Alpin kurs?

Vi är tre stycken som funderar på att gå en kurs i alpin klättring i sommar. Har tidigare erfarenhet och kunskap om glaciärvandringar och toppar i norden (dock utan regelrätt klättring). Kollat runt lite på nätet och flera firmor erbjuder både grundkurs och fortsättningskurs. Problemet är att det känns som vi hamnar mitt emellan erfarenhetsmässigt. Dvs, goda kunskaper om "platta/icke-vertikala" glaciärforceringar, stor erfarenhet av utomhusliv, men saknar klättererfarenhet. Alla kan hantera rep och säkring (topprep inomhus), men bara en av oss har erfarenhet av klippklättring ute.

UCPA verkar vara golden standard när man läser på forumet, men finns det erfarenheter från andra firmor? Hittade någon guide-firma som verkade kunna sno ihop ett skräddarsytt program baserat på deltagarnas tidigare kunskaper till överkomligt pris om man är tre stycken.

Tips?

Kan tillägga att målet med kursen är att utveckla våra årliga äventyr, med möjlighet att självständigt kunna komma upp på enklare toppar nere i alperna.
 
Hej,

Vad trevligt med folk som har liknande planer! Jag har kört en hel del klättring nu på sista åren och har breddat inomhusklättring både med klippklättring, en del alpint och även isklättring.

Jag tänkte ta 1-2 veckor i sommar och dedikera till tältning vid lämplig glaciär, vandring och klättring i alpina områden. Antingen blir det Kebnekaise eller Alperna. Det beror på vilka jag kommer iväg med och kan genomföra det med. Annars planerar jag att gå en alpin klätterkurs med Arctic guides uppe i Kebnekaiseområdet i augusti. Jag har tidigare varit i kontakt med dem vid två tillfällen och deras kurser. Jag anser de vara toppen och otroligt flexibla i vad man behöver lära sig och lyssnar verkligen på önskemål i gruppen.

Mvh Tobias
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
När man väl har gått en kurs i alpin klättring, vilket/vilka ställen skulle rekommenderas att börja sina första utmaningar på? Svenska Kebnekajse ligger kanske bra till rent geografiskt och av det skälet gör en resa dit lite enklare än till många andra ställen utomlands? Men om man nu funderar på att lämna sverige, vilket område och vilka toppar kan vara bra att börja på som ny inom alpinvärlden?
 
Alperna är nog bäst, med tanke på avstånd och valmöjligheter i svårighetsgrad. Det finns många fina turer som ligger inom lämpligt register. Börja med lite lättare berg/leder, graderade F-PD, sedan när man känner sig mogen kan man börja göra svårare toppar som AD-D osv.

Denna utveckling görs nog inte på en sommar. Ju svårare grad, desto mer teknisk klättring förväntas det att man behärskar (klippa, is, mix). Det är inget man lär sig på en alpinkurs, utan de färdigheterna måste man lära sig separat (via kurs eller genom att bara hålla på)

Mvh /Joel
 
Intressant! Vilken är den svåraste graderingen man kan finna på exempelvis Keb eller kringliggande toppar i sverige? Kan man klättra där länge innan det blir för "lätt"? Eller är det snarare så att det är ganska svårklättrat som nybörjare och där av klokare att börja med andra mindre toppar?

Har inte varit upp till Kebnekajse/abisko området ännu tyvärr, men har länge varit sugen - då inte för den alpina klättringen utan snarare vandringsalternativet som inte kräver någon direkt klättererfarenhet. Kurserna som det tipsats om ovan verkar riktigt bra! Får spara ihop slantar för en vecka i norr. Känner inte en människa i min bekantskapskrets som är det minsta intresse av att lägga ner mer energi på klättringen än att hänga lite i boulderhallen nån gång då och då, så förhoppningsvis träffar man lite nytt folk med större drömmar och visioner på en sådan kurs! :)
 
Tackar för tipsen på dom svenska kurserna!

Vi hade nog tänkt hänga lite nere i alperna någon vecka efter kursen, så inga tips på kurser i alperna?
 
Intressant! Vilken är den svåraste graderingen man kan finna på exempelvis Keb eller kringliggande toppar i sverige? Kan man klättra där länge innan det blir för "lätt"?

I svenska lapplandsfjällen är det nästan alltid löst berg. Utan att vara expert på alpina graderingar så skulle jag säga att det blir farligt innan det blir svårt. Eller att svårigheten ligger i att bedöma faror såsom stenras samt att hitta rätt rutt. Vintertid när berget är fastfrusen kan det vara en annan femma.
 
Ingen som gått UCPA's fortsättningskurs i alpinism? Lite vag beskrivning på vad som krävs för förkunskaper. Som sagt, saknar en del klätterkunskap, men vi är i övrigt vana fjälläventyrare. Är lite rädd för att grunkursen mest blir en rundvallning i stil med "såhär sätter man på ett stegjärn", "det här är en glaciär" osv.
 
Om ni är intresserade av mer tekniska turer så kan man öva mycket rephantering och klätterteknik på hemmaklipporna, vilket också kan göra att man tar till sig snabbare och känner sig mer bekväm på en mer alpin kurs. Tekniska turer kommer kräva att man lägger tiden på hemmaklipporna oavsett.

Om det är få deltagare per guide på det kursalternativet ni väljer kommer säkert guiden kunna anpassa innehållet till lämpligt för er nivå.
 
Ingen som gått UCPA's fortsättningskurs i alpinism? Lite vag beskrivning på vad som krävs för förkunskaper. Som sagt, saknar en del klätterkunskap, men vi är i övrigt vana fjälläventyrare. Är lite rädd för att grunkursen mest blir en rundvallning i stil med "såhär sätter man på ett stegjärn", "det här är en glaciär" osv.

Jag körde både grund- och fortsättningskursen för några år sedan, faktum är att grundkursen kändes som tuffare än fortsättningskursen, vilket dock nog berodde mest på att guiden första veckan var en gammal Himalayaveteran med andra referensramar än guiden andra veckan...

Normalt är det större skillnad på nivåerna, skulle jag tro, dock förutsatte guiden andra veckan vissa grundläggande kunskaper (=grundkursen), vilket guiden första veckan inte gjorde. Guiderna gör bedömningen om varje individ har valt rätt nivå och har rätt att kicka ut en person som inte hänger med alternativt har valt en för avancerad nivå: detta hände när min fru och jag var i Argentiere i somras, en kille som hade valt alpinism nivå tre blev kickad från gruppen (av guiden jag hade första veckan några år tidigare). Något att ha i åtanke innan ni väljer kurs...

Men UCPA är väldigt prisvärda och då tiden går rätt fort, så skulle jag rekommendera två veckor.
 
Angående fortsättningskursen med UCPA så beror det mycket på guiden samt nivån hos de övriga deltagarna hur kursen läggs upp. När jag gick fortsättningskursen gjorde vi i stort sett samma turer som under baskursen. Tyvärr berodde det nog på att vissa av de andra deltagarna valt fortsättningskursen mest för att de köpt egna dyra grejor, utan att egentligen ha de grundkunskaper man fick lära sig under grundkursen.

Om man har lite erfarenhet av alpinism skulle jag rekommendera någon av UCPA-s turer till t ex Finsteraarhorn eller liknande. Där brukar det inte vara så många deltagare per guide och man lär sig otroligt mycket. UCPA har många turer/kurser som inte finns med i det svenska kursutbudet, ring och hör med det svenska kontoret som kan hjälpa till. Det brukar gå bra att anmäla sig till de kurserna trots att man inte är fransos.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips