Jag torkar lök inför friluftsaktiviteter, hackad schalotten, vitlök samt vanlig gul, och nu efter två timmar har den antagit en blågrön nyans? Vaa??? Jag har 45-50 grader i ugnen (har en termometer instucken), en slev i öppningen och torkar på en plåt med bakplåtspapper. Någon som har en förklaring??? Är det fortfarande ätbart? Liknande erfarenheter någon?
Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt.
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Blågrön lök
- Trådstartare elka9110
- Start datum
I förrgår köpte jag en bok som heter "Matmolekyler - Kokbok för nyfikna". Om röd lök står det: "Till råga på allt kan den anta en bedrövlig blågrön nyans. Färgen beror på att antocyaniner som ger det mesta av färgen antar olika färg vid olika pH."
Just här står det inte om det kan ske vid torkning, och det var ju inte just rödlök du hade, men det är nog naturliga och ofarliga reaktioner. Lök har lätt att oxidera när den är uppskuren.
När jag köper en viss hämt-thai-rätt och inte orkar äta allt på en gång utan sparar för att äta som rester, är just rödlöken blågrön. Fult men smakar ok.
Hoppas detta gav dig något.
Edit - länk:
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9153437241&gclid=CKzpjK3wua4CFREumAodLjkaOQ
Just här står det inte om det kan ske vid torkning, och det var ju inte just rödlök du hade, men det är nog naturliga och ofarliga reaktioner. Lök har lätt att oxidera när den är uppskuren.
När jag köper en viss hämt-thai-rätt och inte orkar äta allt på en gång utan sparar för att äta som rester, är just rödlöken blågrön. Fult men smakar ok.
Hoppas detta gav dig något.
Edit - länk:
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9153437241&gclid=CKzpjK3wua4CFREumAodLjkaOQ
Senast ändrad:
Lästips
ANNONS
Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro
Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...
Hackad vitlök (i typ gryta eller röra av något slag) kan bli grön och smitta av sig på andra ingredienser. Smakar konstigt dessutom.
Det kanske är helt ofarligt, men det ser inte bra ut =)
Det kanske är helt ofarligt, men det ser inte bra ut =)
Det är vanligare med vitlök, men förekommer också med vanlig lök
http://whatscookingamerica.net/Q-A/bluegarlic.htm
http://whatscookingamerica.net/Q-A/bluegarlic.htm
Mögelgrönt lökhack
Jag gjorde äggmuffins för ett tag sen där man kör smeten i muffinsform i 20-25 minuter. Slängde i lite hackad lök för första gången och den såg möglad och klar ut... Ville inte kasta 10 ägg så jag stoppade i mig dem då jag ju var säker på att inget var dåligt. Såg inte särskilt roligt ut...
Jag gjorde äggmuffins för ett tag sen där man kör smeten i muffinsform i 20-25 minuter. Slängde i lite hackad lök för första gången och den såg möglad och klar ut... Ville inte kasta 10 ägg så jag stoppade i mig dem då jag ju var säker på att inget var dåligt. Såg inte särskilt roligt ut...
Få Utsidans nyhetsbrev
- Redaktionens lästips
- Populära trådar
- Aktuella pristävlingar
- Direkt i din inkorg