Första egentorkade maten uppäten - men

Åter från 2-veckors vandring med egentorkad mat för nästan hela vandringen.
Allt vad grönsaker och svamp funkade perfekt.
Kycklingen misslyckades jag med den surnade efter 4 dagar, för stora bitar antar jag. Hur stora bitar bör det vara?
Lövbiffen var lite hård, hade vi för bråttom med uppblötningen?
 
Kyckling är en känslig råvara. Förekomst av bakterier är mycket vanligt. Det innebär att kyckling skall kokas ordentligt. Därefter kan man lägga kycklingen i marinad något dygn, därefter finfördelas kycklingen i mindre bitar som sedan torkas i högst +50°C. till dess kycklingen är helt torr.
Lövbiffen kanske skulle ha blötlagts lite längre för bättre konsistens.

LarsÖ
 
Kyckling måste ändå vara pyttesmått fördelat för att kunna blötas upp - brukar vara segare än rostbiffen annars. Så hacka på - jag skulle rekommendera tärningar på drygt 5 mm.
 
Annars är det inte så dumt att torka en grillad kyckling. Passar utmärkt att göra kyckling i currysås utav efter uppblötning.
 
Håller med om att kyckling var svårt. Blev segt men med god smak. ska prova marinad och ännu mindre bitar nästa gång. Hade ca 1 cm. Grillad kyckling skulle jag av bakterieskäl undvika.
 
Jag har fått ett proffs-tips om att både långsam ångkokning, tryckkokning och vakuummarinering funkar för att få kycklingköttet mört.
Tryckkokare var väl rätt populära för ett par decennier sedan (?), så det gäller kanske att gräva djupt i mammas grytskåp.

En mindre prylgalen och nästan lika välfungerande metod skulle enligt samma källa vara att stoppa kycklingbitarna tillsammans med marinad i en tjock värmetålig plastpåse, suga ut så mycket luft som möjligt, försluta och låta dra i kylen över natten. Därefter långstekning i ugn i 70 graders värme à la tjälknöl, kvar i samma välförslutna och "lufttomma" påse, nedsänkt i en vattenfylld ugnspanna. Vattnet skall helst aldrig koka, men det är viktigt att hela köttet kommer över 65 grader. Funkar bra att lämna anordningen över natten.

OBS allt detta är andrahandstips - har inte hunnit testa själv!
 
Johanna: Var tipset förenat med påföljande torkning av kycklingen? Har själv kokat kyckling i buljong nån timme (då faller den sönder om du nyser i rummet bredvid). Men efter torkning så är den likväl lika seg.
 
Johanna: Var tipset förenat med påföljande torkning av kycklingen? Har själv kokat kyckling i buljong nån timme (då faller den sönder om du nyser i rummet bredvid). Men efter torkning så är den likväl lika seg.
Svar: ja (källan fjällvandrar själv), men som sagt andrahandsuppgift.
 
Ett alternativ till mitt tidigare inlägg är att koka kycklingen i marinaden och att därefter finfördela kycklingen inför torkningen.

LarsÖ
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
KAP-köket vid första starten. Friluftsmat 0
Stenistöveln Förpackningar till egentorkad mat Friluftsmat 48
HjälpAttVäljaStormkök [Hjälp] Tips på stormkök för 1-2 personer? Friluftsmat 36
Silver Fang Vad för mat till stormkök Friluftsmat 10
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Kimkim Väska för mat/kök? Friluftsmat 9
avslutmedlemskap0904 Mat i mattermos Friluftsmat 18
såg Mat under eldningsförbud. Friluftsmat 41
Fetknoppen Vegetarisk mat vid eldningsförbud Friluftsmat 15
Nosse "Mini förpackningar" med mat, vart köpa? Friluftsmat 11
Leya Köpa torkad mat i lösvikt Friluftsmat 8
bmw801 Mat utan gas/spritkök? Friluftsmat 33
Lorssan Tips för att slippa laga mat Friluftsmat 25
camoscio Mat ur påse Friluftsmat 14
silly Frystorkad mat. Friluftsmat 19
lottizen Mat för barn i skogen Friluftsmat 6
joanna Påfyllningsbara klämtuber för mat? Friluftsmat 21
avslutatmedlemskap160620 Fryst mat Friluftsmat 4
Karolina P Äldre frystorkad mat bytes mot ? Friluftsmat 0
avslutatmedlemskap160620 Priser på mat i STF stugor Friluftsmat 3
patrikiden Vakuumpackad mat, vilken hållbarhet? Friluftsmat 9
Naturfantast Bra mat när man ska vandra i Australien? Friluftsmat 8
Caminista Proteinrik torkad mat? Friluftsmat 32
såg Påsar att hälla varmt vatten i. Typ frystorkade maten som man bara häller i vatten. Friluftsmat 9
anvige Färdigtorkad mat - var? Friluftsmat 5
jokkjim Tips på hållbar förvaring av mat på turen. Friluftsmat 0
såg Mat på vintern Friluftsmat 9
Madison Mat till endagsvandring Friluftsmat 8
karinsun Frystorkad mat, vilken att föredra? Åsikter om Travellunch Friluftsmat 2
pelka Gammal frystorkad mat! Friluftsmat 3
Arnout Återfukta torkad mat. Tips? Friluftsmat 8
Tagetes Tips på websida med ute-mat! Friluftsmat 0
Lasse Be Torkad mat och vikt Friluftsmat 3
everest4ever torka mat Friluftsmat 12
jotho Frystorkad mat för ca 700 kr/kilot!? Friluftsmat 25
mo9jan Mat som funkar i kyla Friluftsmat 30
joanna Vandrarnas crossover cuisine - gott & praktiskt från hela världen (fyll gärna på!) Friluftsmat 47
Polarnatt Uppblötning av torkad mat Friluftsmat 12
seobserver Ta bort syret kring egenpackad mat Friluftsmat 1
alaskaaa Måste man ha kök/varm mat? Friluftsmat 91
Kroppefjäll Torkad mat från 1985 Friluftsmat 40
Skogsakuten Matens hållbarhet i fält? Friluftsmat 23
samohtII Ätbara växter? Friluftsmat 5
markanthus Aluminum i maten? Friluftsmat 22
LinaHa Vegetarisk frystorkad mat Friluftsmat 16
fridaeus Glutenfri mat Friluftsmat 3
pelle.k Mat-termos Friluftsmat 12
RobinEH Mat för två dagar. Friluftsmat 10
Skogsakuten Självtorkad mat - hur förvarar ni det på turen? Friluftsmat 9
desireman Mat för topptur (kebnekaise)? Friluftsmat 9

Liknande trådar