Höjdsjuka: artikel i Läkartidningen

Alltid bra att läsa och friska upp kunskaperna om höghöjdsproblem. Håller verkligen med om att varningen för Kilimanjaro är befogad.
 
Ang Kilimanjaro : förra numret av Vagabond innehåller en artikel : "Kilimanjaro - så når du toppen " med lite märklig prosa , på gränsen till reklam. Vid en närmare läsning så finns det en naturlig förklaring : tidningen är medarrangör till resan , så den kritiska förmågan är begränsad. Reportern kastar sig ut ur tältet och kräks första natten efter Machame - detta beskrivs som " lättare höjdsjukesymtom" :

Jonas vet precis hur man hanterar lättare höjdsjukesymtom och uppmuntrar med att de som blir sjuka först , skärper sig mest och kommer ofta ända upp.

Inga skäl att slå ner på takten således : nästa dag så fortsätter alla uppåt , vilket beskrivs som Pole Pole Kilimanjaro - långsamt uppför Kilimanjaro. I faktarutan så beskrivs det som normalt att man har avancerade symtom på AMS , vilket bekräftas av den svenska gruppen långt under toppen :

Vid det här laget så har de flesta haft känningar av den höga höjden och tar sig tappert genom molande huvudvärk , illamående och aptitlöshet
Detta skrivs efter ett oväntat bakslag : natten innan så evakueras en av deltagarna efter "misstänkt lunginflammation " (!)

Artikeln i Läkartidningen är ypperlig , källorna gedigna. Riktlinjerna från Wilderness Medical Society ( snabblänk : http://korta.nu/wem ) har lagts upp här många gånger , uppdateringen från december 2014 handlar i huvudsak om två ting : man slutar prata om en lägsta möjliga nivå för AMS från 2500 meter , och säger att det finns ett begränsat stöd för att ibuprofen fungerar i förebyggande syfte.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
thureb Information om akut höjdsjuka på svenska Trekking 27
reidal Höjdsjuka Trekking 41
critan Höjdsjuka? Trekking 26

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.