Vandringsleder På platten i Sverige

Svara
 
Ämnesverktyg Betygsätt ämne Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2019-03-19, 12:08
Nosse Nosse är inte uppkopplad
 
Inlägg: 18
Vandra 2-3 dagar själv, när det finns så mycket skrämmande folk?

Älskar att vandra i skogen, långa turer, och njuta av naturen!
Heldagar med mannen och barnen, matlagning och tältning...
Har hittat en slinga på strax över 50 km jag vill ta, beräknat på 3 dagar.
Men som det ser ut nu så blir jag själv på den. Gör mig inget alls, är ofta i skogen själv! Men att tälta själv när man dagligen läser och hör nyheter så som " Våldtäkt! Kropp hittad styckad i dike! Försvunnen!" Osv....
Fasen, jag vågar nästan inte gå leden själv nu pga all skit som händer överallt!
Vill ut och njuta nu när våren kommer, men när mörkret faller och man ska lägga sig..... ensam..... nudagens folk är ju helt sjuka!?
Vågar man?
Svara med citat
  #2  
Gammal 2019-03-19, 13:18
andersmossing andersmossing är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1 106
Äsch, de flesta människor är snälla. Ingen kan ju lova att inget kommer att hända, men faktum är att nästan allt som människor tar sig för här i landet går bra. Det är normen, och därför ointressant att skriva om.

Att en tidning t ex skriver om en gatuvåldtäkt är för att det avviker från det vanliga. Ingen tidning skriver någonsin "3000-krogbesökare gick ensamma hem genom stan utan problem", trots att det är sant. Därför är det lätt att tro att det händer mycket saker när man läser tidningar. Det är fokus på avvikelser och problem.

Är det en led som är nära tätort? Kanske känner du dig tryggare om du tar en mer enslig vandring? Det framgår inte var i landet du håller till, men du kan säkert få bra tips om du är mer konkret i din fråga. Ett bra tips är att lämna leden när su slår läger, om du vill vara ensam. bara 2-300 meter gör suseen. De flesta följer stigarna slaviskt och märker aldrig att någon värmer ravioli på sitt Triangia bakom tallarna.

Hoppas du kommer iväg!

//Anders
Svara med citat
  #3  
Gammal 2019-03-19, 13:18
skjivert skjivert är inte uppkopplad
 
Inlägg: 12
Känns ju som att det är vanligast att dessa incidenter händer i bebyggda områden. Om man är ute efter att angripa någon skulle jag gissa på att man inte traskar ut i skogen utan istället går ditt folk finns, staden.

Inte att förglömma är att statistiskt har vår omgivning på det stora hela blivit säkrare,vi är bara bättre informerade om allt som händer. Jag säger att det bara är att ge sig ut och njuta av ensamheten.
Svara med citat
  #4  
Gammal 2019-03-19, 13:20
azog azog är inte uppkopplad
 
Inlägg: 180
En klok person svarade en gång på en liknande fråga typ att risken för ligister minskar kvadratiskt med avståndet från närmsta busshållplats.

Med andra ord, så länge du är ute i skogen är det rätt lugnt. Och ju längre ut i skogen du är desto lugnare är det.
Svara med citat
  #5  
Gammal 2019-03-19, 13:29
Spikbjörn Spikbjörn är inte uppkopplad
 
Inlägg: 562
Det är ju inte buset du är rädd för man hittar i skogen, ffa inte på natten och inte så här års. Möjligen någon mikroskopisk risk att det dyker upp någon som tränar med pannlampa om det är mörkt. Du har väl möjlighet att välja en mera undanskymd plats som inte syns så väl dessutom. Att drabbas av otrevliga typer och brott är mycket mer sannolikt i bebyggda och befolkade områden.

Men om du är orolig eller rädd blir det inte kul utan sällskap för du riskerar att bli störd och skrämd av för dig ofarliga djur som möss, fåglar, grävling eller vildsvin t ex. och då är ju hela nöjet borta även om det är helt ofarligt. Finns det någon stuga att sova i slipper man det, men då kan man ju få besök av andra som planerat att vara i samma stuga.
Svara med citat
  #6  
Gammal 2019-03-19, 13:34
andersmossing andersmossing är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1 106
Citat:
Ursprungligen postat av azog Visa inlägg
En klok person svarade en gång på en liknande fråga typ att risken för ligister minskar kvadratiskt med avståndet från närmsta busshållplats.

Med andra ord, så länge du är ute i skogen är det rätt lugnt. Och ju längre ut i skogen du är desto lugnare är det.
Vill bara tillägga att jag t ex följer en grupp för de som vandrar St:Olofsleden som ju går genom många mindre samhällen, med andra ord nära busshållsplatser. Frågan om ensamvandrande kvinnor var just på tapeten och det var flera som vittnade om att de kännt sig trygga hela tiden och rekommenderade andra att vandra själv.

Som sagt, de flesta är snälla.
Svara med citat
  #7  
Gammal 2019-03-19, 15:11
Nosse Nosse är inte uppkopplad
 
Inlägg: 18
Tack för svaren! Bor i jönköping och tänkte ta john bauerleden, med några avstickare för lite fiske i gölar omkring.
Djuren i skogen skrämmer mig inte alls!
Det är skumt folk som gör det.
Men känner mig lite lugnare nu iaf....
Svara med citat
  #8  
Gammal 2019-03-19, 17:07
Kogoyo Kogoyo är inte uppkopplad
 
Inlägg: 319
Kan ju oxå...troligast, gå åt andra hållet :-). Jag var ute o sprang på kuststigen, bohuslän, för två år sen. På ett parti hade jag svårt att hitta markeringarna. Klockan var runt midnatt. Som tur var var två unga lokala tjejer på väg hem från jobbet. Vi slog följe en stund och de var inte helt ointresserade av att visa vägen mer än vad som krävdes. Jag tackade för anvisningarna o sprang vidare. Spenderade natten i en busskur o pendlarna på morronen var överdrivet vänliga med att lämna mig ifred. Inte sniglarna dock o d var så ja lärde mig att sniglar bits..hårt. De flesta människor e vänliga, gäller i hela världen, o går man omkring o misstror människor utan anledning så ligger problemet nån annanstans.
Svara med citat
  #9  
Gammal 2019-03-19, 17:17
tomhylsan tomhylsan är inte uppkopplad
 
Inlägg: 764
Din oro är inte obefogad.

https://www.aftonbladet.se/nyh ... -turistparet

Undvik att tälta nära Malmö.

Fjällvandring rekommenderas.
Svara med citat
  #10  
Gammal 2019-03-19, 19:20
utesälen utesälen är inte uppkopplad
 
Inlägg: 273
Citat:
Ursprungligen postat av tomhylsan Visa inlägg
Din oro är inte obefogad.

https://www.aftonbladet.se/nyh ... -turistparet

Undvik att tälta nära Malmö.

Fjällvandring rekommenderas.
En händelse 2003...
Svara med citat
  #11  
Gammal 2019-03-19, 20:00
ludvig_svensk ludvig_svensk är inte uppkopplad
 
Inlägg: 472
Natur brukar fungera som ett socioekonomiskt (och psykopat-)filter. Sällan träffar man så mycket väluppfostrad medelklass som när man lämnar storstadsdjungeln! Stölder behöver man i regel inte vara rädd för heller, det är som sagt fint folk som man träffar och alla vet att de själva måste bära på det elände som de eventuellt stjäl i x antal mil innan de når civilisationen. Är det något ställe där jag litar på de människor som jag träffar så är det just när jag är ute.

John Bauer är en fin led som passerar många fina gårdar, byar och platser. De som bor där är trevliga och vana vid vandrare, av egen erfarenhet.
Svara med citat
  #12  
Gammal 2019-03-19, 20:20
Askel Askel är inte uppkopplad
 
Inlägg: 314
Staden är i regel hemskare än skogen. Ett tips för att kunna sova lugnare, om du oroar dej för elakingar, är att inte sova vid vindskydd utan leta upp en lite undanskymd plats en bit från leden. Det är minimal risk att någon skulle vara ute mitt i natten på leden, mikroskopisk risk att det då skulle visa sig vara någon med ont uppsåt, och än mer mikroskopisk att denna person då skulle hitta ditt tält undangömt mitt i spenaten. Det är troligen större risk att en dåre skulle bryta sig in i ens hus när man sover.
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är avAlla tider är GMT +1. Klockan är nu 17:53.


 

Logga in