Trekking Utrikes: Alperna, Himalaya ...

Svara
 
Ämnesverktyg Betygsätt ämne Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2019-01-13, 13:01
rogera1 rogera1 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 38
Alta via 1, Dolomiterna

Hallåj,

Nu till sommaren så lutar det mest åt att jag ska vandra/jogga Alta via 1 i Dolomiterna. Någon som har gjort den vandringen?

Nackdelen är ju att sträckan verkar ta 8 dagar om man går. Tror ni att det går att kapa ner den tiden till 5-6 dagar om man joggar en del av den?

Annars funderar jag på att kanske bara gå 70-80% av sträckan och skippa sista delen av leden, för att så hålla mig till 5-6 dagar. Om ni har gått Alta via 1, hur tycker ni att sista delen är? Jag läste bara på någon hemsida att det är mer skog i slutet, stämmer det?

Som jag har förstått det så finns det förbindelser till/från varje "station", så man måste inte gå hela.

Börjar med dom frågorna så kommer jag med mer sen

Tack på förhand!
Svara med citat
  #2  
Gammal 2019-01-16, 12:47
beo beo är inte uppkopplad
 
Inlägg: 72
Alta Via 1 i Dolomiterna

Vi vandrade denna led i början av vår "vandringskarriär". Den genomförde vi på sex dagar (avstod från den högalpina avslutningen via bl. a. Bivacco). Vi avslutade med variant 11 A som slutade med en belagd väg mot Belluno. Det bör inte vara några problem för en ung och stark vandrare/joggare att genomföra vandringsleden på sex dagar. Har inget minne av att det fanns bilvägar till hytterna annat än undantagsvis. Vår något äldre berättelse finns på:
http://www.bergtagna.se/alta-via-1-dolomiterna-1998/
Svara med citat
  #3  
Gammal 2019-01-16, 13:11
camoscio camoscio är inte uppkopplad
 
Inlägg: 2 620
Nu är det nästan 30 år sen jag slutade gå i Dolomiterna; jag vill ju t ex hitta vatten överallt och sova i tält. Som jag minns kan man problemfritt gå från Pragser Wildsee till Rifugio Vazzoler på fem dagar. Efter den stugan blir det lite ensligare, och avslutningen innebär en ferrata genom Monte Schiara och går man ända till Belluno är det klart att det blir en hel del väg- och/eller skogsvandring.

Tips: Från Seekofelhütte till Lilla Fanes blir det en mindre intressant sträcka sista biten på eller nära jeepväg. Ett alternativ (som jag gått åt motsatt håll) är väl dragen men omarkerad led rakt söderut till landsvägen mellan Cortina och Toblach, därpå västerut upp mot Lilla Fanesängen.

Idag skulle jag nog välja att börja i Sexten, gå Drei Zinnen - Plätzwiese- Seekofelhütte. Då skulle det ta sju dagar till Vazzoler, men förmodligen kan TS korta tiden genom att springa vissa sträckor, alt. avsluta vid Città di Fiume vid foten av Monte Pelmo. Sträckan mellan Plätzwiese och Seekofelhütte förbi Hohe Gaisl är mycket fin.
Svara med citat
  #4  
Gammal 2019-02-03, 17:23
rogera1 rogera1 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 38
Tack för svaren!

Jag kollade faktiskt precis på att kanske sluta vid Citta di Fume det verkar vara ganska enkelt att sen ta sig till Venedig därifrån också.

Ska ta och kika lite mer till helgen. Alternativt att jag tar någon annan vandring i sommar, vet inte vilken period jag har semester än.
Svara med citat
  #5  
Gammal 2019-02-13, 15:40
rogera1 rogera1 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 38
Det lutar mest åt att gå hela sträckan ändå, när jag ändå far dit

Vilken sätt tycker ni är smidigast att ta sig till Lago di Braies?

Jag funderar på att flyga till Innsbruck och sedan åka buss eller tåg därifrån. Det verkar i alla fall vara kortast väg.

Läst om Venedig och sedan därifrån, men det verkar bli en lång resa.
Svara med citat
  #6  
Gammal 2019-02-13, 17:54
camoscio camoscio är inte uppkopplad
 
Inlägg: 2 620
Jag reser ju alltid med tåg och det är 30 år sen. Då blev det tåg (München-)Innsbruck-Franzensfeste, byte där. Pustertalbanan till Niederdorf. Buss Niederdorf-Pragser Wildsee. Jag övernattade i Niederdorf men hann med en em-utflykt till Toblach där Gustav Mahler står staty. Detta var i början av september, så högsäsongen var slut och stugorna kanske halvfulla. http://www.huthyfs.com/dologal/index.html
bild 34-63. Jag var ung då, 45 år, så jag hade rätt bra fart i stigningarna.
Svara med citat
  #7  
Gammal 2019-02-21, 10:46
rogera1 rogera1 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 38
Riktigt tjusiga bilder camoscio, nu blir jag än mer sugen

Eftersom att jag inte kunde ta 16 dar semester i rad utan det blir 12-13, så har jag börjat titta på ett avsluta den lite tidigare, för att kunna ha några dagar hemma också.

Kikar på att kanske avsluta vid Rifugio Tissi, Coldai eller Citta di Fume.

Har ni någon aning om vilken av dessa som man lättast hittar en buss till Venedig ifrån? Eller rekommendera ni någon annan?

Tanken är att gå i alla fall 5-6 dagar. Jag är tillräckligt vältränad för att ta mig 7-8 timmar under någon dag om det behövs för att ta sig till en annan stuga.

Om jag annars skulle bestämma mig för att gå hela, då skulle jag så klart sikta på 7 dagar, mellan vilka sträckor skulle ni rekommendera att man rör på sig längre? Är det smartast i slutet eller kanske i början? Vet ju inte exakt hur terrängen är.
Svara med citat
  #8  
Gammal 2019-02-22, 08:30
camoscio camoscio är inte uppkopplad
 
Inlägg: 2 620
Det är alltså väldigt längesen jag gick i dessa trakter men vad jag kan se så går det buss mellan Alleghe och Venedig en eller två turer om dan. Alleghe ligger på västsidan av Civetta, det borde finnas någon led ned dit från Coldai. Jag vill även minnas att man korsar en väg emllan Città di Fiume och Coldai, kanske det går bussar där.

I ditt ställe skulle jag söka lite på Dolomit Bus. Eller mejla Coldai och/eller Città di Fiume (adresser finns säkert på cai.it). De kan nog andra språk (ex.vis tycka) än italienska där.
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är avAlla tider är GMT +1. Klockan är nu 21:26.


 

Logga in

Tips!