Bestigning av Sarektjåkkå

  • Trådstartare ulf.json@telia.com (ulf jönsson)
  • Start datum

ulf.json@telia.com (ulf jönsson)

Gäst
Jag planerar Sarek/sarektjåkkå i september. Undrar om någon har erfarenhet av "kammen" vargtoppen-Stortoppen, dvs delaren mellan Mikkajekna- och Alep sarekjekna-glaciärerna!? kan man ta sig fram där, eller bör man vara inknuten minst tre även där??
 

Fredrik

Gäst
Gick bra i vintras...

Hej,
kammen är ju känd som den lättaste vägen upp, och i vintras gick vi upp den vägen. Det kan hända att det är löst och knixigt i branterna utan snö, men vi knöt i alla fall inte in oss förrän vi kommit upp på stortoppen och skulle vidare mot sydtoppen.
Fredrik
 

malii@wmdata.com (Mattias Lindqvist)

Gäst
Enkel bestigning

Bestigning av stortoppen på Sarektjåkkå via kammen från Vargtoppen är en enkel bestigning. Det krävs ingen säkring just för bestigningen, dock bör man naturligtvis gå i replag över glaciären. Underlaget är dock lite besvärligt då det är närmast block terräng i hygglig lutning. Jag var uppe på Sarektjåkkå i måndags och det låg då snö som började på 1500 meters nivån och var upp till två decimeter lite höge upp. Detta gjorde det mycket besvärligt att klättra i området. Snöläget f n gör även att det går att nå ganska högt upp på kammen utan att behöva gå så mycket på det besvärliga underlaget. Kamvandring till sydtoppen lär vara möjligt, har aldrig gjort det själv, till nordtoppen kräver det dock säkring och lite klättring. God tur och lycka till!


/Mattias
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.