Förslag på vintertur

Hej,

Jag och några kamrater funderar på att till vintern göra en vintertur någonstans i svenska fjällen under Februari-Mars. Vi har tidigare varit uppe flera somrar och vandrat (Sarek, Padjelanta, Absiko mm), men vi har tidigare inte gjort några vinterturer och skulle gärna ha förslag på lämpliga områden mm. Vi är alla relativt unga (20-25) och är vana vid hård fysisk aktivitet, längdskidåkning, vandring med tung packning och i ganska tuffa områden, men inte kombinerat tillsammans (alltså turåkning under vintertid). Vi är ute efter en tur som tar ca 5-7 dagar och sliter gärna en del, men vill ändå inte ta oss vatten över huvudet. En tur som vi har funderat på är Absiko - Nikkaluoukta, skulle detta kunna vara något, eller vad tror ni?

Ge gärna förslag på tur och tips!
 
Ditt eget förslag är väl inte så dumt som första vintertur. Möjligen tycker jag månadsskiftet februari/mars är litet tidigt för norra lappland, men stugorna har ju öppnat så det finns ju möjighet att krypa in och vänta ut ev. dåligt väder.
 
Har ni bestämt om ni vill sova i stuga eller tält?
Jämtlandsfjällen ligger ju närmare (särskillt i tid räknat) södra halvan av sverige, och man blir inte lika beroende av att vänta på vårdagjämningen (20e Mars) för att få nån dag att tala om..

Det är lätt att packningen blir lite bulkig vintertid och ni får nog fundera om ni ska bära ryggsäck eller dra pulka, eller en kombination där gemensam utrustnign typ tält, kök, mat åker i pulka som får dras av alla, medan man bär det personliga, typ kläder och sovsäck..
Med ryggsäck blir det mer längdåkning över det hela, med pulka är det inte längdåkning längre, då är det turskidåkning då man knappt glider på skidorna.
 
Både vinter och tält första gången blir mycket prylar att låna/hyra eller köpa. Fundera på en stugtur och överväg Jämtland eller södra Lappland västerut mot en bra hållplats som målgång.
 
Håller med seobserver. Även om ni är vana vid hård fysisk aktivitet kan det va bra att börja lite lugnare ivf när det gäller packning. Kanske förstog fel men om ni tänker använda er av vanliga längdskidor så tycker jag ni skall tänka om. För när det gäller att tura ut i ospårad alpin teräng, så är det klart bästa att hyra eller köpa en touring utrustning, som består av randoné pjäxor (lättare än vanligare pjäxor samt har walk och ski mode) sen en touring bindning (dynafit och diamir är dom största tillverkarna, finns även tyngre varianter som Marker the baron och the Duke men dom är enligt mig inget för längre turer) och sen så klart en touringskida med tillhörande stighud som finns i en uppsjö varianter, kolla dynastar, scott och dynafit's hemsidor för lite mer inspiration. Allting handlar så klart om kompromisser, lättvikt eller bättre utförsegenskaper. En sak kan jag garantera att varje extra kilo känns, hur vältränade ni än är.

Sen kommer vi till det här med packning, igen så är lättvikt att föredra. Ryggsäck är att föredra för kunna rörare sig snabbare samt att ha större möjligheter när det kommer till utförsåkningen. Snabbhet är säkerhet, ni kan bli tvungna att sätta er i säkerhet pga snabbt skiftande väder och om ni håller till i exponerad terräng (exempelvis en lavin benägen sluttning) är det väldigt väldigt viktigt att kunna röra sig snabbt till ett säkrare mindre exponerat område.

Så för att kunna ta med mindre utrustning had jag valt att sova i hyttor om det finns möjlighet annars lättviktsält eller bivack. Sen är Lappland väldigt kallt (vilket betyder mer kläder och energi) i februari och mars så om ni verkligen vill åka dit, åk i april eller början av maj istället. Annars, kör i Jämtland (Sylarna), Norge eller i Alperna.

En sista varning, se till att alla tar med sig lavin räddnings utrustning och att ni vet hur man använder den. Och läs på lite om laviner, finns en bra bok av en svensk bergsguide, Jimmy Odén som heter Freeride eller nåt sånt, så att ni får en god introduktion till skid alpinism (om ni behöver det dvs...)

Go tur!
 
Det här med utrustning beror ju på vilken typ av tur ni vill göra.
Har ni tänkt göra toppturer där det lutar lite mer, och få ut något av åkningen ner, så håller jag med martin_w.

Men om ni har tänkt följa kungsleden mellan abisko och nikka, och kanske gå upp på nån mindre brant topp, så tycker jag det låter onödigt tungt. Funkar nog med vanliga längdskidor, men helst några lite bredare med stålkant, och den lite kraftigare backcountry-bindnigen. Eller med ett par klassiska läderpjäxor i NN75.

Har ni inte tänkt åka brant utför, så går det ofta att undvika lavinexponerad terräng. Men ni bör ändå ha koll, så ni kan avgöra vilka områden ni bör undvika, för att inte utsätta er för risk.

Annars är nog abisko-nikka ingen dum nybörjartur. är väl ganska flackt och lättåkt, om ni tänkte följa kungsleden.
Men jag hade också åkt senare, typ början av april, om jag fått välja.
annars finns ju jämtlandsfjällen också... enkelt att ta sig dit med tåg om ni bor i söder, och ofta lite varmare.
 
Jeg synes dere er svært forsiktige i tidsbruk for distansen Abisko til Nikkaluokta. Vi gikk fra Abisko til Ritsem for noen år siden og brukte 3 dager, 7 dager brukte vi helt frem til Sulitjelma (6 overnattinger), og vi er jo gamle steinaldermennesker ;)

Problemet om vinteren er at i godt vær og gode skiforhold så går man langt uten problem, mens man kan slite tungt med selv korte distanser når vær og føre er vanskelig. Om sommeren er det lettere å beregne distansen man går. Det går ikke så mye saktere selv om det regner. Vintertid beregner jeg mellom 10 og 40 km pr dag, sommertid alltid rundt 20.

Jeg har gått i området Abisko noen ganger og det tidligste var i begynnelsen på mars. Slutten på februar tror jeg kan bli svært kaldt, da er det tyngere å gå. Hvis dere MÅ gå turen på den tiden vil jeg anbefale i sydlige Sverige eller hvis dere tar sjansen så finnes det faktisk gode turområder i Norge også. Rondane er fint og stabilt værmessig. Ta en kikk på kartet http://ut.no/kart, der står både hytter og merkede stier oppført. I Norge er det svært vanlig å gå hytte-til-hytte, og da slipper dere å skaffe så mye utstyr. Prisene på de norske DNT hyttene er også forbausende lave (sammenlignet med STF hytter i Sverige) og standarden er også god. I alle fall for en første vintertur ville i alle fall jeg valgt denne løsningen.
 
Bra råd

håller med om det mesta. April bjuder på längre dagar och behagligare klimat. Nikka-Abisko kan man variera mycket. Tänker ni göra toppturer? Om ni handlar mat halvvägs och övernattar i stugorna kan ni får ned vikten i ryggsäcken betydligt till kanske 10-12 kg.

Thure
 
Ett alternativ är att göra turen i motsatt riktning, dvs. starta i Nikka och avsluta i Abisko; mindre motljus och oftast mindre motvind. Om vädret är grinigt kan man ta skoterkälke från Nikka till Keb och dröja sig kvar där.

En fin väg med alpina vyer är Nikka-Keb-Singi-Sälka-Nallo-Vistas-Alesjaure-Abiskojaure-Abisko, med proviantförsäljning i alla stugor utom Singi och Nallo. Vid bra väder kan man i stället ta sig till Sälka via Tarfalastugan, Kebnepaktepasset och Kuopervagge ... mer alpint och utmanande.

Turskidor med stålkanter räcker bra om ni inte ska göra toppturer. Annars tillkommer åtminstone stighudar.
 
Jeg synes dere er svært forsiktige i tidsbruk for distansen Abisko til Nikkaluokta. Vi gikk fra Abisko til Ritsem for noen år siden og brukte 3 dager,

Hvor lange dagsettapper hadde dere da? Jeg er veldig sugen på Abisko - Nikkaluokta og har tenk å gå den nå i vinter. Forsøker å sette av feriedager i forbindelse med turen og har beregnet 5,5 dag inkl 1 viledag ( tex Sälka ). Burde ikke det være grei margin så fremt man har været på sin side? Hadde dere forresten hund som dro?

Jeg har gått i området Abisko noen ganger og det tidligste var i begynnelsen på mars. Slutten på februar tror jeg kan bli svært kaldt, da er det tyngere å gå.

Hadde egentlig tenkt å komme meg i vei så snart hyttene åpnet i februar men skjønner at det kan bli vel kaldt. Noen som kan si noe om tempraturene i begynnelsen av mars - vil i veg så snart som råd :p
 
Vi är ute efter en tur som tar ca 5-7 dagar och sliter gärna en del, men vill ändå inte ta oss vatten över huvudet. En tur som vi har funderat på är Absiko - Nikkaluoukta, skulle detta kunna vara något, eller vad tror ni?

Ge gärna förslag på tur och tips!

Så tidigt på året är det bättre att gå längre söderut t.ex Jämtland och Dalarna. Ni har ju varit i Sarek, så tälta kan ni. Självklart ska ni försöka tälta nu också om ni har grejor för det, men jag skulle ändå rekommendera att gå i ett område där det finns stugor, på första vinterturen är det bra att kunna komma in och torka grejor. Det är också lätt hänt att man gör något nybörjarmisstag som gör att tältet pajar, sovsäcken blir blöt eller punka på liggunderlaget, då är det skönt att kunna gå inomhus och fixa. Dessutom, så tidigt på året finns det fortfarande risk eller chans (beroende på om man är tur-eller utförs-fantast) för lös snö, då är det skönt att kunna gå i skoterspår. Alltså går "vildmarksområden" bort.

Vad gäller skidutrustning skulle jag satsa på att hyra vanliga turskidor med stålkant. Vallningsfritt, om ni inte är vana vallare. Dynafit mm är onödigt om inte alla i gruppen har det, om ni ska på topptur och ni har full koll på laviner mm. Feta Telemarksgrejor som T1, Ener-G, osv är inte kul på platten, hyr nåt annat. Stighudar är bra om ni kan hyra, då kan man komma upp på toppar, dra tung pulka, få upp tunga ryggsäckar för jobbiga backar, gå i hård motvind eller komma framåt på blankis.

Sen kan det vara bra att göra nån helgtur på hemmaplan för att se hur köket funkar i kylan, testa kläder, vilka vantar som funkar till vad osv osv.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
kmsellin Förslag på rutt genom Rapadalen Mars-April. Turskidåkning 13
kmsellin Förslag på upplägg på tur genom Sarek i slutet av mars Turskidåkning 18
nagge Förslag på tur 2-3 dagar Turskidåkning 6
Vinylbrus Förslag på vintervecka i naturskog/lågfjäll? Turskidåkning 5
ihe Förslag på smidiga snöglasögon? Turskidåkning 3
rickie77 Förslag på skidor till frun som fyller 40 Turskidåkning 7
boelresor Förslag på skidtur för nybörjare i fjällen Turskidåkning 1
Feldhusen Förslag på 3-dagars tur inom 2h från Stockholm önskas Turskidåkning 1
Charlotte_LL Förslag på första-vinter-tur Sarek? Turskidåkning 10
Jocka Vad ska vi göra för skoj. Kom med förslag! Turskidåkning 0
rannug Förslag till tur mellan jul och nyår? Turskidåkning 0
pallagust Fjellpulken skaklar på Acapulka - erfarenhet? Turskidåkning 1
M.Sundberg Vilken bindning på nis-platta? Turskidåkning 4
Apelsinjos Tips på dagstur från Stendalsstugan? Turskidåkning 4
snögubbe Vilka turskidor för dagsturer på högfjället på vårvintern? Turskidåkning 21
Solstigen Tips på enkel tur nära Göteborg? Turskidåkning 2
PhilipK Fjäll eller skins på Fischer Transnordic 66? Turskidåkning 8
Perkabolo Slipa kanter på fjällskidor? Turskidåkning 5
Jagdå Vad ska man tänka på vid köp av turskida? Turskidåkning 14
utesälen Värdelös konstruktion på Åsnes kortfeller? Turskidåkning 12
GustavOh I brist på e89 crown... Turskidåkning 4
arobsia Bredd på turskidan? Turskidåkning 5
Andreas80 Montera bindningar själv på Åsnes Ingstad? Turskidåkning 11
Fjorr Tips på skidjacka byxa för turskidåkning Turskidåkning 2
kmsellin På tur aldrig sur - söker sällskap igenom Sarek Turskidåkning 1
ValderUrskog Turskidor för mig på 95kg. Turskidåkning 9
Nennaa Rottefella bc auto som delat på sig… Turskidåkning 0
egh01 Väska på skaklarna? Turskidåkning 6
JMel Biter fiskfjällsmönster på skare? Turskidåkning 7
kmsellin Tips på långa stighudar till Åsnes Amundsson Turskidåkning 3
NiklasLP Vad är det för ögla på bindningen? Turskidåkning 4
patrikulvdal Stighudar på träskidor? (Tegsnäs rödsula) Turskidåkning 6
Lovan Tips på boende i Grövelsjön längåkning Turskidåkning 4
hsp Stighudar för skidor utan fäste för pulkadragning på plan mark Turskidåkning 3
Kogoyo Fjällturpulka på tåg Turskidåkning 9
Emil Stefansson Van utförsåkare, men första gången på turskidor - vad är bäst? Turskidåkning 24
vardansaakian Fulufjället på längdskidor? Turskidåkning 1
GusEnm Valla på Åsnes Kongsvold Turskidåkning 7
skjivert Stugtur 3-5 dagar i mars på skidor Turskidåkning 4
Steine Nån som provat kite på turskidåkning? Turskidåkning 1
lawe Tips på bra längdåkningsställen i Norge Turskidåkning 1
VidarN Sikker ferdsel på is Turskidåkning 2
Tundraman Fiskfjäll på fjällskidor Turskidåkning 10
Tundraman Limma skins på turskidor istället för vallatejp? Turskidåkning 4
Evajar Vakkotavare - Nikkaluokta på vintern Turskidåkning 4
Herr A Tips på ny tur i vinter Turskidåkning 9
davidwilliams Hur långt går man på skidor per timme Turskidåkning 9
utesälen Vindjacka på långtur Turskidåkning 10
Skidpojken Ensam Abisko till Keb på fem dar - för ambitiöst? Turskidåkning 11
Kogoyo Lofoten över dagen - vad/var göra? Turskidåkning 5

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.