig i att egentorkad mat tar så mycket längre tid att tillaga än påsmat, bortsett från just varma koppen som ju är extremt snabb. Pratar man om "riktig" frystorkad mat så ska den blötläggas 10 minuter, en egentorkad soppa brukar ta 15 minuter att få färdig. Och någon gång måste man ju ändå sitta ner och vila, så varför inte göra det vid lunchpausen?
Jag har kört mycket på soppor på lunchen. Strimlar man tunt innan torkning så förkortar man tillagningen ganska mycket (samt förvälla innan torkning i mån av behov). Går även sjukt fort att äta tex potatismos med tillbehör, tortellini eller något annat. Häller man på en fet sås så får man upp kalorierna en hel del också.
Jag har slutat använda pulvermjölk på fjället, och kör nu uteslutande på pulvergrädde istället (30% Nido). Sjukt mycket godare i morgongröten eller till matlagningen, och gör att jag enklare kan täcka mitt kaloribehov. Är man ute en vecka utan vansinnes-sol så är även ett paket smör att rekommendera, vansinnigt gott till allt! Även nötter är bra grejer, och torkat ägg kan användas till att reda en gryta med och öka energiinnehållet.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trail Run för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Bara fantasin sätter gränser, man kan ju i princip laga vad som helst på egentorkad mat. Jag känner inte igen mig i att egentorkad mat tar så mycket längre tid att tillaga än påsmat, bortsett från just varma koppen som ju är extremt snabb. Pratar man om "riktig" frystorkad mat så ska den blötläggas 10 minuter, en egentorkad soppa brukar ta 15 minuter att få färdig. Och någon gång måste man ju ändå sitta ner och vila, så varför inte göra det vid lunchpausen?
Jag har kört mycket på soppor på lunchen. Strimlar man tunt innan torkning så förkortar man tillagningen ganska mycket (samt förvälla innan torkning i mån av behov). Går även sjukt fort att äta tex potatismos med tillbehör, tortellini eller något annat. Häller man på en fet sås så får man upp kalorierna en hel del också.
Jag har slutat använda pulvermjölk på fjället, och kör nu uteslutande på pulvergrädde istället (30% Nido). Sjukt mycket godare i morgongröten eller till matlagningen, och gör att jag enklare kan täcka mitt kaloribehov. Är man ute en vecka utan vansinnes-sol så är även ett paket smör att rekommendera, vansinnigt gott till allt! Även nötter är bra grejer, och torkat ägg kan användas till att reda en gryta med och öka energiinnehållet.

Var hittar du pulver grädde någonstans?
 
Vi vill gärna ha varm mat på lunchen som är enkelt och snabbt, men lite mer att äta än bara soppa så valet faller oftast på någon version av färdig pastarätt typ Spagetteria. Oftast använder vi mostsvaeade rätter från ÖB som har flera smaker till runt 10-12 kr påsen. Packar om till vanliga fryspåsar inför turen som ger kompaktare format och mindre skräp att bära på .
Koktiden ca 10 min drar bara marginellt med extra bränsle då vi använder Trangia kök med gas som medger sjudning på mycket lågt gaspådrag. En påse pastarätt i 5 dl vatten ger två fulla kåsor att äta.

En alternativ rätt är även risotto (färdig rätt) med lite parmesan eller äggröra gjord på heläggspulvet och gräddpulver (gärna en bit lufttorkad korv till)
 
Visst tar det litet längre tid att tillaga egentorkad mat, men som nämndes tidigare så har det ju kanske inte så stor betydelse om det tar 10 eller 30 minuter när man ändå har lunchrast.
Gör man rätt typ av hemtorkad mat så går det dessutom att tillreda den väldigt fort.

Knorr har ju en ganska ny produkt som heter Snackpot. De är ganska billiga och blir snabbt klara.

Finfördelad hemtorkad mat med pulvermosbas går också väldigt fort.


Mina "basrecept" som jag brukar ha med mig på tur:

Renskav med purjolök, mos och tranbär.
Om du kör ingredienserna ett varv i mixern så är denna rätt mycket snabb att tillaga.

Linssoppa med vitkål och tomatpuré.
Klar på 10-15 minuter.

Dessa tar litet längre tid. Jag brukar koka upp "såsen" och sen låter jag kastrullen stå inlindad i en tröja eller nåt medan jag kokar pastan. Sen kokar jag upp den igen, och då är den klar.
Fiskpasta på tonfisk och musslor
Köttfärssås med pasta

Chili con carne med snabbris.
Som ovan, fast man slipper koka pasta. Riset tillsätts när resten har svällt klart.


Klarar man sig på vegetariskt så blir torkade bönor återfuktade väldigt fort.
 
Couscous är väldigt snabblagat, tog ett recept från boken Fjällmat där man blandar med mandelmjöl vilket ökar antalet kalorier. Sen kan man ha en rad olika tillbehör såsom salami, torkad skinka, torkat kött, nötter etc.

Hemlagade soppor som man torkar är också snabblagat och billigt, kompletteras gärna med hårt bröd med lämpligt pålägg.
 
Torkar du konserverade färdigkokta bönor? Och kan man mala ner dem till pulver efteråt? vore intressant om det gick

Japp. Sköljer dem och torkar. Förväller inte, och det verkar gå bra ändå.

De spricker upp (vänder nästan ut och in på sig själva) och blir väldigt spröda.
Är man försiktigt med dem så blir de bönor igen vid återfuktning (om än spruckna), men om man vill kan man krossa dem mycket lätt.
Även om du inte krossar dem så går återfuktningen väldigt fort.

Röda linser är som sagt också bra. De köper du torkade från början, och de måste sen koka i 10 minuter. Finfördela dem litet i mixern så går det fortare, eller tar lika lång tid men du spar gas (koka upp och låt stå, samt avsluta med ett uppkok).
Röda linser går ju att äta "Al dente" om man så vill.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips