Hanwags randsydda kängor

Jag ska köpa nya kängor och funderar i huvudsak på ett par Meindl (utan Gore Tex) eller ett par randsydda Hanwag. Jag är mest sugen på Hanwag-kängorna då de är hur snygga som helst (ser ut som gamla bergsbestigar/vandrings-kängor från 40-talet).

Så jag undrar om Hanwags kängor är bra för vandringar och dyl. Jag har enbart provat dem i butiken och tycker att de käns hur sköna som helst. Är det någon som har erfarenheter av Hanwag? Modellen jag är intresserad av heter Bergell.

Sen undrar jag om det finns någon som har erfarenheter av randsydda kängor överhuvudtaget? Håller de mycket längre än limmade?

Mvh

Jacob Hamilton
 
Om Hanwag och randsydda kängor

Hej!
Jag köpte ett par Hanwag (Yukon) ifjol efter att ha ledsnat på mina Lundhags luffarkängor. Jag har använt de två år nu och mina erfarenheter är inte av det bättre slaget. Under förra årets Sarekvandring blev de blöta under den första regndagen och var så resten av turen. I år regnade det redan den andra turdagen (i Pessisvagge) med påföljd att de var dyngsura (och mycket tunga) resterande nio dagar. Att jag smörjt kängorna mycket noga samma morgon som regnovädret satt in, har inte hjälpt mot videsnår, lera och regntunga moln.
Jag tycker också att de ser bra ut och är gediget gjorda. Problemet är att de är gjorda för det mer torra alplandskapet. Trots att jag är övertygad om (vet...) att man oavsett kläder och skor, förr eller senare alltid blir dyngsur under en riktigt regning tur, så ställer jag högre krav på ett par vandringskängor (för de svenska fjällen). Vad jag har hört så håller ett par Gore-tex kängor tätt (ansträngande och orösade turer minst ett par tre gånger per år) i en tre-fyra år om man sköter de exemplariskt. Det är vad jag kommer att satsa på nästa gång. Allt utöver dessa tre-fyra år ser jag som ren bonus.
Hanwagkängorna kommer jag hädanefter att enbart använda vintertid, t ex vid snöskovandring.
Om man har fötter som tillåter och inte bär allt för tungt är givetvis ett par stövlar ett utmärkt alternativ till kängor.
/joakim
PS. Strax norr om Mårma stötte jag på en kille som limmat sömmarna på sina Lundhags Alaska med något som verkade påminna om det man använder till tältsömmar. Han var mycket nöjd.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Guest

Gäst
Hanwag Alaska

Jag har ett par Hanwag Alaska G-Tex kängor som jag förvisso inte använt jättelänge. Till utseendet så ser ju onekligen Hanwag kängorna väldigt snygga och robusta ut, kanske typiskt tyskt? Funktionsmässigt så känns mina Hanwag kängor väldigt hårda i sulan i jämförelse med mina gamla Meindl samt Boreal kängor. Tar man upp sulan så ser man att denna är ganska tunn och det lönar sig säkert att köpa en ny. Nu skiljer sig ju naturligtvis konstruktionen från modell till modell men på Alaska kängan så är gummikanten som sluter an mot lädret limmat runt kängan och är således inte i ett ena stycke (gjutet?) som på t ex Meindl Island. Detta innebär att man hittar en vertikal skarv på kängan vilket jag först trodde var ett fel som uppstått, dvs att gummikanten spruckit. Gick och tittade i butiken på några nya kängor och de såg likadana ut. Jag ogillar ändå tanken på skarven med tanke på att det är denna som skall skydda från vattenintrång. Tydligen har Hanwag löst detta på något annat sätt. Efter två vandringar hade två sprickor mellan "yttersulan" och "innersulan" uppstått framtill på utsidorna, dvs sulan hade antydan på att lossna även om det inte förelåg någon större risk för det, men ändå. Jag blev dock ganska besviken eftersom kängorna endast använts två gånger under väldigt lugna förhållanden. Troligen har jag fått ett par dåliga kängor och det är inga problem att reklamera. Vad som är f_bannat kasst är att man då står där ett bra tag utan kängor eftersom de tydligen måste skickas till Tyskland... och inga reservkängor kan lånas ut. Vad gör man? Kanske är det tid för oss konsumenter att kräva lite mer av butikerna? I jämförelse med Yukon kängan tidigare nämnd är Alaska kängan med G-Tex och något marginellt högre, enligt Utemagasinet även något mindre vridstyv.
Du hade tittat på Hanwag Bergell och som du säger så är det en mycket snygg känga. Det är dock ingen känga avsedd för traditionell vandring utan avsedd för mera alpin verksamhet i kombination med stegjärn (därmed inte sagt att det inte går). Således så är den säkerligen för hård och vridstyv. Titta på http://www.hanwag.de för mer information om Hanwag kängor!
[Ändrat av f94bw 2001-08-07 kl 15:09]
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips