EnZo Trapper

Det pågår för närvarande en diskussion på Blade Forums angående termen/definitionen för skandinavisk egg. De flesta anser att en äkta skandinavisk egg har en sabelslipad zero-egg.

Faktum är att det är tämligen få knivar, som vi räknar till skandinavisk design, som uppvisar den här typen av egg. De flesta jag stött på har en liten primäregg, oftast bara någon eller några tiondels mm tjock. Trots det så kallar vi denna slipfas för skandinavisk.

I mitt sinne spelar det ingen roll om en kniv har en liten primäregg. Det är linjerna och den övegripande bladgeometrin som enligt min åsikt bestämmer vare sig den handlar om en skandinavisk design/slipfas eller ej.

Att hela tiden försöka bibehålla en zero-egg blir i längden ytterst opraktiskt. De flesta jag känner lägger på en liten sekundäregg (i det här fallet handlar det om sekundäregg eftersom vi utgår från en zero-slipfas. De flesta skulle dock kalla den för primär eftersom det är den som kommer först).

Först efter att eggen är lite väl högt uppdragen så brukar jag slipa ned den till den ursprungliga slipfasens geometri, dvs zero-egg, om det nu var en sådan som var usprungsslipfasen (vilket jag nämnde är tämligen sällsynt).

~Paul~
 
Det pågår för närvarande en diskussion på Blade Forums angående termen/definitionen för skandinavisk egg. De flesta anser att en äkta skandinavisk egg har en sabelslipad zero-egg.

Faktum är att det är tämligen få knivar, som vi räknar till skandinavisk design, som uppvisar den här typen av egg. De flesta jag stött på har en liten primäregg, oftast bara någon eller några tiondels mm tjock. Trots det så kallar vi denna slipfas för skandinavisk.

I mitt sinne spelar det ingen roll om en kniv har en liten primäregg. Det är linjerna och den övegripande bladgeometrin som enligt min åsikt bestämmer vare sig den handlar om en skandinavisk design/slipfas eller ej.

Att hela tiden försöka bibehålla en zero-egg blir i längden ytterst opraktiskt. De flesta jag känner lägger på en liten sekundäregg (i det här fallet handlar det om sekundäregg eftersom vi utgår från en zero-slipfas. De flesta skulle dock kalla den för primär eftersom det är den som kommer först).

Först efter att eggen är lite väl högt uppdragen så brukar jag slipa ned den till den ursprungliga slipfasens geometri, dvs zero-egg, om det nu var en sådan som var usprungsslipfasen (vilket jag nämnde är tämligen sällsynt).

~Paul~

Tack så mycket för infon. Lika bra svar som vanligt :)
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Nu har jag fått kniven!

Som de ser ut så är de en zero egg på den iallafal. Och de är riktigt vass!
Än så länge gillar jag den , de var lite litet handtag tycker jag, eller så är de bara jag som har jättehänder. Ska se i helgen vad den går för =)


tack för all hjälp

// Björn
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips