Ekollon

Vet ej om jag är på fel del av forumet.

Jag undrar hur det är med att äta SVENSKA ekollon, räcker det med att rosta och sen vattna ur tanninerna över natten?
 

Aktuellt

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.
Rådet att späda ut dem i bak kan inte nog understrykas. Det mesta vilda och ursprungliga som är ätbart, är det uppblandat med livsmedel som är förädlade sorter. Rena rötter, blad och vilda frukter brukar vara beska, bittra och allmämnt läskiga. Men finns inget annat så.
Överleva är rätt hårt och brukar handla om mer eller mindre svält.
 
På den sidnoten undrar jag hur det skulle vara att överleva i Sverige, hallon, blåbär, trattkantarell och nässlor finns i rejält överflöd vid rätt tid på året och de smakar ridonculus. Och i en riktig situation kan man äta tallinnerbark.
 
Jag har alldeles nyligen prövat att koka kaffe på ekollon och tja vad skall man säga. Det fick en mycket otrevlig bitter smak, kanske för att jag rostat för hårt, men jag har sällan saknat min morgonlatte som när jag försökte dricka upp allt på plåten. Jag gjord en nästan hel långpanna för att ha med mig ut på en längre vistelse men jag vet inte... ekollon känns om inte giftigt så åtminstone alldeles för hardcore för mig.
 
Ekollon ska plockas när dem fortfarande är gröna, de är inte lika beska då.

Med att enbart göra kaffe på ekollon är inte att rekommenderas. Går bra att ha i lite kvikrot och mjölkört i blandningen för att gör smaken bättre!
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips