Bo och sova Tält, Sovsäckar, Hotell?

Svara
 
Ämnesverktyg Betygsätt ämne Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2018-06-12, 07:31
Mrahvin Mrahvin är inte uppkopplad
 
Inlägg: 2
HB Kaitum 2GT vs Kaitum 3

Hej!

Dags att inhandla tält för sommarens vandring i Sarek. Vi kommer vara två stycken. Jag som är längst är 184 cm. Har i stort sett bestämt mig för att det är Hilleberg Kaitum som gäller. Förläst mig på recensioner, trådar här och kollat en hel del youtube-videos på olika tält :-). Onekligen verkar Kaitum vara ett väldigt bra tält och jag är helt ok med att det inte är ultralätt.

GT-absiden känns bra lockande för regniga dagar. Har ju inte haft möjlighet att prova själv men det ser lite knepigt ut att få av sig regnkläder i den vanliga absiden så risk att man drar in vatten i innertältet. Även att ha gott om plats för matlagningen känns vettigt om man skulle ha riktig otur med vädret. Blir också mer plats för att torka kläder där ute, igen utan att behöva dra in blöta kläder i innertältet. Dessutom bättre höjd och bredd i GT-änden på tältet och möjligheten att helt rulla upp änden på GT absiden och ha ett verandatak ser också lockande ut. Men 3GT blir 4,1 kg och det börjar kännas lite väl på 2 personer. Med ett 2GT kommer man undan med 3,7 kg. Känns därför som det står mellan 2GT och ett vanligt Kaitum 3 (3,4 kg). Många verkar ju tycka att Kaitum är väldigt rymligt i sig och att det är rätt mycket större än Kaitum 2. Men jag är som sagt lite osäker hur det funkar utan GT-absid när vädret är som sämst och man verkligen behöver tältet som bäst. Beredd att bära lite extra för det

Tror inte att vi kommer vintertälta men vill gärna ha ett tält som tål rejäl vind på kalfjället, därav HB red label.

Klassisk beslutsångest alltså. Mycket tacksam om ni som har erfarenheter av tälten vill dela med er av era intryck. Vet att dessa tält diskuterats rätt mycket redan men inte hört så mycket om just Kaitum 2GT, så särskilt ni som har det får gärna tycka till.
Svara med citat
  #2  
Gammal 2018-06-12, 08:49
smux smux är inte uppkopplad
 
Inlägg: 3 133
Jag har vanliga Kaitum2 och några andra, bl a Nammatj 2GT. Tycker inte jag saknar GT absiden på Kaitum, då de två absiderna räcker för två stora ryggsäckar, kängor, matlagning mm. När vi är ute brukar vi ha ryggsäckarna i den absid vi inte väljer som utgång, kängor matlagning och ev blöta regnkläder i den andra (går ju även bra att breda ut och nödhjälpligt torka regnkläder uppe på ryggsäckarna också i den andra absiden) men torrt blir det ju inte om inte sol och vind hjälper till.
Till Nammatj eller andra tält med bara en absid föredrar jag GT-versionen, men till Kaitum funkar det bra utan. Kaitum GT blir också ett ganska långt tält, vilket gör det lite svårare att hitta lämpliga tältplatser.
Svara med citat
  #3  
Gammal 2018-06-13, 15:09
andy69 andy69 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1 168
cool Kaitum 3GT...eller ett annat märke?

Jag är lite av en annan åsikt efter att ha ägt och använt ett Kaitum 2 i många år. Jag är snäppet längre än du, 189cm och man får absolut plats att ligga där, även att vara där en regnig dag när man är två.

MEN...jag har hela tiden retat mig på ingångarna(som är likadana på Kaitum 3), för att man måste mer eller mindre krypa på knä när man ska in och ut vilket har irriterat mig mer och mer till den grad att i år bestämde jag mig för att köpa ett tält med absid. Många hilleberg (Nammatj 3gt, Nallo 3gt) och även Fjällräven Abisko Endurance 3 testades, men inget kändes riktigt bra.

Återstod då ett Kaitum 3gt, men vikten avskräckte på 4.1kg och det faktum att det är jäkligt långt, drygt 5 m.

Så istället snubblade jag på ett Helsport Fjellheim Superlight camp 3..och chansade, köpte...det blev det !
Det väger in på drygt 2kg och är rymligare än tex ett HB Nammatj 3gt och jag får även plats att ligga i det, på ett 7cm tjockt synmat Utan att mina fötter nuddar tältduken, så det avgjorde!

Är fokus på sommar halvåret och du vill ha ett lätt och väldigt rymligt tält så är det absolut ett alternativ. Jag har gjort en gräsmatte-recention här https://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=87920 kolla gärna in den och skicka ett mail om du har frågor som jag inte tar upp där, eller vill se fler bilder
Ett vettigt alternativ iaf!

Men om dina val är mellan K2GT och K3 så ger det ena en välbehövlig absid och det andra mera space på insidan. Frågan är bara vad du prioriterar?
Mitt val hade blivit K3GT...om jag inte köpt superlighten!

Senast redigerad av andy69 den 2018-06-13 klockan 15:22 Anledning: felstavning
Svara med citat
  #4  
Gammal 2018-06-15, 21:36
Mrahvin Mrahvin är inte uppkopplad
 
Inlägg: 2
Stort tack för svar och intressanta erfarenheter. Lyckades hitta ett Kaitum 3 begagnat nu så får prova det först nu. Det är ju stort invändigt iallafall även om absiderna inte är något man hänger i precis. Rätt smidigt dock att haka av en del av innertältet för att få lite mer plats. Men bara provat på gräsmattan än så länge.
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod ärAlla tider är GMT +1. Klockan är nu 22:45.


 

Logga in

Tips!