Knepigt ljud från kedja

Hej,

jag har en crescent Oden som jag är hittills ganska nöjd med. Jag har nu stött på 2 fel. Det ena är att så fort jag trampar med högra pedalen kommer en konstigt klickande. Ibland bara ett och ibland två. Om jag lägger över all tyngd på den vänstra pedalen och enbart trampar med den så hörs inte ljudet längre. Vad kan detta bero på och hur åtgärdar jag det??!

Sen en sak till, vissa av fläckarna på cykelramen får jag inte bort! den ser nästan ut som svarta smala streck på vissa ställen.. hur får man bort de svåraste utav fläckar utan att förstöra ramen??!

MVH: Christoffer
 
Kolla pedalen o s v

Kolla i) att pedalen är riktigt dragen och inte lös, ii) att kedejringarna är dragna, iii) att det inte är vevpartiet (smuts där kan orsaka knäpp).
per
 
Bakre kassetten kanske

Kolla så att bakre kassetten är tillräckligt åtdragen. Jag hade samma symptom som du och det försvann när jag drog åt den hårdare.
/Magnus
 
Har du SPD pedaler???

Kolla att inte inställningsskruven, den som är till för att ställa in hur mycket man ska ta i för att få låss foten, har skruvat ut sig lite...


Jag hade samma problem men efter den lilla justeringen den lilla skruven. Kan lösa dina probem
 

Guest

Gäst
Jag har haft samma problem

att det knäpper en aning från ett odefinerat ställe vid vevpartiet vid trampning på höger. I mitt fall visade det sig vara vevarmen som inte var ordentligt årdragen. I mitt fall sitter den monterad på axeln med en konisk fyrkantskoppling, eller vad man skall kalla den. Ytterst säkras den med en skruv med en 8 mm insexskalle. Om vevaxeln har börjat glappa ordentligt är den nog körd, men om det bara knäpper kan du försöka att dra den ganska hårt. Du säger i rubriken att ljudet kommer från kedjan, så jag kanske är ute och cyklar ;-)
/Mattias
 
5-56

Cippan; sa:
Sen en sak till, vissa av fläckarna på cykelramen får jag inte bort! den ser nästan ut som svarta smala streck på vissa ställen.. hur får man bort de svåraste utav fläckar utan att förstöra ramen??!

MVH: Christoffer

Har du prövat med lite 5-56 och en trasa, det brukar få bort de flesta fläckar utan attt skada ramen.
 
Kolla Pedalerna

Det där med kedjan förstod jag inte, men det låter som om pedalen inte är riktigt åtdragen eller behöver fettas in. Har du SPD kan du ju kolla justerskruvarna på pedalen så att dom inte är på väg att trilla bort.

Fläckarna på ramen skulle jag ta bort med vanlig avfettning, det gör jag själv och det har ramen aldrig tagit någon skada av.

Lycka till
 
När det klickar/knakar när man tar i så är det nästan alltid vevarna som är dåligt dragna. Använd en rejäl sexkantsnyckel eventuellt med ett förlängningsrör. Om inte det hjälper kan du prova att fetta in konen och sedan dra på veven, men då kan du behöva en avdragare för att få loss den först!
Lycka till!

P.S sluta oroa dig för reporna för de blir bara fler och fler...
 
Knepigt ljud

Hej! Det kan vara vevlagret som knäpper, om vevarmarna sitter bra och även främre dreven och det knäpper på samma ställe vid varje pedal varv så anser jag det osannolikt att ljudet skulle komma från kedjan eller bakre drev eller frikrans. "Muttrarna" som håller vevlagret på plats i vevhuset på ramen kan behövas dras åt. Så var det på min Crescent och även en bekants Crescent, felet uppenbarade sig efter ca ett år,
Tickandet blev speciellt märkbart när man stod upp och trampade i uppförsbackar, hemskt irriterande. Jag förmodar att du har ett kapslat vevlager på din Oden som inte medgör service utan måste bytas om det är glappt. Men kolla att vevlagret sitter fast ordentligt i ramen.
Angående att tvätta bort fläckar som ser ut som smala svarta streck, sitter dom vid rör skarvar och vevparti? I såfall tänker jag på sprickor. Det behöver inte vara sprickor i rör, utan kan vara "sprickor " i lack eller repor, men om man har otur kan det vara riktiga sprickor.
En kompis till mig köpte en Pequoet racer som sprack vid vevpartiet(Reynolds 531), när han försökte reklamera den hos sin cykelhandlare påstod denna att det inte var någon spricka utan bara kosmetiskt.
Men som tur var jobbade min bekant på en firma som bland annat gjorde sprickundersökning med röntgen, efter att ha bildbevis på att det verkligen var en spricka fick han en ny ram utan knot...
Om din cykel är under 2 år klaga, Tänk på att du har två års garanti enligt konsumentköplagen, oavsett vad din handlare säger.
Michael
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.