Funkar Sarek i mitten av juli?

Tacksam för hjälp!

Jag har tänkt följande i mitten av juli:
Aktse- Skårki (via norr om Skierfe)-Smaila-Skårki-Nammatj-Aktse.
Är detta möjligt med tanke på vattennivån då?

Har vandrat 7 gånger tidigare, aldrig i Sarek, bott i tält senaste gången. Min vän har aldrig fjällvandrat, men är i ok form.

Har läst Sarek - Turbeskrivningar av Grundsten, för denna sträckning.

/Anna
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Att tänka på, särskilt som ni funderar på att vandra nere i Rapadalen på vägen tillbaka från Smaila, är att myggen är som mest talrika just första delen av juli.
 
Finns det någon tydlig period mellan snön och myggen som går att utnyttja?

I flackare områden i fjällvärlden än Sarek kan detta gå mycket bra, och man får då räkna med en del förflyttningar på snöfält. I Sarek är det däremot svårare, eftersom vattennivåerna är höga och jokkarna är fler och mer svårvadade.

Jag har gått i Sarek efter midsommar några gånger, och två av gångerna gick det väldigt bra sista veckan av juni. Inga stora vattenproblem de åren. Inga stora myggmängder heller. Men vissa år ser snösmältningen ut på annat sätt.

Andra sätt att undvika mygg är att gå på högre nivåer och på kargare mark. Det är också en god idé att beställa kyligt väder, då blir myggen orkeslösa. SMHI borde ha en sådan service, fast det har de inte än.
 
Finns det någon tydlig period mellan snön och myggen som går att utnyttja?

Veckan efter midsommar är som regel myggfri på högfjället. Nere i lägre terräng, som till exempel i Rapadalen, kan myggen emellertid redan ha kommit igång. Prickar man dessutom in premiärmyggkläckningen kan det bli riktigt besvärligt. Myggen är då extra aggressiva. Jag har varit med om att behöva söka skydd inne i tältet (vid västra stranden av Virijaure) veckan efter midsommar på grund av alltför intensiva mygg. Myggorna smattrade så pass på tältduken att det hade varit lätt att missta ljudet för regndroppar. Dagen efter flydde jag upp mot gränsen till Norge. Det var helt enkelt outhärdligt. Det bör tilläggas att jag är född och uppvuxen i Västerbotten och att jag är van vid mygg, men detta var något extraordinärt som jag aldrig tidigare upplevt; inte ens på hjortonmyrarna i inlandet.

Men det är stora lokala variationer. Förra året mötte tillbringade jag första veckan i juli i Kebnekaisefjällen utan att stöta på ett enda mygg. I bastun på Kebnekaise fjällstation kom jag sedan i samspråk med en äldre herre som vandrat Kungsleden från Kvikkjokk. Han kunde berätta att då han stigit av bussen i Kvikkjokk veckan innan var myggplågan så intensiv att getterna i byn skrek av smärta. Vandringen mellan Kvikkjokk och Aktse hade sedan blivit ett mindre helvete.
 
Jag har tänkt följande i mitten av juli:
Aktse- Skårki (via norr om Skierfe)-Smaila-Skårki-Nammatj-Aktse.

Har ni hunnit fundera på hur ni ska passera sluttningen söder om Gierdogiesjtjåhkkå? Den väg Grundsten beskriver innehåller en kilometerlång sträcka med stora stenblock som man måste gå runt. Om det regnar och är halt är den sträckan säkert obehaglig. Slänten är dessutom brant. Utsikten ner mot Nammásj och Rapadalen är dock fantastisk och nervkittlande.

En del Utsidingar har gått något högre upp, en knapp kilometer söder om Gierdogiesjtjåhkkå 1342, på ca 1240 meters höjd som mest. Jag har inte gått där själv, men är intresserad av att höra erfarenheter om den passagen. Det lär vara okomplicerad blockmark.
 
tack för hjälpen allihop!
då satsar vi på mitten-slutet av juli.
Angående blockmarken söder om Gierdogiesjtjhåkkå - ja, det står att det är en jobbig sträcka, så vi kanske går på 1240 meters höjd istället - det får vädergudarna avgöra. Ska försöka ge dig lite info om hur det var sedan isåfall.

Tjing!
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips