• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Paddling med barn i Rogen naturreservat

Är det någon som har paddlat med barn i Rogens naturreservat? Vi tänker ge oss ut på en tur i sommar och utgå från kärringsjön. Eftersom vi har barn med oss (8 och 10 år ) så funderar vi på hur långa och svåra lyften är . Är också nyfiken på om någon har ett turförslag där man känner till lyftens längd.
 
Jag har inte paddlat med barn men jag har paddlat i Rogen för ett par år sedan. Lyften är generellt ganska svåra och varierar i längd. Tror det längsta är ca 800 meter och det kortaste var bara ca 10 meter. Notera att det är väldigt svår terräng så lyften blir krångligare av den anledningen.

Vet inte hur länge ni planerat att vara ute men personligen så tyckte vi det var bäst på småsjöarna så finns egentligen ingen anledning att lyfta hela vägen till sjön Rogen om ni inte är ute en lång tid. Det sista lyftet till Rogen var också det svåraste så kan vara skönt att skippa detta. Rogen anses ju också vara en farlig sjö där vädret kan skifta snabbt, kan vara bra att känna till om du inte redan visste det.
Med det sagt så tycker jag Rogenområdet är helt fantastiskt och längtar ständigt tillbaka.

Har skrivit om min tur där det även finns en karta över lyften från Kärringsjön till Rogen.

http://www.scandinavianwilderness.com/canoeing-in-rogen-nature-reserve/

/ Jonas
 
Hej

Paddlade förra sommaren med våra 2 tjejer, 7 och 10 år gamla. Var ute i 4 dagar med kanadensare. Barnen fick bära det som de kunde vid lyften. Vissa lyft är klart svårare än andra. Lyfte. Tyckte barnen var bra, då fick de komma ut ur kanoten.

Vi var där i mitten av juni och det var väldigt mycket mygg, vilket var det som barnen tyckte var jobbigast. Inget roligt alls när man vill bada...

Vi paddlade från kärringsjön och gjorde en rundtur i de olika små sjöarna. Väldigt fin natur. Fina sandstränder i Rogen, längst in i rödviken. Vi lyfte dock inte ner till Rogen, utan tog en dagstur till fots ner.

//Jimmy
 
Lyften e svåra pga terrängen. Var där för nåra år sen me alldeles för små barn. Skitigt väder gjorde inte turen roligare. För oss blev d en total flopp. Men är ni i bra kondis me starka armar o dsamma för era barn så går d nog bra med vilja o samarbete.
 
Fint område

Hejsan,

Har varit på två turer i Rogen med vår lilla grabb, som just fyllde 5. Båda gångerna med en Ally kanot.

Första gången vi var där var han bara 2, så vi fick bära både packning och lilleman i alla lyften. Trots en ganska väl tilltagen mängd packning upplevde vi aldrig lyften som speciellt krångliga. Visst finns det vissa som är lite mer utmanande, men har man bara det mesta av packningen i ryggsäck är det ju bara att bära över ryggsäckarna först och sen gå tillbaka och bära över en näst intill tom kanot.

På senaste turen paddlade vi från Käringsjön till Skedbrostugan via småsjöarna. Där stannade vi i 3 nätter och besteg bland annat Skedbrofjället. Sen paddlade vi tillbaka på småsjöarna via en annan rutt ner till Hån, där vi tog en fin liten tur till Rogenstugan. Blev på det stora hela en väldigt fin tur.

/ Stefan
 
Vi har varit där med två barn vid flera tillfällen. De första turerna var de rätt små och i likhet med vad som sagts tidigare så instämmer jag i att man bör vara försiktig på sjön Rogen. Den är stor och kall långt in på sommaren. Om det blåser upp blir vågorna stora. Vi kände oss rätt små när vi rundade Kläppnäset och möttes av vinden och vågorna västerifrån samtidigt som stranden bestod av stora stenar. De mer skyddade vattnen norr om sjön är betydligt lugnare.
Men är man förberedd, rutinerad och beredd på att ändra planer vid dåligt väder så är det ett fantastiskt område för kanot.Vildmarkskänslan är stark. Vissa långa lyft men inte oöverkomligt. Från Rogenstugan österut mot Tandsjön och Abborrvikarna är också fint!
 
Senast ändrad:
Väder och vind

Jag har paddlat i Rogenområdet åtskilliga gånger och instämmer med tidigare inlägg. Det kan blåsa upp fort och vågorna blir då snabbt ett problem vid returen till norra änden, speciellt med öppen kanadensare. Man måste ta med i beräkningen att man kan bli sittande flera dagar på östra sidan av Rogen utan möjlighet att ta sig över. Så planera in god tid för hemresan!

Ciao!

Uffe
 
Västra sidan...

Svårt med väderstreck ibland, såg att jag skrev att man kan bli sittande på östra, menar så klart västra sidan... sorry

Ciao!

Uffe