• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Förenklad url till blogg önskas

Jag skulle vilja att det gick att direktaccessa min blogg med en förenklad url.

I dagsläget måste man skriva ut hela adressen:

www.utsidan.se/blogs/elvah/index.htm

Jag skulle önska att det räckte att skriva:

utsidan.se/blogs/elvah

och ännu hellre:

utsidan.se/elvah

Av någon anledning funkar det ibland att skippa "www", men ibland hamnar man på utsidans startsida om man skippar "www". Det funkar att skippa "www" om man skriver ut "/index.htm" - men då blir det ju fortfarande en väldigt krånglig url.

Det vore bra ifall alla varianter av url:s redirectades till bloggen, snarare än till Utsidans startsida. Det vore supernice om det går att fixa, så att folk hittar fram även om de gör fel.

I dagsläget har jag fått skapa en förkortad url via bit.ly för att kunna shara min blogg på ett enkelt sätt. Missat tillfälle för Utsidan att synas! ;)
 
Rätt... funkar i IE men inte i chrome dock. Där måste jag skriva ut antingen "www" eller "/index.htm".

Bör dock inte ha med browserinställningar att göra utan konfigureringen av webservern, har jag förstått det som. Så något redaktionen borde kunna fixa? Någon internetexpert som vet?
 

talthoff

Administrator
Jag fixade så inte www behövs längre, / borde räcka dvs index.htm behövs inte.

Christer kan annars fixa så den extra slashen inte behövs, rätt enkelt.

-Thomas
 
Vi är en bit på vägen :) men ännu funkar det inte helt.

Det krävs fortfarande / efter elvah för att komma fram.

utsidan.se/blogs/elvah funkar med andra ord inte.

Däremot funkar det utan / i utsidan.se/elvah
 
Det där har lite med både webbläsare och konfigurering av webbserver att göra.

Om vi har en URL som http://foo.com/foo så pekar den formellt sett på en fil som heter foo och ligger i roten på webserverns dokumentträd. Däremot pekar http://foo.com/foo/ på ett underbibliotek som heter foo. För underbibliotek är webbservrar oftast konfigurerade att servera en "index-fil" istället för att lista innehållet i biblioteket. Så med http://foo.com/foo/ så serveras automatiskt http://foo.com/foo/index.html.

Om vi nu backar till http://foo.com/foo så finns det i grunden två sätt för den att "hitta" http://foo.com/foo/index.html:

1. Webbläsaren snappar upp felkoden att objektet http://foo.com/foo inte finns och testar med att lägga till ett / efteråt (och då hamnar vi på http://foo.com/foo/ och allt blir som det ska).

2. Webbservern "ser" att även fast http://foo.com/foo inte finns så finns http://foo.com/foo/, så den skickar en "redirect" till webbläsaren och säger "testa med http://foo.com/foo/ istället"

1 kräver att den som skrivit webbläsaren lagt in en massa såna "gissa-funktioner". De flesta webbläsare har dem (om man t.ex. skriver http://foo så brukar i alla fall FireFox testa även med http://foo.com och några till varianter) men alla webbläsare agerar inte likadant.

2 kräver att webbservern har konfigurerats med lämpliga "rewrite-regler".

2 är alltså den bästa lösningen, att det fungerar för vissa användare men inte andra tolkar jag som att de som det fungerar för har en webbläsare som gör 1.

Så här kan man t.ex. göra för apache http://enarion.net/web/htaccess/trailing-slash/
 

clindh

Administrator
Forumpersonal
Vi är en bit på vägen :) men ännu funkar det inte helt.
Det krävs fortfarande / efter elvah för att komma fram.
utsidan.se/blogs/elvah funkar med andra ord inte.
Däremot funkar det utan / i utsidan.se/elvah
Skumt sa räven... det funkar i min Chrome

Jag såg dock en grej i redirect-kedjan som ev kan ha stört vissa webbläsare, som nu är åtgärdad - kan du testa http://utsidan.se/blogs/elvah igen?