Nya äventyr - nya paddlingsband

I dessa dystra tider som coronaviruset medfört oss med ödsliga städer, halvstängda samhällen och obekväma men dock så behövliga restriktioner kan det vara uppmuntrande att låta tanken flyga till nya äventyr på nya sjöfjärdar och havsvidder.

På sitt senaste årsmöte 1.3.2020 beslöt Finlands Långfärdspaddlare att grunda ett nytt insjöpaddlingsband som kommer att löpa i Kymmene älvs sjösystem och var de viktigaste sjöarna längs med rutten är Pielavesi, Nilakka, Pohjois-Konnevesi, Keitele, Päijänne och Vesijärvi. Ruttens ena start- eller slutpunkt är Pielavesi kyrby ca 60 km nordväst om Kuopio och därifrån går rutten en krokig väg söderut via många kanaler och mindre sjöar och passerar orterna Tervo, Äänekoski och Jyväskylä och når sedan den långsmala sjön Päijänne i vars södra ända ligger ruttens andra start- eller slutpunkt staden Lahtis vid sjön Vesijärvi. Rutten går ganska långt i nord – sydlig riktning och dess längd är ca 350-370 km. Tidsmässigt innebär det här ett knappa två veckors paddlingsäventyr så en vanlig årssemester räcker mer än väl. Som alla övriga finska band kan även denna paddlas i valbar riktning och som farkost godkännes kajak, öppen kanot eller sup-bräde. Mer info om det nya bandet finns på Långfärdspaddlarnas hemsida (Obs! den svenskspråkiga texten är längst ned) :
https://retkimelojat.fi/kymennauha-kymmeneband-2020/


Likaså modifierade årsmötet även reglerna för det Stora Skärgårdsbandets. Alla obligatoriska och valbara sightseeingpunkter är exakt desamma som under tidigare år men nu godkäns även Åbo som en start eller ändpunkt för färden. Om man väljer Åbo som en start- eller slutpunkt betyder detta att den totala färden blir lite längre dvs man måste göra en tur och returpaddling till Åland iställer för en bara enkel kajakfärd.

Det obligatoriska åtta sightseeingpunkter för Skärgårdsbandet är följande :

Fort Slava vid Kotka
Svartholms fästning utanför Lovisa
Sveaborg utanför Helsingfors
Rasebors ruinfästning i Snappertuna
Gäddtarmen utanför Tullholmen i Hangö
Åbo Slott. I Åbo är det accepterat att göra strandhugg i Runsala och varifrån man på annat vis kan bege sig till Åbo slott.
Bomarsunds ruiner på Åland
Kastelholms slott på Åland



Längs med Stora Skärgårdsbandets rutt finns även elva valbara sightseeingpunkter av vilka paddlaren/paddlarna skall besiktiga minst fem ställen. De valbara punkterna är:

Aspö söderom Kotka
kobben Klovaharun (=Tove Janssons holme) i Pellinge skärgård
Söderskär i Borgå (skyddsområde, öppet för allmänheten efter 1.8)
Gustafsvärn utanför Hangö
Bengtskärs fyr söderom Hitis
Örö holme sydväst om Hitis
Själö i Nagus norra skärgård
Borstö i Nagus södra skärgård
Björkö i Korpos södra skärgård
Jurmo i Korpos södra skärgård
Väderskär i Ålands norra skärgård

För närmare info se:
https://retkimelojat.fi/saaristonauha-skargardsband/saaristonauhan-saannot/
 

Liknande trådar


Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...