• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Glaciärvandringar

Har i olika forum och bloggar läst om vandrarë som gjort turer över glaciärer mer eller mindre riksfyllda. Det finns också många beskrivningar och tips på turer som innebär vandring på glaciär.

Efter att ha jobbat ett antal år med och inom fjällräddningen vill jag höja ett varningens finger för att överhuvudtaget vandra på glaciär OM man inte har kunskaperna och utrustningen för det.

För några år sedan förolyckades en vandrare i Sarek efter att ha försvunnit ned i en glaciärspricka eller snrare grop...Det var ett ett par ute på vandring som skulle nyttja en passage som innebar vandring på eller längs med en glaciär. Utredningen visade att de försökt hålla sig på sidan om glaciären och vandrade i tron att de gick på fastmark. Plötsligt försvannen mannen ned i ett hål och ned i en jåkk som rann under isen. Han är inte återfunnen !


 

Bilagor

Instämmer, glaciärer kan vara väldigt läskiga och just runt kanterna bildas oftast en släppa som kan vara väl så djup och även om man inte försvinner så kan man slå sig riktigt ordentligt. Sprickor och brunnar är ju mer kända hot och en regel är ju att aldrig gå på snö om man inte är inbunden i replag. Det är vanligt att snö ligger som lock över brunnar och sprickor.
Men med rätt utrustning och kunskap så är det en fascinerande miljö, en kurs bör man dock ha i bagaget.
 
Olycksplatsen

Ja, bilden är från platsen då fjällräddningens alpina grupp kom dit.
De som var dit och som gick ned i hålet har uppgett att det var det läskigaste de varit med om.
Mycket instabilt och farlig miljö, De gjorde ju flera besök och det var olika varje gång, allt var tydligen i en ständig rörelse, is och stenar ramlade ned osv osv...