Aluminum i maten?

Jag vet inte om detta hör hemma i denna forumsdel.

Jag har funderat på en sak.

När man lagar mat tillexempel med bensinkök och har en aluminiumkastrull på. Jag har hört nånstans att det ska lossna aluminum som hamnar i maten pga hettan som ligger på från köket.

Är det något som stämmer eller har jag drömt det?

Någon som vet?
 
Aluminum och basiska lösningar är obra, men inte någon lagar lutsoppa till måltid.
En eloxiderad kastrull är än hårdare i ytan. Rf och Ti är helt stabila inom matlagningsintervallerna.
 
Till att börja med så lagar man ju totalt sett mycket få måltider på Al-kök, även om man är ute många dagar per år. Dessutom finns det inga direkt visad negativa hälsoeffekter av aluminium.
 
http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Metaller/Aluminium/Aluminium---fordjupning/

dom har haft fel förr.. men som jag ser det så finns det ingen anledning att använda aluminium oavsett hälsorisker eller inte.. har inte ägt en aluminiumkastrull sedan jag var 16 år gammal..
Om man läser lite mellan raderna i ovanstående länk så verkar det som att det är ett omdiskuterat område. Det finns en del forskning men inga klara resultat. Normal användning verkar dock inte vara något problem.

Mao tror jag nog att man kan fortsätta som tidigare med sitta gamla kök utan större problem, om man nu inte lagar middag på det varje dag (och inte ens det verkar vara säkerställt farligt). Om du vill vara riktigt säker kan du undvika att använda metallvispar och liknande i kärlen som repar och drar upp skyddande oxidlager.
Om sanningen ska fram så får du säkert i dig lika mycket skit från vattenledningarna till dricksvattnet hemma...

Som en sidpunkt så använder jag en bialetti moka express dagligen. Men eftersom den inte diskas med diskmedel så är kaffet aldrig i direkt kontakt med aluminiumet utan det bildas ganska snabbt en oljig hinna på insidan. Utan den smakar kaffet skit, surt och jävligt...
 
Aluminum och basiska lösningar är obra, men inte någon lagar lutsoppa till måltid.
En eloxiderad kastrull är än hårdare i ytan. Rf och Ti är helt stabila inom matlagningsintervallerna.
Basiska lösningar..? vet jag inte... Men syror bryter ner al-oxiden på ytan som annars skyddar metallen, och löser även ut den rena metallen. Ett klassiskt exempel är oxal-syran i rabarber som gör en al-kastrull skinande blank och ren - och rabarber-krämen full av aluminium.

Utöver det är det nog mest mekanisk nötning av metallredskap som orsakar utfällning av al från en kastrull. Temperaturen saknar betydelse.

För min del har jag bara teflon-belagda al-kastruller - som om nu det skulle vara hälsosammare..? I alla fall bättre att laga mat i. Plast- eller trä-redskap skulle jag ha i vilket fall.

Som tidigare nämnts, lagar man så liten del av all mat man äter i skogen, så det man ev. får i sej där är inte mycket att oroa sej för.
 
Om man läser lite mellan raderna i ovanstående länk så verkar det som att det är ett omdiskuterat område. Det finns en del forskning men inga klara resultat. Normal användning verkar dock inte vara något problem..
jag håller med.. men jag ser ingen anledning att använda aluminium till annat än stegar.. det tillför inget värde för mig oavsett sanningshalten i diverse undersökningar.. har man bara aluminium så kan man lugnt fortsätta men har man inga så vet jag inte varför man skulle välj aluminium?
 
Här är 3 anledningar:

Det är lätt
Det är billigt
Det har bra värmeledning

Förslag på något annat material med samma egenskaper..?
 
Hur är det om jag gör ren alu kastrullen efter maten med svinto. oftast gör jag ren utsidan som blir sotig. Men hur är det med insidan? Kan det vara alubitar som lossnar sen när jag gör nästa måltid pga att jag rispat upp med svinton?
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
Silver Fang Vad för mat till stormkök Friluftsmat 10
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Kimkim Väska för mat/kök? Friluftsmat 9
avslutmedlemskap0904 Mat i mattermos Friluftsmat 18
såg Mat under eldningsförbud. Friluftsmat 41
Fetknoppen Vegetarisk mat vid eldningsförbud Friluftsmat 15
Nosse "Mini förpackningar" med mat, vart köpa? Friluftsmat 11
Leya Köpa torkad mat i lösvikt Friluftsmat 8
bmw801 Mat utan gas/spritkök? Friluftsmat 33
Lorssan Tips för att slippa laga mat Friluftsmat 25
camoscio Mat ur påse Friluftsmat 14
silly Frystorkad mat. Friluftsmat 19
lottizen Mat för barn i skogen Friluftsmat 6
joanna Påfyllningsbara klämtuber för mat? Friluftsmat 21
avslutatmedlemskap160620 Fryst mat Friluftsmat 4
Karolina P Äldre frystorkad mat bytes mot ? Friluftsmat 0
avslutatmedlemskap160620 Priser på mat i STF stugor Friluftsmat 3
patrikiden Vakuumpackad mat, vilken hållbarhet? Friluftsmat 9
Naturfantast Bra mat när man ska vandra i Australien? Friluftsmat 8
Caminista Proteinrik torkad mat? Friluftsmat 32
såg Påsar att hälla varmt vatten i. Typ frystorkade maten som man bara häller i vatten. Friluftsmat 9
anvige Färdigtorkad mat - var? Friluftsmat 5
jokkjim Tips på hållbar förvaring av mat på turen. Friluftsmat 0
såg Mat på vintern Friluftsmat 9
Madison Mat till endagsvandring Friluftsmat 8
karinsun Frystorkad mat, vilken att föredra? Åsikter om Travellunch Friluftsmat 2
pelka Gammal frystorkad mat! Friluftsmat 3
Arnout Återfukta torkad mat. Tips? Friluftsmat 8
Stenistöveln Förpackningar till egentorkad mat Friluftsmat 48
Tagetes Tips på websida med ute-mat! Friluftsmat 0
Lasse Be Torkad mat och vikt Friluftsmat 3
everest4ever torka mat Friluftsmat 12
jotho Frystorkad mat för ca 700 kr/kilot!? Friluftsmat 25
mo9jan Mat som funkar i kyla Friluftsmat 30
Lasse Be Första egentorkade maten uppäten - men Friluftsmat 9
joanna Vandrarnas crossover cuisine - gott & praktiskt från hela världen (fyll gärna på!) Friluftsmat 47
Polarnatt Uppblötning av torkad mat Friluftsmat 12
seobserver Ta bort syret kring egenpackad mat Friluftsmat 1
alaskaaa Måste man ha kök/varm mat? Friluftsmat 91
Kroppefjäll Torkad mat från 1985 Friluftsmat 40
Skogsakuten Matens hållbarhet i fält? Friluftsmat 23
samohtII Ätbara växter? Friluftsmat 5
LinaHa Vegetarisk frystorkad mat Friluftsmat 16
fridaeus Glutenfri mat Friluftsmat 3
pelle.k Mat-termos Friluftsmat 12
RobinEH Mat för två dagar. Friluftsmat 10
Skogsakuten Självtorkad mat - hur förvarar ni det på turen? Friluftsmat 9
desireman Mat för topptur (kebnekaise)? Friluftsmat 9
j.piraten Tips på 'rRiktigt god mat på paddlingen! Friluftsmat 10
saclawes Den perfekta maten Friluftsmat 9

Liknande trådar

Logga in

Tips!