Klarar man av detta?

Började klättra för ungefär fyra månader sedan, och har fastnat TOTALT! Sjukt kul är det och man har svårt att sluta tänka på klättring nu för tiden!

Hittade videon nedan på youtube för ett tag sen, och har blivit mäkta sugen på att försöka klättra den leden i sommar när jag och sambon ska ner och vandra i de områdena
http://www.youtube.com/watch?v=N3FWFAJIr_Q

Än så länge har jag bara kört bouldering och lite topprep. Ska väl ta kursen för ledklättring så snart som möjligt. Är det någon idé att jag ens drömmer om att klättra leden på videon i sommar (kommer ha ett års klättererfarenhet då) eller är det något för mer erfarna klättrare?
Ligger väl idag på ungefär 6b/6c på topprepsväggarna.
Svårigheten på väggen på videon ska ligga på IV+. Vad motsvarar det ungefär?

Mvh Matthias
 
Nu svarar jag utan att känna till något om leden (typiskt internet). Antar att det är UIAA gradering och då motsvarar 4b. Så det borde absolut inte vara något problem till sommaren. Kan vara bra att försöka spendera en del tid ute på klipporna till våren, för att få lite rephanteringsvana och vänja sig att gå på mellan säkringarna om det är en lång tur.
 
Vad kul att höra! Även om just klättringen på den leden kanske inte blir världens utmaning så tror jag upplevelsen med den utsikten kommer vara enorm ändå!

En nybörjarfråga: Hur säkrar man sig upp för den leden på videon? Är det med "multipitch"? Har inte koll på vad det är än.
 
En nybörjarfråga: Hur säkrar man sig upp för den leden på videon? Är det med "multipitch"? Har inte koll på vad det är än.
Googlade lite, leden verkar har bladbultar men dom rekommenderar att ha med sig egna kilar och friends.

Så du bör nog inte klättra leden utan en erfaren klättrare eller en guide.
 
Dolomiterna har en speciell bultning (oftast så är det inte fina nya borrbultar) och en speciell typ av klättring där graderingen faktiskt inte riktigt säger hela sanningen...så man bör ha en erfarenhet av multipitchklättring, kunna sätta olika egna säkringar, bedöma standplatser, etc..

I nuläget, med din erfarenhet skulle det vara bra att klättra turen med någon som har större erfarenhet än dig, då lär du dig mer och får även klättra turen. Eller öva mer ute i Sverige på hemmaplan för att ha denna turen som slutmål?
 
Kommer ju klättra den i början av september isf, och träna 2-3 gånger i veckan fram till dess.
Men det kanske är bäst som du säger, att köra med guide.
 
Ingenting är omöjligt :)

Vet inte heller något om den specifika leden…Men vill tillägga ett par saker.

Rent klättertekniskt så verkar du ha bra marginaler för den svårighetsgraden. Man ska dock vara medveten om att huvudet ska klara det också. Ingen svår klättring men rätt exponerat och säkert långt mellan säkringarna ibland (brukar vara det på sådana turer enligt min erfarenhet). Har man mindra erfarenhet av dessa bitar så känner man sig inte trygg och då är det inte alltid kul.

Sen tycker jag att det tillkommer en annan säkerhetsaspekt också, jämfört med enrepors på hemmaklippan i Sverige, nämligen oförutsedda händelser som kan uppstå. Väderomslag (blöt klippa), tappad utrustning, skadad klättrare etc. Man kan försätta sig i situationer som kräver mer kunskap än vad som egentligen behövs under normala omständigheter på den aktuella leden.

Försök att klämma in några multipitch turer här hemma innan du åker kan nog vara klokt…
 
Kloka ord silenhag :)

Ska absolut klämma in så mycket träning som möjligt, och även multipitch.

Rent psykiskt ska det nog inte vara några problem. Har blivit avtrubbad av extremsport i många år :)
 
Hur fungerar det med guide? Ska man ha olika intyg för vilka kunskaper och vilken erfarenhet man har? Dom vill väl inte ha med vem som helst antar jag.
 

Liknande trådar

Logga in