Höjdsjuka: artikel i Läkartidningen

Alltid bra att läsa och friska upp kunskaperna om höghöjdsproblem. Håller verkligen med om att varningen för Kilimanjaro är befogad.
 
Ang Kilimanjaro : förra numret av Vagabond innehåller en artikel : "Kilimanjaro - så når du toppen " med lite märklig prosa , på gränsen till reklam. Vid en närmare läsning så finns det en naturlig förklaring : tidningen är medarrangör till resan , så den kritiska förmågan är begränsad. Reportern kastar sig ut ur tältet och kräks första natten efter Machame - detta beskrivs som " lättare höjdsjukesymtom" :

Jonas vet precis hur man hanterar lättare höjdsjukesymtom och uppmuntrar med att de som blir sjuka först , skärper sig mest och kommer ofta ända upp.

Inga skäl att slå ner på takten således : nästa dag så fortsätter alla uppåt , vilket beskrivs som Pole Pole Kilimanjaro - långsamt uppför Kilimanjaro. I faktarutan så beskrivs det som normalt att man har avancerade symtom på AMS , vilket bekräftas av den svenska gruppen långt under toppen :

Vid det här laget så har de flesta haft känningar av den höga höjden och tar sig tappert genom molande huvudvärk , illamående och aptitlöshet
Detta skrivs efter ett oväntat bakslag : natten innan så evakueras en av deltagarna efter "misstänkt lunginflammation " (!)

Artikeln i Läkartidningen är ypperlig , källorna gedigna. Riktlinjerna från Wilderness Medical Society ( snabblänk : http://korta.nu/wem ) har lagts upp här många gånger , uppdateringen från december 2014 handlar i huvudsak om två ting : man slutar prata om en lägsta möjliga nivå för AMS från 2500 meter , och säger att det finns ett begränsat stöd för att ibuprofen fungerar i förebyggande syfte.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
thureb Information om akut höjdsjuka på svenska Trekking 27
reidal Höjdsjuka Trekking 41
critan Höjdsjuka? Trekking 26

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.