• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Å-paddling östergötland

Tänkte paddla Emmaån mellan Björndammen och Grytgöl i början av juni. Någon som har erfarenhet av den turen eller har tips på andra bra tvådagarsturer i Östergötland?
Niclas
 
Emmån

Hej :)

Paddlade hela Emmån till havet för två sommrar sedan.
I Bodafors gick det inte att börja, bara ett stenigt överväxt dike, det var nästa sjö som gällde.
MEN, det var väldigt lite vatten i det smala "dike" som därefter ledde ned till sjöarna vid Vetlanda och eftersom det var fullt med kräftor och yngel i det grunda vattnet ville jag inte förstöra och rullade därför nästan på landsvägen hela vägen till strax väster om Vetlanda.
Därefter går det fint att paddla, med ett antal lyft, hopfällbar kärra är ett måste.

Sista timmarna av hela färden paddlade jag den mest äventyrliga biten genom ett naturreservat och ett deltaliknande landskap utan hus längs kanterna.
Spännande fors de allra sista metrarna ut i Östersjön :)

Vattenståndet är viktig, men maj och juni bör funka.
En del flygfän om du startar för sent på säsongen.

Kör på bara. :) A
 
Tyvärr har inte boken nämnd ovan med Emmaån, men väl många andra fina turer i området. Jag har testat Börgölsån förra sommaren vilken jag tyckte var fin.

Skickat från min GT-I9000 via Tapatalk 2
 
Kanske inte riktigt svar på din fråga, men iaf :)
Svartån e ju alltid trevlig. Har inte paddlat där själv men frugan
Paddla där för några år sen, något hon rekomenderar.
En mindre å är ringarhultsån mellan degerön å tjällmo. Tror den sammanstrålar
Med hällestaån som jag TROR man kan paddla ända till havet.
Men jag e inte säker på detta!

Någon annan kanske vet mer säkert?

/Johan, motala
 
Hej,
jag befann mig med min cykel av en slump vid ett vattendrag jag inte tidigare passerat. Jag följde vattnet en bit och förstod att detta var just Ringarhultsån...
Så nu undrar jag om det var någon här som paddlat den? Jag blev lite sugen :) Det verkar fint...
/peter
 
Undvik övre delen av Emmaån.

Att starta från Björnhammaren är bara dumt (i princip opaddlingsbart fram till Björndammen) Till Björndammen kan man numera inte komma med bil, däremot med kanotvagn. Från Björndammen till Folkström är det väldigt mycket bäveraktivitet = fällda träd över ån typ var 200:e meter (eller tätare), utom mot slutet. Dessa måste man ofta, lite beroende på vattenstånd, lyfta förbi. Till det kommer ett stort antal mindre forsar där de allra flesta är ofarbara oavsett vattenstånd eftersom de är fullströsslade med stora vassa stenar och fria strömfåror lyser med sin frånvaro. Tågning är möjlig endast på några få ställen. Totalt innebär det 25-40 lyft (beroende på vattenstånd) på ovannämnda sträcka. Lyften är 5 till ca 120 meter långa och sker i obanad terräng där kanotvagn inte kan användas. Mycket fin lägerplats vid udden i norra änden av Lyren. Totalt sett en stark avrådan från att paddla sträckan om ni inte är ute efter strapatser mer än paddling. Lagom utmanande åpaddling med rännbara småforsar får man leta efter någon annanstans.
 
Tack för uppdatering om Emmaån!
Har varit sugen på att paddla där länge.

Gäddån och Rejmyre runt på våren är riktigt fint.

Är det någon som vet hur det är att paddla Virån, vid Virå Bruk?
Är väl dock tekniskt i Sörmland.
 
Ta en titt på Tisnare kanal, vattenståndet är alltid bra inga vassa stenar och skulle du vilja ta dig ut på större vatten så har du hela Tisnaren, börja vid skolan/badet i Brenäs. Hunn är en annan trevlig sjö med möjlighet att lyfta över till Tisnaren vid Hävla eller upp till Regnaren via Hävla kvarn och Hävla stånghammare, börja vid badet lite öster om Rejmyre
 
Hunn

Den sjön drog vi runt i maj och det är en trevlig sjö lite svårt att hitta bra övernattningsplats men vi gick in i vassen och det blev bra