Hvorfor är STF så dyrt

Hei på dere alle vandrare
jeg har en ny fundering om en sak,
Hvorfor er SVENSKA TURISTFORENINGE SÅ DYT PÅ SIN ÖVERNATTNINGER
Det er ok att det koster att ta saker ut til fjell hyttenen ,men det får jo hvere måte på
Jeg leste i UTE MAGASINET ang priser i Europas forselige fjell nere i ALLPERNA
det skulle koste ca 7 eur for en over nattning der
og det er ca 70-100 KR og det var med mat på kjöpet ,FROKOST,hvorfor koster det da 225 kr att bo i hytter her i sverige ,ps nå vet jeg att det er dyrt hjemme i norge ,men nå er det så att jeg bor i Sverige ,jeg vill ha litt svar på det her hör av dere
tack på for hand
Jeg vill önske alle VANDRERE ett godt nytt vandrer år
 
Vet inte varför det är billigare i Europa.Antalet vandrare är att kanske fler bor i stugorna;Äter i stugorna/pensionaten lagad middag och frukost? Skillnaden är nog att i Sverige är nog att faktiskt en stor del bär med sig tält och bor/handlar ganska begränsat i stugorna.Vilket innebär att boendet ska bära HELA kostnaden för stugans försörjning.Min slutsats är alltså att i Norge betalar man för att bo i stugorna; Ute i Europa betalar man för att bo och dessutom betala för måltiderna.I Sverige bor man mer i tält och bara ibland i stugorna och köper endast proviant i undantagsfall och då endast godis i stugorna.
Kommersiell nödvändig marknadsanpassning!!!!

Jag är själv tältbärare för att jag oftast väljer mitt vägval utanför lederna .Jag stöder STF och bor där ibland när väderlekens makter ställer till det och tackar STFs :stugor för att de ibland finns i närheten trots att det oftast vore billigare för mig att inte vara medlem!
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Kan det ha att göra med tillgängligheten också?.. svenska fjällen ligger mer än väl "avsides" från större städer och transportleder. Vilket kan tänkas höja kostnaderna för transport av mat, utrustning och personal till anläggningarna.

Sen är det nog så att eftersom svenska fjällen tackolov inte är lika utbyggda med ledsystem och stugor som exempelvis alperna och norge så kan man helt enkelt inte dra ner priserna eftersom inte tillräckligt många besöker de existerande stugorna.

Annars är det gratis att bo i tält!.. om man bortser från den utrustning som behövs för en fjällvandring så kan ju en fjällsemester göras nästan hur billig som helst!..
 
Jeg er ikke enig i, at det er så frygteligt dyrt at overnatte hos STF. Hverken på vandrerhjem eller på hytte. Min frue og jeg er af den overbevisning, at service og pris passer fint. Jeg tänker på, at der skal stå en vis respekt omkring t.ex. et tilbud om
at kunne overnatte i "ödemarken". Og den respekt kan kun afspejles gennem prisen.

Er det muligt, at dersom priserne var lavere, ville
publikum ikke tage ordentligt vare på anläggene ?

Gunnar
 
Jag funderade också lite på saken i vintras efter att ha betalat 75 NOK i Ny-Sulitelmahytta och Sorjoshytta och nästan 300 SEK i Njunjesstugan. (Däremellan tältade vi.) En skillnad är ju att svenska stugor har stugvärd. Det kostar en slant. Sen ligger väl de norska stugorna nästan alla nära väg medan de svenska ligger i "obygden" sett från svensk sida. Hur nycket betyder det att de norska stugorna drivs av de lokala turistföreningarna? Har de mindre krav på "break-even" än STF eftersom hyttene egentligen är till för de lokala medlemarna? Om det nu är så.
 
Vad gäller Alperna och andra områden på kontinenten så kan väl en förklaring vara att man har en längre säsong att slå ut de fasta kostnaderna på. I Norge sker väldigt mycket av arbetet med byggande och underhåll av hytterne på dugnad, d.v.s. oavlönat frivilligt arbete av turistföreningarnas medlemmar, vilket håller kostnaderna nere. Dessutom ger Olav Thons stiftelse bidrag till byggande och underhåll. Olav Thon är en företagare som anses vara Norges rikaste man. Dessutom är han en stor vän av friluftsliv.

http://www.turistforeningen.no/article.php?ar_id=4639&fo_id=15
 
Även i Sverige finns det stugor som är billiga, och det bygger då på ideelt arbete. Svenska fjällklubbens stuga kostar det 80 kr/natt i. Men då finns ingen stugvärd eller försäljning där.

mvh Christian

PS. Man måste också vara medlem i fjällklubben.
 
pery; sa:
Nej, det kostar 100 kronor. Då ligger den också som en norsk stuga några km från civilisationen.

Då är medlemssidorna på fjällklubben inte uppdaterade. De sade 80 då jag tittade efter idag.

Men hur som helst. Ja den ligger nära civilisationen, och sköts ideelt. Det driver ner priset.
 
Jag hörde 100 från en kompis som är medlem. Hon frågade rätt nyligen så det borde ju vara rätt. Men 80 eller 100 kanske inte har så stor betydelse.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips