Är det någon som paddlar? Eller snackar ni bara?

Efter att ha läst diskussionsinläggen här en längre tid så slås jag av följande "sura" tanke: Det pratas mycket om paddlar och utrustningsdetaljer eller var man kan köpa billiga kajaker. Ingen pratar om att dom faktiskt har paddlat!

När jag har tagit del av alla inlägg om paddeltyper, ledslitage, kajakens hastighet och dylikt ville jag gärna tro att kusten skulle vara full av paddlare som susar fram i fyra - fem knop.

Jag har paddlat längs kusterna med varierande utrustning en hel del.Jag började i dubbel Klepper med träpaddel i mitten av sjuttitalet och har sedan dess använt den paddel som finns till hands (ett 30 tal olika typer).

Mina leder har jag aldrig lyckats få ont i, varken med vinklade, ovinklade, stora eller små paddlar. Jag tycker att det känns som att vi själva rätt bra anpassar kraften till kajakens fart och bladens storlek.

Det är klart att det är skönare att paddla med en lätt paddel med lagom styvt skaft utan vobbel i sjön men att därifrån gå till att man skulle få slitna leder med en sämre paddel tror jag inte på.

Vad gäller kajakens fart så har jag aldrig sett några andra paddlare som håller nämnvärt högre fart än mig (ca 3-3.5 knop i snitt över en dag).

Jag undrar: Var är ni alla racermonster? Skriver ni bara på forumet eller paddlar ni på nätterna när ingen annan är ute?

Ta det lugnt med prylhysterin och ge er ut bland skären och njut. Kajaken är underbar för att man med ett minimum av utrustning och underhåll kan komma ut till orörd natur utan buller och miljöpåverkan.
Kom ut från skrivarlyan och paddla istället.

(Jag kanske täljer mig en eskimåpaddel själv för skoj och för att få slöjda lite men jag har inga illusioner om att den skulle innebära någon radikal livsförhöjande förlösning)
 
olmar; sa:
Vad gäller kajakens fart så har jag aldrig sett några andra paddlare som håller nämnvärt högre fart än mig (ca 3-3.5 knop i snitt över en dag).

Jag undrar: Var är ni alla racermonster? Skriver ni bara på forumet eller paddlar ni på nätterna när ingen annan är ute?

Hm, jag har ju inte sett dig när jag har varit ute och paddlat?

Fast det kanske är så att hav är stora och kajaker är små. Apropå hastigheter har jag nyligen börjat paddla lite med GPS, och hade vid ett par turer fått märkvärdigt höga topphastigheter (8 knop). Det visade sig att det nog var ett mer GPS-tekniskt problem än paddeltekniskt d:eek:.

Senast (igår kväll) tror jag dock att GPS var helt "online" och då gjorde jag ett par ryck med min P65 XP och nådde 6,2 knop som bäst. Kändes väl som om det går att förbättra det en aning, men inte särkilt mycket. Har tidigare tagit tid/mätt distans och paddlade då 11 distans på 2.25. Det ger ett snitt på omkring 4,5 knop, vilket jag nog inte orkar hålla en hel dag. Fast då är jag ju nybörjare och har väl bara hunnit med ca 10 turer (+ kanske) i år. Fast jag har kunnat konstatera att min nya plastkajak går hemskt mycket lättare än min gamla skrovliga dukklädda kajak med träpaddel. Antagligen är det så att kajakmodellen inte har så stor betydelse i övrigt i hastigheter under 5 knop?
Dukkajaken är dock kämpig att paddla mer än ett par distans!
 
Prylar är kul också

Du har helt rätt i din åsikt!

Men för många (även mig själv) så är prylarna runtomkring och framförallt funderandet innan,en stor del av nöjet.
Att på kvällen kolla på plottad sträcka och max/medelfart i PC:en via GPS:en är kul.

Sett över en längre period så ligger nog snittfarten i min kajakkrets på 3-3.5 knop. (Helgturer mm.)
Vid ensampaddling under några timmar så ökar snittet till ca 3.5-4 knop.
Men jag brukar försöka paddla några gånger i veckan under vår-hösten. Så det är inte bara teori, utan viss praktik med.
 
Jag tror att Olmar kan känna sig helt lugn för att de som diskuterar paddelval i relation till förslitningsskador sannolikt paddlar oftare, längre och med högre fart än vad Olmar kan föreställa sig – även om de hinner ett och annat inlägg också...

Björn
 
Berätta mer

Ser man på! Berätta. Hur fort går det? Var det inte ni som paddlade vid Kosterfjorden, Ramsökalven i juli förra året. Det såg inte ut att gå så där jättefort som du säger.

Alldeles bortsett från detta så var min poäng att få folk att ge sig ut och UPPLEVA istället för att snacka så mycket.

Det vore också kul att veta vad ni tänker er för snittfart på en vecka när ni planerar.
 
Du snackar på rätt bra själv tycker jag, men det är väl faktiskt det som är meningen här på forumet? Man kan ju inte paddla hela tiden, och annars kan det ju vara kul med lite idéer från andra!
 
Prylsnacket är ju en del av grejen!

När jag är ute och paddlar längre färder tillsammans med min sambo brukar vi inte ta oss särskilt många kilometer per dag. Det brukar bli en två till tre timmars paddling mellan frukost och lunch och motsvarande pass mellan lunch och middag. Vi kanske gör 15 km på en dag. När vi var ute vid Gräsö nu i helgen blev det inte mycket paddlat, solen, vattnet och klipporna lockade till bad. Det är ju dessutom trevligt att laga mat under paddelutfärderna, kajaken rymmer många trevliga råvaror som man aldrig kan få med sig under en vandring - vem släpar med sig färskpotatis och sill i glasburk i en rygga? Men visst är det underbart med prylsnacket, det är ju ett tillfälle att fundera över de egna lösningarna - är de överlägsna eller kan jag lära mig något. Min absolut bästa investering den här säsongen är en hopfällbar diskbalja modell Vaude, disken efter matlagningarna är trevligare om man slipper huka sig ner mot vattnet utan kan sitta bekvämt istället och inte riskera att kaffepannan far utom räckhåll i vattnet.
Prata gärna på om olika paddlar, det är underhållande och eventuellt riskerar man att lära sig något.
 
Klart man är ute och blöter kajaken. Senast igår njöt jag av den sköna kvällen.

Mezzner du har inte en plast kajak, om du nu inte fått en special XP. Den jag kajakde runt i går är av glasfiber : )

Skulle va kul att se lite bilder från folks turer osv. Jag är ju bara här i Högakusten och botaniserar, skulle vara kul att se hur andra har det i sina hemmavatten. (jodå, jag ska ta bilder jag med.)
 
När sverige är som bäst!

olmar; sa:
Efter att ha läst diskussionsinläggen här en längre tid så slås jag av följande "sura" tanke: Det pratas mycket om paddlar och utrustningsdetaljer eller var man kan köpa billiga kajaker. Ingen pratar om att dom faktiskt har paddlat!
Jodå, jag håller i princip med dig, mycket prylsnack blir det.. det vore roligt med inspirerande paddlingsbeskrivningar och tips om platser osv. men ett och annat undantag finns väl? http://www.utsidan.se/vb_forum/showthread.php?threadid=27550
Och visst finns det väl värre prylinriktade "nissar" på andra forum på utsidan? Skräckexemplet är väl GPS-forumet tycker jag. se exempelvis tråden om:
GPS-koordinater till tunnelbanestationer?
http://www.utsidan.se/vb_forum/showthread.php?threadid=27684&pagenumber=1 Saxar ur ett inlägg:

"...routar den till närmsta väg och sedan fågelvägen sista biten...
--------------------------------------------------------------------------------

Ja så funkar det, åtminstone så länge avståndet är rimligt. Jag har testat där det varit uppemot 200m rakt ut i spenaten. "

Man ryser, han har varit "200 m rakt ut i spenaten"!
Utsidans rekordnotering?
Kanske rubriken på detta inlägg skulle vara ett bra förslag till ny huvudrubrik på ett forum för att ersätta rubriken "Skoj med GPS" som "ballat" ur sedan länge och nu är rena "nördforumet"?
 
Hade gärna lagt upp bilder

[QUOTE
Skulle va kul att se lite bilder från folks turer osv. Jag är ju bara här i Högakusten och botaniserar, skulle vara kul att se hur andra har det i sina hemmavatten. (jodå, jag ska ta bilder jag med.) [/QUOTE]

Hade gärna lagt upp bilder och textberättelser. Men mig veterligen så kan du inte infoga bilder till texten, utan måste peka mot en extern sida.
Blir det ändrat, så kanske fler är sugna att skapa och lägga upp reseberättelser.

Så här har detta lösts på Windsurfingforumet.

http://www.surfzone.se/forum/showflat.php?Cat=&Number=234041&page=3&view=collapsed&sb=5&o=&fpart=1
 
lazze; sa:
Klart man är ute och blöter kajaken. Senast igår njöt jag av den sköna kvällen.

Mezzner du har inte en plast kajak, om du nu inte fått en special XP. Den jag kajakde runt i går är av glasfiber : )

Skulle va kul att se lite bilder från folks turer osv. Jag är ju bara här i Högakusten och botaniserar, skulle vara kul att se hur andra har det i sina hemmavatten. (jodå, jag ska ta bilder jag med.)

Klart det är plast i min kajak, fast en hel del glas också! Sen finns det ju förstås rena Tupperwarekajaker också, å de innehåller ju bara plast, och så lite järnskruvar till plastsnörena förstås. Det blir ju komposit med andra ord! Det kan man ju kalla min trä och dukkajak för också, liksom min polyester/glaskajak.
 
Paddelvatten runt Jokkmokk

Inga bilder blir det,men vissa av dessa finns beskrivna i nåt nummer av Utemagasinet för nåt år sedan.
Runt Jokkmokk finns ett antal fina paddelsjöar för utflykter.
Finaste sjön i mitt tycke är Purkijaur,med varmt badvatten och både sandstränder och släta klipphällar.
10 minuter från Jokkmokk,så jag är gärna där på kvällen eller eftermiddagen.
Utmärkt att motionspaddla.
Saskam/Tjeknalis är inte så stort,men några timmar kan man paddla utan vidare,den är förresten en del av nästa sjö:
-Vaikijaur är en annan större sjö också bara några minuter bort,mer att paddla i,men inte så fina stränder.
Karats är en stor fjällsjö för flera dagar om man vill ut länge,och med möjlighet att fortsätta i Peurare om man ids bära.
Randijaur är också fint,men små öar och sandstränder i en del av sjön.
Vackrast och bäst för att se älgar är att paddla i Kvikkjokksdeltat,på kanaler i rena djungelomgivningen.
Man har otur om man inte ser en älg,på försommaren ser man ofta små älgkalvar.
Min pappa missade med nån minut hur en stor björn slog en älg som var ner och drack i en kanal,hörde ett jäkla liv och kom lagom för att se björnen släpa upp älgen på land...
Sen har vi en del trevliga mindre sjöar och älvar,ex Appoälven och Pärlälven där det bitvis är paddelbart med vanliga kajaker och det finns bra forsar för duktiga forspaddlare med.
Sinkal -bäcken kan man paddla och se på bävrar om man är ute sent på kvällen.
Så vi har en hel del både för träning,utflykt och utfärd,synd vi är så få som håller på regelbundet.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
PK Neelix Är det någon som har erfarenhet av Oru eller Nortik? Paddling allmänt 10
kennet_arvidsson Är det någon som testat/köpt Havkajak Coast-Trip 495 Paddling allmänt 0
NordenJolt Funderar på att köpa kajak, är någon av de här ett bra val? Paddling allmänt 3
calypso63 Ribb och duk Ålands kajak är det någon som vet något. Paddling allmänt 2
Fjorr Är packraft värt det 2023? Paddling allmänt 11
andremorgan Varför är baksida lår alltid spända när man roddar? Paddling allmänt 1
Wibrån Är Turingeån paddelbar? Paddling allmänt 8
Perambulate Hjälp om vad detta är för Kajak? Mysteriet med den förlorade modellen. Paddling allmänt 4
Wibrån Preben Mortensen, en inspiratör inom paddling, är död Paddling allmänt 4
patoll Vad är detta för kajak? Paddling allmänt 10
malaurin Vad är det här för kanot/kajak? Paddling allmänt 1
MieEss Är större eller mindre kajak att föredra? Paddling allmänt 44
RödNovember Melker och Aquilo, vad är skillnaden? Paddling allmänt 4
Hur är Aquilo Vinga(Evolve)? Paddling allmänt 7
Chrille999 Vilken kanot är det här? Paddling allmänt 0
CamillaiSkåne tips vid val av havskajak - är själv kort & lätt Paddling allmänt 19
swimmer2 Vad är detta för kajak? Paddling allmänt 4
RödNovember Vad är dessa remmar till för? (Boreal Inukshuk) Paddling allmänt 4
Adrianu Är denna kajak värd att laga och isf hur? Paddling allmänt 7
Silvaticus Vad är det här för en kajak? Paddling allmänt 9
MaritC Klepper - vad är bästa sättet att sälja faltkajak? Paddling allmänt 5
Örnsätrarn Vad är detta för kanot? Paddling allmänt 10
såg Vilka är återförsäljare av Packraft i Sverige Paddling allmänt 8
Aramidos Vad är det för kajak? Paddling allmänt 6
majjen Var i Fjällbacka är jag? Paddling allmänt 5
avslutad140107 Att snöra eller inte snöra, det är frågan... Paddling allmänt 83
puckelsnook Kapell med större midja. Är det måttbeställt som gäller? Paddling allmänt 6
puckelsnook Är Yak-grejer bra grejer? Paddling allmänt 0
Erik Barkefors Vad är en havskajak? Paddling allmänt 169
agadiver Kanot är samlingsnamn för smala vattenfarkoster Paddling allmänt 4
the_nice_dude Är du medlem i Sjöräddningssällskapet? Paddling allmänt 21
jazzmatsa prylar som man retar sej på/grejor som är skit Paddling allmänt 146
martallen Är däckslinor nödvändiga? Paddling allmänt 167
Silen Är en skumfylld paddel mer ömtålig jämfört med en homogen??? Paddling allmänt 2
521 Vad är detta för kajak? Paddling allmänt 3
sumpa Nu är dom iväg från Shetland! Paddling allmänt 4
Alex_S23 Vad tusan är detta? Paddling allmänt 21
Niftigolebb Hur viktig är vikten? Paddling allmänt 114
orjanraberg Min kajak är lite sned, bör jag reklamera? Paddling allmänt 49
minus7 Vilket årtal är min kajak från? Paddling allmänt 4
Welsh Vad är detta för kajak?? Paddling allmänt 4
torger Surfskis - vad är de bra på, egentligen? Paddling allmänt 14
hannulan Paddeljacka - vad är PU? Paddling allmänt 5
Hajpojken Vad är detta för Kajak? Paddling allmänt 12
PetNor Åsnen, paddling. Hur är det? Paddling allmänt 12
emil. Vilka är de vackraste, längsta och mest paddelvänliga åarn i Sverige? Paddling allmänt 9
jpk Hur är Everest kajaker? Paddling allmänt 2
lleberg Hur tålig är Pakboats kajaker? Paddling allmänt 12
peter1959 Är aluminiumkanadensare mer... Paddling allmänt 10
kajaken_yahoo.com Livet är livsfarligt Paddling allmänt 4

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.