Utrustning allmänt Annat om utrustning

Svara
 
Ämnesverktyg Betygsätt ämne Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2016-11-26, 04:21
Dosferra Dosferra är inte uppkopplad
 
Inlägg: 54
Lite frågor om utrustning

Är ett cellplast-underlag under sitt uppblåsbara att rekommendera?
Vad är det absolut lättaste alternativet som finns när det gäller cellplast-underlag?

För er som har någon av det lättaste titankastrullerna (Msr Titan Kettle/Snow Peak Trek 700 etc) är det ett problem att inte ha non-stick beläggning i dem?

Jag funderar på superlätta grejjer och om jag kan få tag på en kastrull med non-stick som där det kanske bara diffar ett par gram så köper jag nog en sån.

Såg en på biltema som ser intressant ut men jag vet inte vikten dock.
http://www.biltema.se/sv/Friti ... -2000035737/
Svara med citat
  #2  
Gammal 2016-11-26, 06:22
Utvandraren Utvandraren är inte uppkopplad
 
Inlägg: 381
Om man inte sover i tält vill man oftast ha något som skyddar det uppblåsbara liggunderlaget. Jag har i alla fall sett tillräckligt punkteringar i vindskydd och på bar mark för att själv oftast ha ett tunt cellplastunderlag på 150 g med mig. Det fungerar ju även som sittunderlag på raster. Någon gång har jag dock bara haft ett ännu lättare plastskydd under och på vintern vill man ju ha ett cellplastunderlag som extra isolering under. Dessutom ger ju ett extra underlag lite reserv ifall det uppblåsbara underlaget punkterar.

Då det gäller de lätta titankastrullerna på under litern tycker jag inte att det är någon poäng med nonstickbeläggning (har själv ett Snow Peak på 900 g). Du steker knappast mycket med det i alla fall, då dessa ju oftast är formade som en stor mugg med höga kanter och liten botten.
Svara med citat
  #3  
Gammal 2016-11-26, 12:00
seobserver seobserver är inte uppkopplad
 
Inlägg: 14 552
Dosferra vikten på ditt utpekade kastrullset är 240g står i specifikationen.

Lättast under tunna madrassen är bubbelplast som både håller markfukt och småsten borta från madrassen.

go tur
Svara med citat
  #4  
Gammal 2016-11-26, 12:41
Dosferra Dosferra är inte uppkopplad
 
Inlägg: 54
Citat:
Ursprungligen postat av seobserver Visa inlägg
Dosferra vikten på ditt utpekade kastrullset är 240g står i specifikationen.

Lättast under tunna madrassen är bubbelplast som både håller markfukt och småsten borta från madrassen.

go tur
Ah! Tack för rådet om bubbelplast.
Jag var lite otydlig om kastrullsetet. Jag tänkte inte använda locket på utan bara den större kastrullen. Men jag kommer nog iaf köpa en lättare titan utan non-stick.
Svara med citat
  #5  
Gammal 2016-11-26, 13:02
Tapio_ut Tapio_ut är inte uppkopplad
 
Inlägg: 558
Citat:
Ursprungligen postat av Dosferra Visa inlägg
Vad är det absolut lättaste alternativet som finns när det gäller cellplast-underlag?
Halaj!

Jag vill tipsa om att inte leta bland liggunderlagen, utan spana efter yogamattor istället. De är typiskt kanske en tredjedel så tjocka som ett vanligt liggunderlag. De isolerar ju naturligtvis därefter, men det ingick ju inte i din frågeställning.

//T
Svara med citat
  #6  
Gammal 2016-11-26, 13:28
joanna joanna är inte uppkopplad
 
Inlägg: 3 149
Underlag
+1 på bubbelplast, alt. underlagsmatta för golv. Bägge naturligtvis förbrukningsvaror, men t o m bubbelplasten räcker gott och väl för en tvåveckorstur. Jag lägger den under tältgolvet, så den fungerar både som golvskydd och som ett litet tillskott till värmeisoleringen. Man kan därmed, om man så vill, välja motsvarande tunnare liggunderlag.
Underlagsmattan är lite hållbarare, men också lite tyngre, dyrare och mer skrymmande.
Vidare upp på vikt-, prestanda- men också prisskalan finns 4 mm evazote; finns i 2x1-metersformat från flera tillverkare, men billigare på rulle som betongtäckmatta i bygghandeln (i a f förutsatt att man får köpa en spillbit och inte hela rullen ).

Grytor
Bäst relation innehållen volym/egenvikt som jag hittills hittat för en kastrull kring (inom vida ramar) enlitersintervallet uppvisas faktiskt av grytorna till Trangia 27: 80 g för enlitersvolym. Att de är så optimerade beror delvis på den vida låga formen, som också gör dem stabilare och mer funktionella, åtminstone om man vill "laga mat" lite mer än bara koka upp vatten. Men delvis också på att det av både hållfasthet- och produktionsskäl går att göra tunnare grytor av aluminium än av titan.

Aluminiums största fördel är dock, att det med sitt högre värmeledningstal fungerar väldigt mycket bättre till matlagning än titan och naturligtvis minskar vidbränningsrisken. Välj den hårdanodiserade ytan, som är mer lättdiskad och reptålig. Jag undviker själv nonstick-beläggningar av bl a miljö- och hälsoskäl, men med HA/alu-grytor har jag inte heller saknat den ur funktionell synvinkel.

Kompletterar man en sådan gryta med lock av engångspajform och "tamoj" till Minitrangia, får man ett mycket funktionellt kit på ca 100 g.
Svara med citat
  #7  
Gammal 2016-11-26, 13:30
fuchs fuchs är inte uppkopplad
 
Inlägg: 878
Många yogamattor är dock korta och gjort i ett tungt gummi.
Decatlon har vid yogamattorna en cellpastmatta i 150cm i 4mm som väger kring 100g och kosta 25kr
Svara med citat
  #8  
Gammal 2017-02-13, 03:35
Nordiska Motorcyklister Nordiska Motorcyklister är inte uppkopplad
 
Inlägg: 393
Vill man gå lätt, men ändå ha en CCF-matta, är denna från Relags den bästa jag hittat då jag är för bekväm (gammal?) för små liggunderlag, utan kör med Exped i Long/Wide format.

Detta matta har en aluminiserad sida, väger 200 gr & har måtten 190x60 cm.

https://m.bikester.se/relags-l ... -234990.html

Vill man gå ännu lättare, men ändå ha något som är mer beständigt än bubbelplast, då måste jag säga att Tyvek är min bästa kompis. Finns i olika storlekar, det minsta är 210x80 cm & väger 95 gr.

Själv har jag största versionen, [email protected] gr och använder den till alltifrån som Footprint+absid, till fuktbarriär under tarp m.m.

Går även att hitta inom byggsvängen, men det finns några olika varianter då som du behöver skilja åt, dessutom har den färdiga modellen färdiga fästen för att pegga ut.

http://www.backpackinglight.co ... s/WB106.html

Personligen vill jag göra mer än att koka vatten.

Lyxen att t.ex. festa loss på bacon & äggröra kan för mig inte underskattas, då funkar ingen obehandlad kastrull ur ett diskperspektiv något vidare enligt min erfarenhet, även om HA är mindre dåligt.

Viktmässigt är dock kitet som @joanna föreslår svårslaget, även om det kanske inte är det mest bränsleeffektiva (svårt få till ett välfungerande lättviktsvindskydd, överbevisa mig gärna!).

Kollade upp en toppmonterad brännare som @CampDavid upplyste om som heter Soto Windmaster, den brännaren ihop med ett folievindskydd och en Trangia 27-kastrull med Non-stick kanske är en skaplig kombo, även om jag är alkoholromantiker (gillar spritbrännare mest p.g.a. tystnaden).

Jag antar att det dessutom råder budgetbegränsningar då du tittar på en Biltemakastrull på 230 gr (?).

Personligen så blir förmodligen mitt nästa kök ett Trail Designs The Cone, frågan är vad diametern är på dessa grytor , för om Trangias 27 gryta passar, då kör jag på en sådan Non-stick, annars får det bli en Evernew ECA-422 http://www.backpackinglight.co ... s/SC109.html.

Den är förvisso i titan & tyngre än alukastrullen (men slipper tamoj), men p.g.a. konstruktionen av "The Cone", så kommer värmen ändå att spridas jämnt runt kastrullen då brännar-vindskyddskonstruktionen ger relativt lite punktvärme.

Ser att Ultralightoutdoorgear slutat sälja The Cone+brännaren. Är det någon som vet försäljare inom EU..?

Lycka till och håll oss uppdaterade!

Hoppas min "uppsats" gav några ledtrådar.


Skickat från min iPhone med Tapatalk Pro
Svara med citat
  #9  
Gammal 2017-02-13, 09:35
joanna joanna är inte uppkopplad
 
Inlägg: 3 149
Citat:
Ursprungligen postat av Nordiska Motorcyklister Visa inlägg
(...) Viktmässigt är dock kitet som @joanna föreslår svårslaget, även om det kanske inte är det mest bränsleeffektiva (svårt få till ett välfungerande lättviktsvindskydd, överbevisa mig gärna!). (...)
Se nedan
Ännu enklare med en markstående brännare.
Man vinner mycket bränsle och uppkokningstid på att vindskyddet gå högt upp på kastrullens sidor; likaså på att det finns en "bottenreflektor", vilket jag insåg först efter ett tag.
Springan mot kastrullens överkant och mellan vindskyddsdelarna kan regleras, men det är sällan det är så vindstilla att man behöver öka luftintaget.

Vindskyddet är något produktutvecklat sen bilden togs . Det är dimensionerat för att kunna packas mellan grytmysaren och grytan, men då behöver övre delen skjutas ner för att den ska få plats på höjden. Allt rörligt är alltid en svag punkt, och lösningen med gem var lite väl fipplig med vantar på, så nu har jag limmat på några kardborrpluppar i stället.
Hanteringsöppningen kan också vara lite större utan att det inverkar mycket på effektiviteten.

Primus har ett vindskydd, som man klämmer på gaspatronens hals på liknande sätt, men det är tyngre, skyddar bara lågan och är för stort för att packas på en 100 grams gaspatron.

EDIT: borde ha skrivit att alltihop är tillverkat av engångspajformar. Alla kanter är gjorda med omvik à la plåtslagare . Inga skarvar att fästa ihop finns i denna modell, men man kan vid behov göra det med aluminiumtejp.


Senast redigerad av joanna den 2017-02-13 klockan 09:50
Svara med citat
  #10  
Gammal 2017-02-13, 09:45
joanna joanna är inte uppkopplad
 
Inlägg: 3 149
Vindskydd, forts

Här är en heltäckande variant, som jag tar med på kallare turer, eftersom den ger lite lagom värme till gaspatronen. Då behöver man vara noga med att reglera värmen, så det är skjutbart i höjdled på tunna titantältpinnar (1g/st), som det även förankras i marken/snön med. Reflektorskivan ökar bränsleeffektiviteten även här, samt bidrar till att skydda gaspatronen från överhettning.
Hanteringsöppningen kunde varit smalare, jag råkade bara sakna en tillräckligt stor foliebit.
Det här vindskyddet packas inte lika snyggt, utan får vikas för att få plats i grytmysaren (skivan passar dock under locket).


Senast redigerad av joanna den 2017-02-13 klockan 09:55
Svara med citat
  #11  
Gammal 2017-02-13, 10:07
joanna joanna är inte uppkopplad
 
Inlägg: 3 149
Hur vattentät är tyvek?

Citat:
Ursprungligen postat av Nordiska Motorcyklister Visa inlägg
(...) Vill man gå ännu lättare, men ändå ha något som är mer beständigt än bubbelplast, då måste jag säga att Tyvek är min bästa kompis. (...)
Hur upplever du vattentätheten, t ex när du står på knäna på något riktigt blött underlag? Det krävs rätt hög vattenpelare för att fixa det trycket, och tyvek ska vara "vattenresistent", vad det nu innebär.
Jag frågar därför att jag har rätt tunt tältgolv; har visserligen ännu inte varit med om att trycka upp markvatten genom det, men det blir ju inte tätare med åldern, så det skikt man ändå lägger under kunde gärna få hjälpa till.
Svara med citat
  #12  
Gammal 2017-02-13, 11:18
Blozzard Blozzard är inte uppkopplad
 
Inlägg: 13
Jag har använt tyvek många år och aldrig upplevt den släppt igenom vatten. Riktigt hållbart också jämfört med tex polycro och andra plaster
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är avAlla tider är GMT +1. Klockan är nu 08:52.


 

Logga in

Tips!

Aktuellt: Produktnytt