Förslag på midsommarvandring

Hejsan !

Vill vandra i de svenska fjällen 6-7 dar vid tiden runt midsommar. Söker förslag på lämpliga turer och eventuellt dig som vill följa med. Har redan sällskap, men "the more, the merrier".

Är relativt vältränad men inte särkillt erfaren när det gäller vandring. Vill gå i lågfjällsterräng med små relativa höjdskillnader. Mina två medföljade vänner är ännu mer oerfarna och vi vill ha en lugn tur där vi går runt en mil/dag. Vore naturligtvis särskillt roligt om det finns extra intressanta sevärdheter av natur/geologis/kulturell/historisk karaktär, men inget som helst måste.

Jag vet att det är tidigt och att de norra fjällen går bort. Men hoppas på tips från er med erfarenhet från lämpliga områden, som ev kan vara kring Arådalen, Valådalen, Sylarna, Helags, Fulufjället eller Grövelsjöområdet? Du som är nyfiken på att följa med på en tidig vandring är också välkommen att höra av dig.

Tack på förhand,
Christer
 
fulufjället

hej läraren,

vi drar upp till fulufjället på onsdag. jag kan ge dig en redogörelse när vi kommer hem. det blir ganska lugnt, ungefär som du tänkt dig. rel. korta turer, en hel del sevärt både "naturellt" och kulturellt.

på återläsande då!

/glimmen
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Re: fulufjället

Tjena Glimmen!
Låter kalas, ser fram att få läsa lite om hur ni hade det. Kan tänka mig att gå i Fulufjällen framöver.
Ha det bäst så läses vi!
Christer

glimmen; sa:
hej läraren,

vi drar upp till fulufjället på onsdag. jag kan ge dig en redogörelse när vi kommer hem. det blir ganska lugnt, ungefär som du tänkt dig. rel. korta turer, en hel del sevärt både "naturellt" och kulturellt.

på återläsande då!

/glimmen
 
Re: Re: fulufjället

Läraren; sa:
Tjena Glimmen!
Låter kalas, ser fram att få läsa lite om hur ni hade det. Kan tänka mig att gå i Fulufjällen framöver.
Ha det bäst så läses vi!
Christer

glimmen; sa:
hej läraren,

vi drar upp till fulufjället på onsdag. jag kan ge dig en redogörelse när vi kommer hem. det blir ganska lugnt, ungefär som du tänkt dig. rel. korta turer, en hel del sevärt både "naturellt" och kulturellt.

på återläsande då!

/glimmen
Hej.
Vi vandrade Fulufjället förra sommaren. Skrev lite om det på: http://www.utsidan.se/vb_forum/showthread.php?threadid=16858&pagenumber=2
Mvh Raskesven
 
fulufjälet över kristi himmelfärd

så, då har man kommit hem ifrån en mycket angenäm vandring i fulufjällets nationalpark. och det är en mycket allsidig attraktion i natursverige, må jag säga...

vädret kan växla från regn till sol eller vindstilla till kuling på en minut som följd av vindkrock mellan varma norska vindar och kalla svenska. detta fick även vi uppleva. ömsom regn ömsom sol osv fick vi vänja oss vid och i efterhand så var det faktiskt ganska kul! det var gore-tex, shorts, sydväst, vantar, linne, sandaler och kängor om vartannat och för första gången i min 10-åriga "vandrarkarriär" har jag kommit hem och funnit att jag använt varenda plagg och pinal i packningen.

hur som helst så är floran och faunan snudd på unik med oförstörda renlavsmattor uppe på hela fjällplatån. vi såg även ett med fjällmått mätt ganska rikt fågelliv som inkluderade småspov, dalripa, lavskrika och gulärla. Lämmlar och älg fick vi också syn på. Björnarna höll sig undan denna gången.

Fulufjällets naturrum som ligger vid entrén, var ett trevligt inslag i parken där man i stort sett kan få reda på allt om parken, dess historia och dess invånare. Rekommenderas!

vi tänkte gå en längre tur ner mot tangsjöarna för att övernatta och besöka den gamla altarringen som ligger en bit därifrån men vi fick ändrade planer. Vi höll oss mest uppe i den norra delen av parken och tittade på njupeskär både uppifrån och nerifrån, ett magnifikt vattenfall!!! njupeskärsturen går genom tallurskog och är en trollsk upplevelse som inte bör missas.

det fanns en hel del snö kvar på fjället när vi traskade där, kanske i mesta laget men vid midsommar borde klimatet vara perfekt. Då har ju även björkarna slagit ut, något som vi missade. Lederna på fjällsidorna är väldigt steniga, så det gäller att ha stabila skodon. Uppe på fjällplatån är det som natt och dag. Här går man på mjuka lavmattor som känns som skumgummi. Väldigt behagligt för knäna! Raststugor och övernattningsstugor förekommer i tillräckligt antal och lederna är väl markerade.

Slutligen så kan jag mer än varmt rekommendera ett kortare eller längre besök till denna vår senast tillkomna nationalpark. Här finns det mesta man vill ha i fjällväg inom ett rimligt avstånd från det flesta orter om man inte bor i norra norrland. Vattnet smakar utmärkt i bäckarna och har man tur kan man skåda en hel del djur. Man kan kontakta Naturrum för råd och tips om turen (det gjorde vi och blev vänligt bemötta) och även gå in på http://w1.250.telia.com/~u25010156/Fulufjallet/ för mer info. Även naturvårdsverket har bra information om parken som är en del av PANparks, http://panparks.apd.hu/Network/Ourparks/Fulufjallet ett nätverk med europeiska nationalparker som man kan surfa in på för lite info på engelska.

Så surfa, maila, ring eller bara åk dit, säger en nöjd vandrare!

en sak till: man bör även ta en titt på regnkatastrof-området vid göljån, där flera tusen kubikmeter skog sköljdes bort under bara några timmar 1997. Ett svensk bevis på moder jords oanade krafter.
 
Jag anser inte att perioden från Midsommar i Lapplandsfjällen är för tidigt. Har under de senaste fem åren haft bättre midsommarvandringar än höstvandringar klimatmässigt i Lappland.Kungsleden från Abisko-Nikkalouktalär lär de nog vara barmark undantaget Tjäktaområdet.(Men var beredd på annat) Vik gärna av och gå över Vistas -Nallo.Ifjol fanns nog knappt snö under 1000 meters nivån... visserligen tidig vår, men ...Själv funderar jag på Padjelanta väster om de stora sjöarna med start Midsommar i år.
/Matserik
[Ändrat av matserik 2003-06-03 kl 23:32]
 
Lågfjäll...

Lågfjäll, intressant geologi

Låter som Grövelsjön/Rogen! Gå från Grövelsjön norrut mot Hävlingen. Fortsätt genom Töfsingdalens och Rogens nationalpark. Om du fortsätter norrut kommer du ut till väg där du kan ta bussen hem.

Är du stark och vill gå långt varje dag kan du fortsätta från Rogen in i Norge, gå genom Femundens nationalpark söderut och sedan tillbaka till Grövelsjön på Linnéstigen (historiskt), men då blir det slitigt, och det var ju inte det som var meningen.

Observera att Linné stigen inte står med på de svenska kartorna, trots att den går i Sverige. Den står med på Norska o Tyska kartor.
[Ändrat av Vandrare 2003-06-04 kl 09:13]
 
Tack allihopa!

Hejsan!
Tack Glimmen, Matserik, Björn och Dan för alla kloka ord. Nu känns det som om jag har information för flera härliga vandringar!
Christer
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips