Hållbara strumpor? Likt de från Darn Tough Socks.

Siĺver har negativa effekter på miljön. Se t ex


Sveriges natur logotyp
1-2-omslag-3-326x400.png

PRENUMERERA NU
  • Finns även här



silver-1200x800.jpg

Silverbehandlade träningskläder och prylar har fått silvret att öka i reningsverken.

Se upp för silver i kläder​

Det kan låta lockande att köpa kläder som stoppar svettlukt. Men de är ofta behandlade med silver som släpper i tvätten och gör sjövatten giftigt för fiskar.
Många träningskläder marknadsförs som antibakteriella eller luktfria. De innehåller ämnen som dödar svettbakterier och den vanligaste bakteriedödaren är silver. Försäljarna kallar gärna silver ”naturligt” eftersom det är ett grundämne som finns i naturen, men grundämnen är inte per definition ofarliga. Även uran och arsenik är grundämnen.
Just eftersom silver är ett grundämne kan det inte brytas ner och det blir ett problem i reningsverken där silverjoner dödar många av de nyttiga reningsbakterierna. De silverjoner som fortsätter ut i vattendragen ställer också till problem eftersom silverjoner är mycket giftiga för vattenlevande organismer, enligt Kemikalieinspektionen.
Efter tio tvättar hade två tredjedelar av silvret släppt från de luktfria plagg som organisationen Svenskt vatten testade i höstas.
− Silvret sköljs ner i avloppsvattnet och är ett allvarligt hot mot både vattnets kretslopp och livet i vattnet, säger Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt vatten.
Han tillägger att om vi använder antibakteriellt silver i konsumentprodukter ökar vi dessutom risken för antibiotikaresistenta bakterier.
Silvret i svenska reningsverk har minskat sedan digitalkamerornas intåg, eftersom få använder framkallningsvätskor med silver. Men silverbehandlade kläder och prylar har fått det att öka igen.

Hur vet jag om ett plagg innehåller silver?​

Se upp med ord som antibakteriellt, anti-odör eller ”polygieneteknologi”. Enligt EU:s regler ska det framgå tydligt på varje så kallat luktfritt plagg vilken biocid som det behandlats med, men det här är många företag dåliga på. Det är inte ens säkert att du får svar, men det är ändå viktigt att ställa frågan. Flera stora sportklädesföretag har börjat fasa ut silver men du behöver fortfarande hålla koll själv för att undvika det.
Fler prylar att se upp med
Det är inte bara kläder som kan innehålla silver som bakteriedödare, utan även till exempel skor, sulor, hjälmar, madrasser och dörrhandtag.
24 april 2019, kl 10:55
SkribentAnna Froster
Ämnen:avloppsvatten kemikalier Kläder Vatten
Artikeln publicerades iSveriges Natur nr 1-2019
Stoppa svettlukten giftfritt
Om vanlig tvätt inte hjälper:
Lägg kläderna i blöt med ättiksprit (1 del ättika med 5 delar vatten) och tvätta sedan vanligt. Använd inte blekmedel, eftersom det är en dålig kombo med ättika.
Lägg två teskedar bakpulver eller bikarbonat i varje illaluktande sko och låt det verka över natten innan du torkar bort det. Här finns fler tips för luktfria gympaskor.
Använd naturmaterial hellre än syntet.

Gäller detta även silverprodukter? Silverdeo, silvertandkräm, silversalva osv.
 
"Allting går att sälja med mördande reklam!"
Påstå att något är "nödvändigt" för att leva, så blir de oroliga rädda och handlar.
Kalla de ett " fantastiskt erbjudande" så blir de ekonomiska rädda att missa något.
 
Silversalvan är den bästa salvan jag någonsin använt. Läker hud otroligt bra, helt klart bästa "After Sun" på planeten. Och silverdeo är bästa deon mot min armsvett jag testat.
Du kanske läste i forskning och framstegsartikeln att antibiotika rekommenderas som ett bättre val att påverka/motverka bakterier med än silver som har större nackdelar än antibiotika för andra organismer än du och bakterierna. Solskador är det bättre att förebygga med solskydd eller kläder inte minst för att solskadorna kan orsaka malignt melanom och andra hudcancrar.

Dessutom verkar det du är ute efter inte är antibakteriell effekt utan antiinflammatorisk och då är det ingen logisk mening att ha silver i produkten.

Thure
 
Du kanske läste i forskning och framstegsartikeln att antibiotika rekommenderas som ett bättre val att påverka/motverka bakterier med än silver som har större nackdelar än antibiotika för andra organismer än du och bakterierna. Solskador är det bättre att förebygga med solskydd eller kläder inte minst för att solskadorna kan orsaka malignt melanom och andra hudcancrar.

Dessutom verkar det du är ute efter inte är antibakteriell effekt utan antiinflammatorisk och då är det ingen logisk mening att ha silver i produkten.

Thure
Silver är ju inte bara antibakteriell. Det läker hud och neutraliserar lukt utomordentligt bra och därför jag funnit dessa produkter allra bäst mot dessa användningsomåden.

Jag har läst och tackar för dina artiklar.
 
Jag har svårt att acceptera det du skriver utan att du ger en referens. Varför skulle en toxisk tungmetall läka hud?

Lukteffekten beror med hög sannolikhet på antibakteriell effekt. Men den är knappast önskvärd i sig då den påverkar den naturliga hudfloran och kan ge resistensutveckling vilket kan ge allvarliga infektioner i senare följder.

Thure
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Cuba Cola Vettiga hållbara strumpor/sockar? Kläder 10
markusbacka Hållbara skor sökes! Kläder 27
danha Hållbara skor x3 Kläder 5
bk Hållbara kängor????? Kläder 2
Arcadia Strumpor och underkläder Kläder 15
doffy_74 teko-strumpor? Kläder 0
Medin Strumpor! Vattentäta / Gore-Tex? Kläder 17
Elvah Finns strumpor som är tunnare fram? Kläder 6
bico Tips på strumpor och sockor i ull? Kläder 36
aronwidforss Se upp Woolpowers strumpor Kläder 11
rJohansson Lundhags strumpor motsvarande i woolpower? Kläder 15
rJohansson Förvirring kring strumpor. Kläder 14
joanna "Sömlösa" knähöga ullstrumpor? Kläder 18
sajberjohan Strumpor och sockar Kläder 6
Vägslav Strumpor! Kläder 1
Tomas Eklund Antal kalsonger och strumpor i packningen för en veckas vandring Kläder 25
hannulan Goretex strumpor Kläder 10
nurmiranta ett par watski strumpor istället för stövlar Kläder 1
kikkit Tips och råd om strumpor och sockor? Kläder 5
BJK Vilka strumpor? Kläder 8
lagrave Strumpor i 100% ull? Kläder 16
flundval tjocka vinter strumpor? Kläder 3
Coolsson Meindl, strumpor för Gtx. Kläder 6
CarolinaS Kängor från Beck- vilka strumpor? Kläder 6
Hedman Strumpor till höga Lundhags Kläder 1
jojken2 strumpor? Kläder 4
Askel Regnjacka likt Itab Packaway Kläder 22

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.