Feedback Rjukan-Gaustatoppen-vidare

Hej! Jag och två kompisar tänkte vandra kring Rjukan och Gaustatoppen nu 1-5 juli. Vi har två olika förslag på rutt, som jag har bifogat som bilder. Båda innefattar att utgå från Rjukan, gå upp till Gaustatoppen via den västra leden, och sen gå längs med gaustatoppen söderut och vika av antingen västerut eller österut. Det ena förslaget slutar inte i Rjukan, utan en bit utanför och skulle då innefatta att antingen lifta in i Rjukan eller ta en buss eller liknande för att komma tillbaka till bilen som vi har ståendes i Rjukan.

Vi tänkte spendera första halvdagen när vi kommer fram med att bara ta oss upp från Rjukan till ca 1000 m höjd, upp på fjället. Sen andra dagen tänkte vi ta oss upp på Gaustatoppen, ta nån våffla och sen vandra vidare. Den västra rutten är ca 35 km, och den östra ca 40 km.

Mina frågor är:

Hur är vattnet däromkring, är det lugnt att dricka?

Är det nån som har vandrat i området innan och kan komma med tips/synpunkter på ruttförslagen?

Hur är västra approachen uppför Gaustatoppen, ser ganska brant ut?
 

Bilagor

Mina frågor är:

Hur är vattnet däromkring, är det lugnt att dricka?

Är det nån som har vandrat i området innan och kan komma med tips/synpunkter på ruttförslagen?

Hur är västra approachen uppför Gaustatoppen, ser ganska brant ut?
1. Jag har druckit vattnet från bäckar i området. Det har gått helt fint, trots att där är ett å annat får. Man kan ju undgå de värsta fårställena..

2. Har gått topptur på Gaustatoppen x flera sommar/vinter, men alltid från öst, ”normalveien” där man först kör bilen upp till bommen (vinter) eller sjön (sommar). Man startar då på ca 1100 meter (?). Vad det gäller dina två förslag tycker jag den västra varianten ser mest kul ut. Det är ”bakvägen upp” och säkert inte lika många som går där jämfört med att komma österifrån. Brant upp mot ryggen som leder till Gaustatoppen, ja, men kan inte tänka mig att det är några problem att vandra. Landskapet på det hållet (väster) tycker jag också ser mer spännande ut, än at komma österifrån. Från dalbotten nere i Rjukan upp till toppen är det bort mot 1600 höjdmeter, det är bra om man vil gå många höjdmeter :)
 
Tack för svar!

Vet du hur det är med parkering i Rjukan, har tänkt att det inte borde vara några problem att parkera där i 5 dagar, men är det det?
 
Inga problem att parkera i Rjukan ett par dgr, så länge man har sunt förnuft. Det är en stilla by med enbart trevligt folk.
 

Liknande trådar

Logga in