Långfärdskridsko Aktivitet på glid

Svara
 
Ämnesverktyg Betygsätt ämne Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2002-01-21, 18:45
islagg islagg är inte uppkopplad
 
Inlägg: 14
glad

islägg (Hans Lindquist)
antal inlägg: 1
profil |email|hemsida|andra inlägg
2002-01-21 18:25 redigera
*
Jag håller på och experimenterar med en livlina modell gör det själv. Man borrar ett litet hål mitt i botten på en vanlig pet-flaska. Inhandla ca 20 m tunn flätad nylonlina som tål minst 300 kilos belastning (fråga i butiken). Peta in linan genom hålet Du borrade i flaskbottnen, tills den kommer ut genom flaskhalsen. Dra linan genom flaskan tills endast en halvmeter lina finns kvar utanför botten. Slå en dubbelknut så nära flaskmynningen du kan och backa linan tills knopen stoppar mot flaskbottnen inne i flaskan. Knyt en rejäl ögla, lagom stor för en behanskad hand på stumpen utanför flaskbottnen (använd pålstek). Tag en vanlig eltråd (sådan som elektrikerna drar i rören i husväggarna) och linda fast den med isoleringsband runt öglan, så att denna hålls utspänd och blir lättare att greppa för nödställt folk.
Ringla ned linan i flaskan från mynningen. Knacka till då och då så att linan sjunker ned ordentligt. Se upp med snodda bukter! När en knapp meter återstår, trycker Du ned en vanlig buteljkork i flasköppningen, så att lina kläms fast. Repänden knyter Du lämpligen fast i ryggsäcken/mesen. Du kan sätta dit en karbinhake.
Flaskan kan packas överst under ryggssäckslocket med handtagsöglan löst fasttejpad på ryggsäckens vänstra axelrem, så att Du lätt kan gripa den med höger hand. När Du vill kasta rycker Du bara till i öglan så att tejpningen lossnar och flaskan dras ut ur ryggsäcken. Korken åker automatiskt ur flaskmynningen och Du kan omedelbart kasta flaskan till den nödställde. Linan löper ut lättare ur petflaskan i luften än ur en galonpåse. Flaskan verkar dessutom mindre känslig för vind.
Frågor/synpunkter?
Varma hälsningar från Islägg. *
Svara med citat
  #2  
Gammal 2002-01-21, 19:00
Stadan Stadan är inte uppkopplad
 
Inlägg: 926
Tyngden viktig

Se till att du får rätt tyngd på paketet. Viktigt! Den får inte vara för tung, du ska ju inte träffa personen i vaken för hårt (kanske petflaskan är för hård?) och den får inte vara för lätt för då kan du inte kasta den 20 meter.

Linan måste flyta, det är oerhört viktigt.

Galonpåsen är bra just för att den är mjuk med väl inbäddad tyngd.

Linan måste antingen vara skyddad mot UV-strålning eller inpackad så att UV-strålning normalt inte kommer åt linan under lång tid.

Övningskasta!

mvh Staffan
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är avAlla tider är GMT +1. Klockan är nu 11:52.